Torsten Brix

- Gud af Manchester

Den svenske superstjerne startede Premier League-karrieren godt, men nu skal han passe på sit eftermæle, for det kan være svært at se ham som ”Gud af Manchester”.
På forsiden af den seneste udgave af Europas største fodboldmagasin FourFourTwo sidder en selvsikker, veltrænet – næsten arrogant og meget moderigtig profil. Henover forsiden står der med stor skrift: ”Zlatan”…

Sjældent er en overside dog blevet så forældet så hurtigt, for den svenske superstjerne Zlatan Ibrahimović er ramt af en voldsom formnedgang, som sjældent er set magen til. I de første fire Premier League-kampe lavede Zlatan fire mål med en udnyttelsesprocent på afslutninger på 26,7 – nu er den nul for de sidste seks PL-kampe, da det ikke har givet nogen mål, og det til trods for masser af chancer.

Imod Burnley blev det helt grotesk, da Zlatan havde tolv afslutninger i den målløse kamp. Ikke siden 2011 har nogen Premier League-spiller haft så mange afslutninger i samme kamp – og så fik den aldrende angriber ikke engang scoret. De manglende Zlatan-mål har påvirket hele United-truppen og sat manager Jose Mourinho under et stort pres, fordi det var den kontroversielle portugiser, der hentede Zlatan til klubben i sommer, men også fordi United i de kampe, hvor Zlatan ikke har scoret, ikke har fået ret gode resultater.


Halter efter Agüero, Costa, Sanchez og Lukaku
I denne periode er det blevet til blot seks point efter blandt andet kampe imod Watford, Leicester, Stoke og Burnley – men til kampene imod Chelsea og især Liverpool har Zlatan ikke kunnet gøre meget, da Mourinho havde valgt en meget defensiv tilgangsvinkel til kampene. Så Zlatan er i formnedgang, men holdet har i nogle af kampene ikke tilspillet sig ret mange afslutningsmuligheder. Når det er sagt, så er Zlatan den angriber fra ”Big Five”, der er kommet til langt de fleste afslutninger.

Sergio Agüero, Diego Costa, Alexis Sanchez og Romelu Lukaku har været den foretrukne centrale angriber i de andre store engelske klubber, og de har alle sammen scoret flere mål end Zlatan på trods af, at de ikke har haft så mange afslutninger. Hele 57 har svenskeren haft, mens de andre i gennemsnit har haft 31. Det er ikke bare en forskel - men en kløft. Det er derfor heller ikke så overraskende, at Zlatan har haft flest afslutninger forbi mål i de første ti Premier League-kampe, hvor han har spillet samtlige spilleminutter.

Den tidligere så selvsikre Zlatan har heller ikke været til at genkende på banen, og formen har fornyelig også været helt anderledes. De fire liga-mål i ti kampe svarer f.eks. til hvad han lavede i de sidste tre kampe for PSG, og dette er altså et problem for United.

For en formnedgang for Zlatan var lettere at leve med, hvis nogle af de andre angribere lavede en masse mål – det gør de bare ikke. Udover Zlatan så virker det også til, at Wayne Rooney har mistet fordomsstyrke foran modstanderens mål, og de unge samt meget spændende spillere – Marcus Rashford og Anthony Martial – døjer meget med deres svære ”anden” sæson i klubben.


Zlatan – en kopi af legende

- Jeg skal bruge to spillere…

Sådan sagde en tidligere Manchester United-profil for lidt mere end tyve år siden, da han ankom til klubben. Hvad skal du bruge dem til, skulle den daværende manager Sir Alex Ferguson have spurgt, hvortil der koldt blev svaret:

- Til træning…

Resten af tiden i klubben stod der til hver træning to ungdomsspillere en halv time og sparkede bolde ind til en unik afslutter, der sparkede bolden ind bag flere sagesløse målmænd. Den krævende spiller hed: Eric Cantona!

Dette startede i november 1992, og efterfølgende vandt Manchester United så meget, at de næsten satte sig på et helt årti. Cantona blev symbolet på dette hold, og Old Trafford havde fået en ny konge. Næsten et kvart århundrede senere skulle Mourinho ændre stilen i Manchester United efter Louis van Gaal, og det blev blandt andet gjort ved at hente Ibrahimović til klubben, der med det samme slog fast:

- Jeg bliver ikke kongen af Manchester. Jeg bliver gud af Manchester!!

En farlig udmelding af komme med, når man er 35 år, og det er den medicin, som svenskeren smager nu – efter seks PL-kampe uden mål, og efter historisk mange afslutninger hagler kritikken ned over Zlatan.


Stjal cykler for spændingens skyld
På den føromtalte forside kunne hovedpersonen godt ligne lidt en mafiaboss, og hans opvækst har også været småkriminel. I Malmø-barndommen stjal Zlatan cykler for sjov, for det fik ham til at føle sig i live, og han blev også taget med tyvegods på sig – men Ibrahimović' far var også småkriminel. Derudover drak faderen Sefik lidt for meget alkohol, når han fordybede sig i sin helt store interesse – kampsport. Sefik elskede at nærstudere Jackie Chan-film eller gense store boksekampe med Muhammed Ali eller Mike Tyson.

Denne interesse for kampsport har Zlatan også taget til sig, men pudsigt nok så blev svenskerens foregangsmand – Eric Cantona – verdenskendt for at sparke en tilskuer under en kamp med et karatelignende spark.

Zlatans store forbillede på fodboldbanen var brasilianske Ronaldo, der havde unikke afslutningsfærdigheder, men han stoppede karrieren som 35-årig efter et lidt skidt eftermæle. Nu skal Zlatan kraftigt overveje, hvordan han ønsker at træde ned fra den internationale fodboldscene – det ser nemlig pt. Ikke for godt ud… for angriberen, der har vundet 13 nationale mesterskaber siden 2001, ligner ikke længere en ”Gud af Manchester”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER