Torsten Brix

Pig of Marseille

Engelske hooligans har igen vist deres grimme ansigt efter flere års pause - men hvorfor?
Lørdag aften viste de engelske hooligans deres grimme ansigt, og sammen med de russiske ”kammerater” omdannede de Marseilles gader til rene kamppladser, men hvordan kunne det ske?

Eksperter har tidligere slået fast, at hvis store folkemængder ønsker at slås med hinanden, kræver det unaturligt mange politifolk for at stoppe det helt. Det er meget logisk, for det kræver næsten en personlig oppasser at stoppe de mange ballademagere – og der er mange…

Ifølge bulletinerne op til EM-slutrunden kom det frem, at op imod 500.000 englændere ville tage til slutrunden, og lad os slå fast med det samme… mange af disse er ganske fredelige mennesker. Når det er sagt, er det påfaldende, at urolighederne under slutrunderne oftest kommer de steder, hvor englænderne spiller.

Russisk fodbold har over de senere år oplevet en voldsom stigning i ballade omkring deres hjemlige kampe, mens den engelske Premier League har oplevet det modsatte. Undersøgelser har vist, at hooligansene er flyttet fra Premier League til kampe med lavere sportsligt niveau, samt når det engelske landshold spiller slutrunder. Her kan disse hooligans nærmest ødelægge en helt bymidte, og målt ud fra de tv-billeder, der er kommet i løbet af dagen, er de engelske fans – sammen med de russiske – godt i gang med det igen. De engelske fans var ellers kommet i gang med en ”positiv bølge”, hvilket antallet af arresterede englændere i forbindelse med slutrunder tydeligt beviser:

EM-1992: 250
EM-1996: 942
VM-1998: 278
EM-2000: 945
VM-2002: 15
EM-2004: 93
VM-2006: 91
VM-2010: 5
EM-2012: 0
VM-2014: 15

En af årsagerne til, at hooligansene er så fremtrædende i disse dage til EM2016, skyldes, at karantænen af hele 1.110 engelske hooligans er blevet ophævet. Disse sindssyge fans har været udelukket for slutrunder siden VM i 2006, men er nu tilbage…

Fransk politi havde sendt 1.000 betjente til ”High Risk-kampen” på Stade Velodrome. De var placeret udenfor stadion. Samtidig var der 1.100 betjente inde på stadionet, hvilket svarer til én for hver 70 tilskuere, men som tidligere nævnt er sådanne fans næsten umulige at stoppe. Samtidig med dette skal man jo ikke glemme, at der i forbindelse med EM2016 har hængt et ubehageligt terror-spøgelse over Frankrig, men som den sikkerhedsansvarlige for EM2016 sagde inden turneringen:

- Vi er forberedt på alt… der kommer til at blive ballade, men vi er klar til at handle på den korrekte måde.

I dag blev det med masser af tåregas imod de russiske og engelske fans, og glem nu ikke UEFA i dette. For netop de engelske og især de russiske hooligans har også stærke relationer til racistiske organisationer, og derfor er det fortsat en gåde, hvorfor UEFA valgte at placere denne ”High Risk-kamp” i Marseille, hvor der jo bor et ualmindeligt højt antal af muslimer. Indtil videre er det meget begrænset med informationer fra de mange slagsmål i dag, men ifølge Telegraph skulle mindst én engelsk fans være i livsfare. Derudover er det fortsat uklart, hvem og hvordan denne ballade startede, og om der har været tale om racistiske handlinger.

Sikkert skulle det dog være, at engelske civile betjente har været heftigt til stede i Marseille. Trods dette har de slet ikke kunne stoppe de engelske fans, som har fået tilnavnet ”Pig of Marseille” – opkaldt efter hooliganen James Shaylor, der i 1998 blev sendt i fransk fængsel, efter han blev dømt for at angribe fransk politi til VM-slutrunden. Sådanne domsafsigelser vil der desværre nok komme mange af … efter EM2016.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER