Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Jonas Knudsen

Neville kan blive stor træner

Gary Neville har fået noget af en første cheftræneropgave i Valencia. Men han har også alle værktøjer til at blive en stor manager.
I dagens kalendergave berører vi et af december måneds helt store fodboldemner. Det var nemlig noget af et chok, da Gary Neville for halvanden uge siden blev præsenteret som Nunos afløser på Valencias trænerbænk. Helt uden cheftrænererfaring kommer han direkte fra et job på Sky Sports som, javel, bredt anerkendt ekspert, mens hans trænererfaring begrænser sig til jobbet som Roy Hodgsons assistent på det engelske landshold. 6'eren-eksperten Morten Bruun fangede nok meget godt den følelse, de fleste fodboldfans sad med oven på den nyhed i et tweet.



Og efter overraskelsen havde lagt sig, kan de fleste nok også genkende at have haft skeptiske tanker. Hvad søren vil Valencia med en britisk træner, der ingen erfaring har - hverken med trænerjobbet eller spansk fodbold? Er det ikke bare fordi, han er gode venner med Peter Lim? Er der overhovedet nogen, der ved, om Neville kan finde ud af at være cheftræner?

Gary Neville er ikke David Moyes
Og selvfølgelig er der god grund til at imødegå Nevilles Valencia-tid med en god portion skepsis, men måske er det ikke så dumt endda. Og måske man skal passe på med at dømme Gary Neville ude på baggrund af David Moyes' - den seneste britiske manager i engelsk fodbold - mildest talt problematiske tid i Real Sociedad. For gransker man historiebøgerne lidt nøjere, er der faktisk eksempler på britiske trænere, der har gjort det udmærket i La Liga.

John Toshack sikrede Real Sociedad sin seneste titel, da de i 1987 vandt Copa del Rey, og Toshack stod i flere omgange i spidsen for ‘La Real' sidenhen. Terry Venables førte - med en britisk 4-4-2 - Barcelona til Europa Cup-finalen i 1986, hvor man dog tabte til Steaua. I sæsonen 96/97 var det så Sir Bobby Robson, der stod i spidsen for Barcelona. Han vandt Super Cuppen, Copa del Rey og Europa Cuppen for Pokalvindere, inden han blev kåret til årets manager i Europa. Alligevel blev han efterfølgende erstattet af Louis Van Gaal, men pointen er blot, at britiske managers altså godt kan begå sig i den spanske liga.

At David Moyes så tilfældigvis er den seneste britiske træner i La Liga, bidrager som nævnt formentlig til skepsissen omkring ansættelsen af Neville, men som “bevist” ovenfor, har der været eksempler på trænere fra de britiske øer, der kan bidrage med noget i verdens førende liga.

Og hvorfor skulle de ikke også kunne det? Så længe man kommer med et troværdigt koncept - det gjorde David Moyes ikke. Så længe man kommer med en åbenhed og villighed til at lære den spanske kultur og levestil - det havde David Moyes efter sigende store vanskeligheder med. Og så længe man kommer med viljen til at tilpasse sig den spanske træningsmentalitet, der i højere grad end den engelske er taktisk baseret - det gjorde Moyes heller ikke.

Og selvom det naturligvis er svært endnu at sige så meget om Gary Neville som træner, så kunne noget tyde på, at han har lidt bedre betingelser for at opfylde ovenstående kriterier.

Med hensyn til at tilpasse sig den spanske kultur, levestil og træningsmentalitet har han en kæmpe fordel, som David Moyes ikke havde. Phil Neville. Garys bror har siden sommer siddet som assistenttræner i Valencia - en rolle han fortsætter i under broderens ledelse. Neville er ifølge forlydender en populær herre i omklædningsrummet, og derudover er han godt i gang med at lære det spanske sprog, omend hans tweets på spansk ofte bærer præg af store fejl og spøjse vendinger. Men han prøver, og det er et tegn på, at han fuldt ud anerkender den opgave, det er for en engelsk, Premier League-opdraget fodboldmand at komme til Spanien. Og ham kan Gary Neville naturligvis bruge som et springbræt til hurtigere at falde til i appelsinbyen.

Det gælder ganske givet også på træningsfronten, hvor Phil fik lidt erfaring i, hvordan man er træner på den iberiske halvø under Nuno. I Premier League-klubberne er den træningsmæssige fokus ofte på intensitet og energiniveau, mens det i Spanien er mere præget af fokus på de taktiske fundamenter. Og hvem kunne man nævne, der har formået at blande disse to stilarter med succes? Man kunne pege på Maurico Pochettino, der både har haft succes som træner i La Liga, ligesom han både i Southampton og Tottenham har stablet slagkraftige mandskaber på benene - og det er mandskaber med en spillemæssig identitet.

Presspil, høj forsvarslinie og energi
Netop Pochettino udpegede Gary Neville såmænd som sit trænermæssige forbillede i en klumme i The Telegraph. Det gjorde han blot fem dage inden han blev udpeget som manager for Valencia.

- Spørg mig, hvilken træner jeg mener er den bedste i den engelske liga, og jeg vil sige José Mourinho. Men spørg mig, hvem jeg vil forme mig selv efter som aspirerende træner lige nu, og jeg ville på et splitsekund give dig Mauricio Pochettinos navn. Jeg elskede det, Pochettino gjorde i Southampton, fordi han påvirkede deres spilmentalitet med det høje pres og energifyldte tilgang. Han fik Southampton-spillerne til at spille anderledes, skrev Gary Neville den 27. november i The Telegraph, inden han fortsatte:

- Han blev givet Adam Lallana, Jay Rodríguez, James Ward-Prowse, Nathanial Clyne, Luke Shaw. Det var derfra ingen overraskelse, at hans tiltro til engelske spillere blev styrket i Southampton, hvor han blandede de bedste udenlandske spillere, de have råd til, med de bedste fra akademiet i en meget effektiv spillestil - højt energiniveau, passioneret, godt at se på, med en høj forsvarslinie (alle de ting, jeg ville elske at udøve selv som træner).

At Gary Neville foretrækker en høj forsvarslinie så vi allerede et eksempel på i onsdagens debut mod Lyon. Det udnyttede franskmændende til at straffe Valencia i omstillingerne igen og igen, og selvom det ikke så godt ud for Valencia, var det en indikation på, at Gary Neville kommer med en klar idé om, hvad han vil med holdet. Og netop denne Pochettino-stil kan gå hen og blive en succes for Valencia.

Tidligere har Barcelona haft stor succes med det aggressive høje pressspil, og på hjemmebanen Mestalla er Valencia i forvejen ofte et intenst hold at møde på de gode dage. Det bliver så Gary Nevilles opgave at få tendensen til at blive mere stabil, og på sigt - hvis Gary Neville vel at mærke for lov at blive på sigt - kan det måske gå hen og blive en faktor i den absolutte top i Spanien. Diego Simeone er lykkedes med det i Atlético. Han har udfordret giganterne med en radikalt anderledes spillestil, end den man normalvis forbinder med de spanske tophold. Og når man ikke kan konkurrere på niveauet af spillerne i truppen, er det nu engang de værktøjer hold som Sevilla, Atlético og Valencia har til at drille Real Madrid og Barcelona.

Et projekt på vej frem
Hvis man igen lige skal drage en parallel mellem David Moyes tid i Real Sociedad, og hvorfor Gary Nevilles godt kan lykkes i Valencia, så er der et helt oplagt element.
Da David Moyes overtog Real Sociedad havde de lige toppet med en fjerdeplads og Champions League-kvalifikation. Moyes overtog så et hold i bunden af rækken, og ikke mindst et hold uden Antoine Griezmann. Det var et hold, der havde udfyldt sit potentiale, og hvor der samtidig ikke var plads til at hente de store forstærkninger, som Moyes ganske givet ønskede sig.

I Valencia overtager Gary Neville en klub på vej frem. Med et ungt hold kvalificerede man sig til Champions League efter en flot sæson under Nuno. Her blev det dog klart, at holdet på nuværende tidspunkt ikke er helt klar til den udfordring. Men alligevel har man fornemmelsen af, at holdet har et stort potentiale. Et stærkt makkerpar i midterforsvaret i Abdennour og Mustafi. En midtbanedirigent på højt niveau i Dani Parejo. Unge fremadstormende talenter i form af blandt andre José Gayá, Paco Alcácer, Rodrigo De Paul og Zakaria Bakkali.

Der er med andre ord noget at arbejde med. Og læg dertil, at Gary Neville rent faktisk kan agere på transfermarkedet. Hans eneste - og svære - job bliver derfor fra nu af at sørge for, at Valencia igen sniger sig med i Champions League, så attraktionsværdien kan spille sammen med Peter Lims singaporeanske pengepung og tiltrække yderligere forstærkninger. Og så skal de hentes i forening med Gary Nevilles idé om spillet. For sådan én har han.

Når man har hørt ham udtale sig som ekspert i Sky Sports-studiet, er man ikke i tvivl om, at manden har en stor indsigt, som han formår at videreformidle klart og overbevisende. Desværre ved vi endnu ikke, om han også formår at formidle den viden til en spillertrup, men det kan kun tiden vise os. Undertegnede er dog svagt optimistisk på hans vegne. Og det skyldes også de udtalelser, der har været fra tidligere holdkammerater og managers.

De er enige om, at Gary Neville har klare og åbenlyse lederegenskaber. Igen er det så et spørgsmål, om han kan tage det med sig i jobbet som cheftræner. Igen er det kun tiden, der kan fortælle os sandheden. Men uden at forklejne den naturlige skepsis, der omgærer Neville i disse dage, så ligner han en mand, der har alle de rette redskaber til at blive en stor manager. Og nu er det blevet tid til at vise det, og hvilken mulighed. Det er de færreste, der får lov at starte sin trænerkarriere i spidsen for én af Europas store klubber.

Men med lillebror Phil Neville ved sin side, Peter Lim i ryggen og lederegenskaber fodboldklogskab i bagagen, har han alle værktøjerne til at føre Valencia-projektet skridtet videre.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER