Torsten Brix

Sandheden om fyringen af Mourinho

Indkast.dk går i dybden med fyringen af Mourinho, og nøgleord som tabt omklædningsrum, ”forræderi”, ”Rotten”, manglende sommerindkøb og interne problemer vil være vedhæftet Mourinhos fyring.
Torsdag deltog Jose Mourinho i Chelseas julefrokost i klubhuset omkring træningscenteret Cobham, men få timer efter var det hyggelige forstummet, da klubbens formand Bruce Buck og direktør Eugene Tenenbaum indkaldte manageren til et møde.

Dette tog blot ti minutter, og herefter fik Mourinho få øjeblikke til at tømme sit skrivebord og forlade sit elskede Chelsea. Helt overrasket over fyringen var Chelsea-manageren nok ikke, for de regerende mestre har slet ikke været til at genkende i denne sæson – men hvad skyldes dette? Indkast.dk har gravet i den helt store historie i denne Premier League-sæson, og den har mange ansigter…


Fra mestre til mistede omklædningsrum
Tidligere på ugen tabte Chelsea på King Power Stadium, men på det efterfølgende pressemøde blev de mange fremmødte journalister nok engang overrasket over Mourinhos verbale udmeldinger. Mourinho hævdede, at spillerne havde svigtet ham og kaldte det endda for ”forræderi”… Dette kan kun tolkes, som Mourinho havde mistet ”omklædningsrummet” i Chelsea, hvor han ellers tidligere har regereret så stærkt.

Forinden var assistkongen fra mesterskabssæsonen – Cesc Fàbregas – blev droppet til den vigtige Champions League-kamp på Stamford Bridge, og før dette havde topscoreren Diego Costa kastet sin overtrækstrøje i retning imod Mourinho. Derudover var Eden Hazard – i pressen – blevet kritiseret af Mourinho for belgierens dårlige form. Tre af Chelseas helt store personligheder var ”The Special One” pludselig i konflikt med.

Når man dertil lægger, at Branislav Ivanovic i denne sæson har spillet uigenkendeligt og midtbanekrigeren Matic heller ikke har vist et niveau, der mindede om sidste sæson, hvorved forsvaret ikke har været så beskyttet som tidligere. Det efterlod Mourinho med et stort hul igennem mesterholdets stamme. Holdet har virket træt, demotiveret, ødelagt og totalt uden form.

Netop Chelseas form har tidligere på sæsonen været genstand for stor ballade, da London-holdet brugte det meste af sommeren på at rejse fremfor at træne i den engelske hovedstad. Så spillet på banen og resultaterne har ikke været gode, og det gjorde den i forvejen dårlige stemning endnu mere elendig.


Masser af succes – efter exit på Broen
I oktober hævdede Mourinho, at der i truppen var en ”rotte”, der lækkede historier til pressen, hvilket kom kort tid efter sommerpausen, hvor hele ti spillere ville væk fra mesterholdet. Petr Čech, Didier Drogba, Filipe Luís, Juan Cuadrado, Mohamed Salah, Viktor Moses og Nathan Ake ville alle til en ny klub for at få mere spilletid. Mere overraskende var det, at også Diego Costa, Willian og Oscar ville væk. Chelsea slog dog fast overfor trioen, at de ikke ønskede at sælge dem.

Flere af de førstnævnte spillere har Mourinho ikke haft et skarpt nok øje på, da de, efter de har forladt Chelsea, har spillet på et højt niveau. Jahh… faktisk så højt et niveau at Chelsea meget vel kunne have brugt dem i år. Desuden – og endnu værre – formåede Mourinho ikke at hente nogle solide afløsere i sommerens transfervindue.

Kun den kasserede Manchester United-angriber Radamel Falcao og den gode – men blot -reservemålmand Asmir Begovic kom til Chelsea, inden turneringen startede. Her startede der også småt nogle interne disciplinære problemer, som med stortalentet Ruben Loftus-Cheer, der kom for sent til afrejsen forud en af Chelseas lange sommerrejser. Værst var naturligvis, at flere af spillerne kom tilbage fra sommerferie i en meget ringe fysisk forfatning.


”Fake-result”
Efter nederlaget til Arsenal i Community Shield klagede flere af spillerne over, at de led af jetlag, og det nuværende kaos omkring denne sæson startede allerede på det tidspunkt. I en af de sidste træningskampe inden Community Shield-kampen startede Mourinho nærmest med et reserve-hold imod Fiorentina, hvilket kunne tolkes som en frustration over de manglede sommerindkøb, og det virkede især til, at Mourinho var utilfreds med det manglende indkøb af John Stones. Helt tilbage til august påpegede Indkast.dk dette i lederen Vakler Chelsea-dynastiet ?, hvori vi blandt andet skrev:

Terrys bænketur virkede underlig, da de to backer på Chelsea-holdet havde gjort det meget mere ringe end ham, men måske var det en klar ”Mourinho-hilsen” til klubejer Roman Abramovich om at købe John Stones i Everton. Det er nu ikke så besynderligt, at den russiske ejer måske holder lidt igen med at betale over 300 millioner kroner for en ung forsvarsspiller. Så der kører utvivlsomt et spil imellem Mourinho og Chelsea-ledelsen, ligesom manageren har et anstrængt forhold til mange andre.

Kontroversielle fodbold-personer kan lyse i medgang, men hvis resultaterne mangler, rammer deres storhed og arrogance tilbage i stor stil, hvilket den portugisiske manager i den grad mærker nu. Siden mesterskabet blev fejret i maj, er det gået ned ad bakke for Chelsea og dermed også for Mourinho, og på det seneste har han rettet udbrud imod alt og alle – alene indenfor de sidste par uger har Mourinho blandt andet været efter Arsène Wenger, haft et grotesk angreb på lægestaben og de sidste to PL-dommere Martin Atkinson og Mark Clattenburg. Førstnævnte for at have annulleret Ramires-målet og Clattenburg for at udvise John Terry.

På pressemødet efter 0-3 nederlaget til Manchester City mente Mourinho, at resultatet var ”fake” og altså ikke gav et ordentligt billede af kampen. Mourinho mente, at Chelseas anden halvleg gjorde, at de skulle have haft point ud af kampen. Denne udtalelse som gav følgende overskrift i en af de engelske aviser:

A fake result? Yes Jose… it could have been 6-0.



Eva Carneiro
Udbruddet imod den stakkels klublæge Eva Carneiro blev blot et af mange desperate forsøg fra Mourinho på at fjerne fokus for en sportslig dårlig periode, men som Indkast.dk skrev i august, har sådanne forsøg det med at ramme en som en boomerang, hvis de sportslige resultater ikke er tilstede.

Det er let at være bagklog, men ”Carneiro-sagaen” blev begyndelsen til enden for Mourinhos anden periode i Chelsea. Det virkede som om, at ikke bare omverdenen, men også Chelsea-spillerne var begyndt at ryste på hovedet over managernes ofte groteske udmeldinger.

Derudover var resultaterne dårlige, og kasserede Chelsea-spillere gjorde det godt rundt om i Europa, som Romelu Lukaku der rundede 50 Everton-mål i efteråret – samtidigt med at Chelsea havde stor mangel på mål. Ikke kun den kasserede Lukakus navn har spøgt på Stamford Bridge – i den grad også Kevin De Bruyne, som Mourinho heller ikke kunne se meget fidus i… jahh… eller Cuadrado og Salah, som der også har gjort det godt, siden Mourinho kasserede dem.


Stakkels Mourinho – eller van Gaal ?
Der har været mange rygter fremme om, hvor meget Mourinho ville få i forbindelse med sin fyring, men tallet er tættere på 100 millioner kroner end de 400 millioner, som der også har været fremme. Latterligt mange penge for at blive fyret, så helt skidt er det ikke for Mourinho, der trods derouten også i fremtiden vil blive sat i forbindelse med de allerstørste fodboldjobs i Europa.

Fyringen af Mourinho gjorde, at der blev lidt presse-ro i nogle dage hos Louis van Gaal i Manchester United, men måske kan fyringen af Mourinho gøre livet endnu hårdere for den hollandske manager. Flere engelske aviser sender den fyrede Mourinho til Old Trafford, så presset på van Gaal og denne historie vil sikkert ikke blive mindre, hvis ikke resultaterne ikke ændrer sig for Manchester United.

Forsiden af den store engelske avis Independent havde overskriften: ”Sacked again. Now that is special…” hvilket hænger meget godt sammen med den tidligere omtalte boomerang. For Mourinho har haft en smule storhedsvanvid, men indkøbene har sikkert også hjulpet med til at skabe store forventninger. I de to perioder, som Mourinho har været i Chelsea, har han f.eks. brugt flere penge på indkøb, end Arsène Wenger har gjort de sidste 19 år.

Det hænger ikke sammen med den nuværende Premier League-stilling, hvor London-holdet blot er et point over nedrykningsstregen. I dette årtusinde har Chelsea højst tabt seks kampe på en hel Premier League-sæson, men allerede inden julen i 2015/16 havde de med Mourinho tabt ni af deres første 16 kampe – så fyringen var uundgåelig.

Nøgleord som tabt omklædningsrum, nedrykningsstreg, ”forræderi”, flyvende overtrækstrøje, dårlig form, ”Rotten”, manglende sommerindkøb og interne problemer vil være vedhæftet Mourinhos fyring. Så Mourinho skal holde jul uden Premier League-fodbold, hvilket han sikkert vil savne, men Premier League vil også savne ham…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER