Hvor blev BIFs målmagere af?
Brøndby har tidligere været kendt for deres evige bejlere til topscorertitlen, men det hører efterhånden fortiden til. Vi ser tilbage på de mange Brøndby-skarprettere.
Før den truende konkurs, pengemændenes indtog og den afværgede nedrykning var der en tid, hvor Brøndby IF var et notorisk tophold. En af de altoverskyggende grunde hertil var klubbens evne til at opfostre og spotte talentfulde målmagere. Dagens kalendergave vil omhandle flere af disse topscorertyper, og samtidigt se nærmere på Brøndbys eklatante fejltagelser på denne position i klubbens magre år.
Bent 'Turbo' Christensen Arensøe (116 mål i 208 kampe for Brøndby i perioden 1887-91, 1998-00)
'Turbo' var en del af det for dansk fodbold legendariske Europa Cup-hold i Brøndby, der i 1991 gik hele vejen til semifinalen. Inden AS Roma blev endestationen, havde angriberen gjort det onde ved de tyske giganter Frankfurt og Leverkusen og var på den måde en hjørnesten i klubbens historiske succes. Den europæiske optur gjorde den insisterende dybdeløber til et attraktivt emne for udenlandske klubber, hvor Schalke 04 blev næste stop i 'Turbos' karriere. Vestegnen havde dog ikke set det sidste til 'Turbo'. I karrierens efterår drog angriberen således efter et tyrkisk visit til Brøndby Stadion. I to år genoptog han scoringen under Ebbe Skovdahl, Tom Køhlert og Åge Hareide inden, at han vendte hjem til rødderne i Brønshøj, hvor han med 8 scoringer i 14 kampe var med til at konstituere klubben i 1. division. I øvrigt var Bent Christensen en del af det danske EM-vinder hold i 1992.
Mark Strudal ( 25 mål i 53 kampe i perioden 1993-95)
Gavflaben Strudal havde tidligere vist sin målfarlighed i angrebet hos tyske Borussia Dortmund samt schweiziske Grasshoppers inden, at han vendte hjem til dansk fodbold. Af flere omveje, blandt andet et lejeophold hos rivalerne FC København, endte den fysisk stærke angriber hos Brøndby. Brøndby havde efter Bent Christensens Schalke 04-skifte ledt efter den perfekte erstatning, og først med Strudal havde Brøndby en ny mand i front med den rette næse for mål. Strudal blev en yndling på tribunerne for sin fysiske og direkte stil. Der emmede evigt og altid en vis klasse og arrogance over den notorisk farlige Strudal. Angriberen er fortsat at finde i Brøndby IF, hvor han nu som angrebstræner forsøger at lære fra sig til de nuværende Superliga-stjerner. I trænerkarrierens spæde opstart blev Strudal kendt af den bredere danske befolkning som træneren for TV-fodboldholdet FC Zulu, der bestod af amatører med begrænset talent på grønsværen.
Peter Møller ( 45 mål i 76 kampe i perioden 1995-97 og 2000)
Angriberen de endte med at kalde 'én 32 i Parken' skiftede til Vestegnen fra 'løverne' selv tilbage i 1995. Efter en opvækst i det nordjyske hos AaB og efterfølgende læretid hos FCK fuldendte Møller sit svendestykke hos Brøndby IF inden udlandet kaldte. Peter Møller var i en klasse for sig i sin Brøndby-tid. Møller gjorde konstant det ondt på de upåagtede Superliga-forsvarer med sine divergerende angrebsmønstre. Den magre angriber var en gudsbenådet boksspiller, men samtidigt en elegant dybdeløber, som ikke behøvede megen plads og tid til at affyrer sit frygtede venstreben. Efter to mesterskabssæsoner med Brøndby slog hollandske PSV klørene i den danske landsholdsspiller, der havde åbnet den nye sæson som lyn og torden med fem mål i tre kampe. I en tårevædet afsked med den daværende Faxe-tribune, udtalte nordjyden for rullende kameraer, at Brøndby IF altid ville være hans klub. Én udtalelse der senere skulle indhente Møller. For på trods af et kort lejeophold i Brøndby i 2000 var det FC København der fik glæde af den langlæmmede angriber, da han vendte tilbage til dansk fodbold for bestandigt. Skiftet blev modtaget kritisk hos både de hvide som de gule fans, men med tiden spillede Møller sig ind i FCK-hjerterne, mens han bakkede ud af Brøndbys ditto. Til Peter Møllers forsvar skal dog lyde, at han før skiftet til FC København i 2001 tilbød sig selv til Brøndby, men her blev afvist. Det ændrede dog ikke på, at Peter Møller i en periode var den mest hadede modstander på Vestegnen.
Ebbe Sand (69 mål i 135 kampe i perioden 1992-1999)
Med Peter Møllers afgang opstod et tomrum i angrebet hos de blå-gule, som skulle udfyldes. Efter forsøg med flere angrebskonstellationer var det Ebbe Sand, der bød ind med scoringer nok til at fastholde startpladsen. Sæsonen 1997/98 blev på alle måder en mindeværdig sæson for Sand. Efter flere sæsoner som reserve brød Hadsund-knægten igennem i en sæson, hvor han satte rekord med hurtigste hattrick samt blev den mest scorende i en enkelt Superliga-sæson med sine 28 træffere. Sidstnævnte rekord står stadig til troende. 'Supermanden Sand' var dermed på fornem vis med til at sikre Brøndby 'The Double', hvor man blandt andet på uforglemmelig vis slog FC København i pokalfinalen på 'udebane' i Parken. Til trods for stor efterspørgsel efter angriberen valgte Sand at blive i Brøndby i endnu en sæson. På den måde blev han en del af det Brøndby-hold der kvalificerede sig til 'dødens pulje' i Champions League. Efterfølgende skiftede angriberen ligesom 'Turbo' til tyske Schalke 04. Resten er en anden historie, som gjorde både Danmark og Schalke 04 stor ære!
Peter Graulund (28 mål i 53 kampe i perioden 1998-2001)
Med både Bo Hansen og ikke mindst Ebbe Sands afgang var gode offensive råd dyre. I kulissen stod unge Peter Madsen og Peter Graulund klar. Graulund skiftede til Brøndby fra Vejle i 1998, hvor han flere gange havde været en pestilens for Brøndby-defensiven med sine terrier-insisterende løb. Graulunds Brøndby-gennembrud kom dog først for alvor i sæsonen 2000-01. Træner Åge Hareide viste den tidligere Vejle-spiller stor tillid, hvilken Graulund svarede igen med 21 mål og en topscorertitel. Efter en imponerende sæson blev den ukuelige fighter skippet af sted til tyske Bochum, hvor han tørnede ud med blandet succes for sidenhen at blive en kultfigur hos AGF.
Peter 'Magic' Madsen (45 mål i 174 kampe i perioden 1997-2003, 2007-2012)
Peter Madsen blev allerede i 1997 en del af førsteholdet i Brøndby efter, at han på ungdomsniveau havde domineret for klubben. Til trods for det åbenlyse talent skulle der gå flere år før end, at Peter Madsen endeligt blev førsteangriber i Brøndby. I sæsonen 2001/02 kulminerede det dog for 'Magic', der med 22 sæsontræffere blev delt topscorer i Superligaen sammen med den senere Brøndby-spiller Kasper Dalgas. Som et produkt af Brøndbys ungdomsafdeling var Madsen højtelsket på tribunerne, hvor publikum kunne se en spiller i besiddelse af lige dele elegance og fandenivoldskhed. Madsen kunne, som øgenavnet antyder, med sin teknik lave de flotteste mål, alt i mens han ikke var for fin til at arbejde stenhårdt, når der var behov for dette. Efter en skuffende afskedssæson skiftede Madsen til Tyskland, hvor han gjorde karriere hos både Wolfsburg, Bochum og FC Köln. I 2007 hentede Brøndby-træner Tom Køhlert sin tidligere yndling hjem til Brøndby. Peter Madsens tilbagekomst til dansk fodbold blev dog på alle måder en nedtur – bedst eksemplificeret i dennes skærmydslers med holdkammeraten Morten 'Duncan' Rasmussen under en kamp i Aalborg.
Perlerækken af topscorere viser en stolt historie for effektive angribere i Brøndby, men denne stopper imidlertid her. Siden Peter Madsens topscorer-sæson har de blå-gule således ikke haft en angriber med over 15 Superliga-træffere på en enkelt sæson. Morten 'Duncan' Rasmussen stod for denne præstation, der var fire mål fra topscorer Rade Prica i sæsonen 2006/07. Johan Elmander, Morten Skoubo og Simon Makienok har alle præsteret flotte og memorable mål og præstationer for Brøndby fra de forreste positioner, men selv i deres bedste perioder har de ikke nærmet sig tidligere tiders topscoreres sæsontotaler.
I forsøget på at finde tilbage til traditionen for angribere med topscorerpotentiale på Vestegnen har de blå-gule forsøgt sig med en hel horde af frontløbere. Blandt de floppende 'skarprettere' kan nævnes Hannes Sigurdsson, Giovanni Rector, Alexander Farnerud, Ousman Jallow, Martin Bernburg, Brent McGrath, Oke Akpoveta, Kenneth Zohore samt Holmbert Fridjonsson, der alle havde svært ved at finde vej til netmaskerne på kontinuerlig basis for Brøndby.
Spørgsmålet er så, hvorvidt om Brøndby har en ny topscorer på vej. I førsteholdstruppen er angrebsmulighederne for tiden Teemu Pukki, lejede Ronnie Schwartz og aldrende Johan Elmander. Umiddelbart virker det usandsynligt, at en af disse såvel i indeværende sæson som i fremtidige, skal excellere og nærme sig Superligaens mest scorende. På ungdomsplan har Brøndby dog et par spændende angribere på vej i form af Oliver Carrara, U17-Liga topscorer i forrige sæson, samt Daniel Stückler, der allerede har fået debut på Superliga-holdet. Det skal derfor blive spændende om Mark Strudal får oplært disse, eller om Troels Bech finder den næste topscorer på transfermarkedet.