Niels Nedergaard

Tilskuerne flygter fra stadion

Tilskuertallet til Superliga-kampene har nået et nyt lavpunkt. Således var der blot 1085 tilskuere på plads lørdag eftermiddag, da Lyngby tog imod SønderjyskE, men hvorfor flygter tilskuerne?
Suppen er i krise, hvad angår tilskuertallet. Det må man konstatere efter weekendens bedrifter, hvor der blandt andet blot mødte 1085 tilskuere op på Lyngby Stadion til opgøret mellem Lyngby og SønderjyskE. Så kan det godt være, at det er efterårsferie, og folk vil sikkert gerne bruge deres tid anderledes end at sidde og fryse en råkold eftermiddag i Lyngby. Man kan dog spørge sig selv om, hvorfor der kommer så lidt tilskuere på stadion til et opgør, der rent faktisk var et slags topopgør, da begge mandskaber før runden lå godt til i forhold til topplaceringerne i tabellen.

Endnu mere mærkværdigt er det måske at nævne, at Lyngby lige nu er et af de absolut mest formstærke hold i Superligaen, og faktisk var SønderjyskE før lørdagens opgør også et af de bedste hold rent formmæssigt. Det gør bare hele situationen endnu mere absurd.

Der kan være flere grunde til, at tilskuerne vælger at sidde i sofaen og følge kampen foran tv-skærmen i stedet for at tage turen ud på stadion. For det første giver den nye Superliga-struktur problemer for publikum i forhold til at skulle kunne nå til- og fra stadion. Folk fra Farum vil jo nærmest ikke kunne nå at tage turen til Aalborg en fredag aften klokken 18 for at følge opgøret mellem AaB og FC Nordsjælland.

Arbejdet kommer i første række for de fleste mennesker. Det er de færreste, der har fri klokken 13-14 stykker en fredag eftermiddag. Derfor kan man egentlig godt forstå, at de fleste ikke gider komme hjem fra arbejde med tanken om, at de skal til at tage turen fra Farum til Aalborg for at se en fodboldkamp, der i sidste ende kan ende med at blive en halvkedelig affære. Det var den første grund til, at folk bliver væk fra stadion.

Noget andet som alligevel ligger i forlængelse af kamptidspunkterne er simpelthen Tv-udbydernes indflydelse på tidspunkterne for, hvornår kampene skal afvikles. Hvorfor vælger man at livetransmittere to Superliga-kampe en fredag aften? Folk vil sikkert hellere sidde hjemme i sofaen og se en hyggelig film eller Vild Med Dans, eller hvad ved jeg.

Man må bare konstatere, at den nye Superliga-struktur på ingen måder gavner Superligaen rent tilskuermæssigt. Så kan det godt være, at Tv-stationerne bliver nødt til at forholde sig til, at der skal være plads til at kunne sende samtlige syv Superliga-kampe i samme runde, men det ændrer jo ikke på, at sendefladen i år er så stor, at der burde være plads i kalenderen til at få smækket to kampe ind på samme tidspunkt.

Hvad kan man så gøre? Tjae, det er jo et godt spørgsmål. Et sted man kunne starte var at vende tilbage til de gode gamle dage, hvor man lagde kampene på lidt mere kampvenlige tidspunkter. For mig at se gør det ikke noget, hvis der sendes fem Superliga-kampe på en søndag. Arrangørerne af Superligaen burde i samarbejde med Tv-stationerne finde en optimal løsning, så man slipper for at vise kampe i hver eneste runde, hvor der er halvtomme tribuner. Ja, jeg ved godt, at det handler om rettigheder og penge, men det er egoistisk at tro, at folk vil sidde og se fodbold en fredag aften fremfor at sidde og se underholdning, der er til gavn for hele familien.

Rådet herfra er derfor, at man i fællesskab blandt medier, arrangører og et samråd af faste inventarer som tilskuere til kampene gør noget ved problemet, for Superligaen er noget, alle fodboldelskere i Danmark holder af.

For lige at opsummere problemet får i her et overblik over de kampe i denne sæson, hvor der har været under 2000 tilskuere på stadion til en Superliga-kamp.

Kampe med under 2000 tilskuere i denne sæson

1.085: Lyngby-SønderjyskE (22/10)
1.288: FC Nordsjælland-Esbjerg (25/9)
1.528: Horsens-FC Nordsjælland (21/9)
1.663: Horsens-Lyngby (19/8)
1.904: FC Nordsjælland-Randers (19/8)
1.947: Horsens-Esbjerg (1/10)

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER