Torsten Brix

Røg PL-pokal - da Jose parkerede bussen?

Lederen skriver: Hvis man spiller meget defensivt, kan man vel godt have kontrol over en kamp, selvom man ikke har bolden ret meget… problemet er blot, at denne indstilling ikke passer særligt godt på storholdet Manchester United, der tidligere har været verdenskendt for deres specielle vindermentalitet.
Forrige gang, at Manchester United besøgte Liverpool, var der voldsomt fokus på en situation, hvor Sir Alex Ferguson efter kampen viskede noget i øret på United-bossen Ed Woodward. Selvom der gik flere måneder, inden Louis van Gaal blev fyret i Manchester United, skulle der ikke være tvivl om indholdet af kommentaren fra den indflydelsesrige Sir Alex.

Van Gaal skulle fyres, selvom Manchester vandt kampen 1-0. Målet blev scoret af Wayne Rooney, men det var også den eneste afslutning, som ”De Røde Djævle” havde haft indenfor Liverpool-målrammen, og United spillede gabende kedeligt og var slet ikke til at genkende fra tiden med den legendariske skotske manager.

I kampene op til Anfield-opgøret havde United blandt andet tabt til Wolfsburg, Bournemouth, Norwich og Stoke – men holdet spillede også kedeligt samt meget defensivt. Så selvom Louis van Gaal vandt sommerens FA Cup, blev han fyret et par dage herefter – sikkert pga. den forkerte udvikling i spillet på Old Trafford, hvor holdet næsten ikke var til genkende.

Mandag aften var Sir Alex så igen på Anfield, men denne gang virkede han mere tilfreds, selvom det målløse opgør slet ikke levede op til de store forventninger, og især Mourinhos mandskab var meget skuffende. Kampen endte med blot fire afslutninger indenfor målrammen, hvoraf United havde den ene i det blot andet målløse derby i de sidste 60 gange, hvor de to naboer har mødt hinanden.

Kampen - og især Manchester United - var skidt, men alligevel har der været fremgang for Manchester United, siden Jose Mourinho er kommet til. Efter kampen spurgte lokalavisen Manchester Evening News klubbens fans, om de havde været tilfredse med, hvad de havde set, og hele 82 % svarede ”Ja”.

Fremgangen var ikke lige til se i Liverpool-opgøret, hvor United kun havde seks boldberøringer i Liverpools målfelt. Til sammenligning havde Manchester City 64 i weekendens kamp imod Everton, men optimismen omkring Old Trafford skyldes ikke mindst, at de nye spillere – Zlatan Ibrahimović, Eric Bailly og Paul Pogba – har gjort det godt. Især forsvarsspilleren Bailly har været stærk og en positiv overraskelse.


Er mesterskabet væk ?
Imod Liverpool formåede Manchester United at dræbe hjemmeholdets kendetegnende tempo, men Jose Mourinhos mandskab havde ikke bolden ret meget. Sølle 35 % blev det til, hvilket er historisk lavt. Ikke siden 2003 - hvor registeringen af boldbesiddelse for Premier League-holdene startede – har Manchester United haft bolden så lidt – se blot her:

35,0 % - imod Liverpool (okt. 2016)
38,5 % - imod Swansea (jan. 2014)
38,6 % - imod Arsenal (nov. 2014)
39,0 % - imod Arsenal (maj 2009)
39,2 % - imod Arsenal (feb. 2016)
39,3 % - imod Chelsea (sep. 2008)
39,8 % - imod Chelsea (maj 2007)
39,9 % - imod Manchester City (nov. 2013)
40,2 % . imod Arsenal (nov. 2013)
41,4 % - imod Chelsea (april 2008)

På trods af den lave boldbesiddelse sagde Mourinho efter kampen, at hans mandskab kontrollerede kampen, hvilket neutrale fodbolddebatører ikke helt kunne forstå. De mente, at det blot var David De Geas feberredninger, der holdt United fra et nederlag mod deres rivaler fra Liverpool.

Hvis man spiller meget defensivt, kan man vel god have kontrol over en kamp, selvom man ikke har bolden ret meget… problemet er blot, at denne indstilling ikke passer særligt godt på storholdet Manchester United, der tidligere har været verdenskendt for deres specielle vindermentalitet. Sidstnævnte virkede dog til at forsvinde – sammen med Sir Alex.

Manchester United indtager syvendepladsen i Premier League efter otte kampe. Aldrig tidligere er et hold med den position på dette tidspunkt af turneringen endt med at vinde Premier League. Så statistikkerne sender ikke et mesterskab til Old Trafford. Indtil nu har Mourinho forbedret spillet i Manchester United, men mesterskabsklasse har holdet ikke… endnu!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER