ALT om VM

Fodbold nyheder

Andriy Yarmolenko - Ukrainsk tryllestøv

Af Kasper Duelund Jensen

Han har taget Ukraine og Dynamo Kiev med storm. Nu er turen kommet til, at Andriy Yarmolenko viser resten af Europa, hvad han kan.
Article image
Ritzau-Scanpix
Andriy Yarmolenko er et sportsikon i Ukraine og en af de vigtigste brikker for fodboldlandsholdet, der til sommer drager mod Frankrig for at gøre en god figur ved EM 2016.


Trods sin enorme popularitet hjemme i Ukraine, starter historien om Yarmolenko i det tidligere Sovjetunionen. Han blev i 1989 født i Sankt Petersburg – en by, der i dag hører til Rusland. Der er dog ikke meget russer over den offensive supertekniker. Efter tre år i den russiske storby valgte familien at drage mod Ukraine. Det skulle vise sig at blive et godt valg. Fremtiden var lys, og håbet blomstrede for Yarmolenko i den løsrevne sovjetrepublik.

Kunne ikke slippe Dynamo
Allerede som fire årig begyndte Yarmolenko at sparke til sin første fodbold. Det skete i det nordlige Ukraine. Han brugte de gamle og slidte gader i Chernihiv til at udfolde sit talent – noget der ikke gik ubemærket hen i millionbyen, Kiev. Dynamo Kiev tøvede ikke med at hente en dengang 13-årig Yarmolenko til sit akademi.

Det var på mange måder en barndomsdrøm, der gik i opfyldelse for Yarmolenko. Han havde som en af de få heldige drenge fået chancen for at gøre karriere i landets største og mest vindende klub. Presset på skuldrene var dog enormt, og det var ligeledes savnet af familien. Efter kun et år i den ukrainske hovedstad besluttede Yarmolenko sig for at vende snuden hjemad mod de mere trygge og vante omgivelser i Chernihiv.

Første slag var tabt, men krigen var langt fra slut. Yarmolenko var fast besluttet på at gøre sig som professionel fodboldspiller i Dynamo Kiev. Tre år senere meldte han sig derfor igen klar til at prøve sig af i den ukrainske storklub, og denne gang var det med ild i øjnene. Efter et par succesfulde sæsoner på klubbens diverse ungdomshold stormede den stålsatte teenager op på førsteholdet. Her blev det den 11. maj 2008 til en debut, der sent vil glemmes. Kun otte minutter fik Yarmolenko på grønsværen. Ikke desto mindre var det mere end rigeligt til at finde vej til et mindeværdigt matchvinder-mål i en dramatisk 2-1 sejr over Vorskla Poltava.

Fra usikkerhed på backen til tryllestøv i offensiven
I 2009/2010-sæsonen blev Yarmolenko til en fast bestanddel af førsteholdstruppen i Dynamo Kiev. En række dårlige præstationer på højrebacken under den daværende cheftræner, Valeriy Gazaev, gjorde det dog til en svær opgave at slå igennem. Gazaev havde ikke øje for Yarmolenkos offensive kompetencer, der i stedet blev erstattet af en stor defensiv usikkerhed.


Heldigvis blev det kun til en enkelt sæson med den tidligere CSKA Moskva-træner. Siden Gazaevs afgang fra Dynamo Kiev har Yarmolenko gennemgået en rivende udvikling. 72 mål i den ukrainske Premier League siden 2010 taler sit eget tydelige sprog. Yarmolenko er gennem de seneste seks sæsoner blomstret på de offensive positioner, hvor han skiftevis har været brugt som offensiv midt, angriber og højrekant – både på klub og landshold. Tryllestøvet har flagret flittigt om Yarmolenkos fodbolstøvler.

Presset fra en hel nation
Det er nok de færreste, der denne sommer ikke kunne tænke sig at hedde Andriy Yarmolenko. De næste par måneder kan på det nærmeste forevige navnet hos en hel nation. Første skridt på vejen skal tages under den kommende EM-slutrunde i Frankrig. 45 millioner ukrainere kommer til at kaste deres håb efter Yarmolenko, der sammen med Yevhen Konoplyanka skal forsøge at guide Mykhaylo Fomenkos landshold til et historisk slutrunde-resultat ved deres blot andet EM nogensinde. Presset er tungt, men bliver det ligesom under EM-kvalifikationen til minimum fire kasser, så vil Yarmolenko komme skridtet nærmere folkeheltstatus.

Et efterspurgt transfermål
EM-succes er ikke kun lig med hæder i hjemlandet. Flere klubber fra Europas store ligaer har igennem en længere periode holdt øje med Yarmolenko. Størst er interessen fra det engelske, hvor man regner med at både Liverpool og Everton kommer til at sende scouts afsted til den ukrainske lejr i Frankrig. Med en god turnering under de franske himmelstrøg kan den 26-årige ukrainer godt begynde at pakke kufferterne. до побачення України = Farvel Ukraine.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik