Torsten Brix

Manchester United anno 2015 < 2009

Kampprogrammet var det samme, men resultaterne blev vidt forskellige, da Louis van Gaals mandskab igen skulle op imod West Ham og Wolfsburg.
Premier League-kamp imod West Ham efterfulgt af Champions League-opgør på udebane imod Wolfsburg. Dette var programmet for Manchester United kort inden jul… i 2009 – ligesom det netop har været… anno 2015, men udover kampprogrammet er der ikke mange lighedspunkter.

Sir Alex Fergusons mandskab vandt hele 4-0 på udebane over West Ham, inden et Michael Owen-hattrick sikrede en 3-1-sejr i Tyskland. Sidstnævnte sejr var med spilletid til reserver som Owen, Anderson, Tomasz Kuszczak, Darron Gibson og Gabriel Obertan. Derudover var United i den kamp nødt til at bruge Michael Carrick og Darren Fletcher i det centrale forsvar, men trods dette blev det en sikker Manchester United-sejr over de tyske mestre. Sådan gik det ikke anno 2015…

United var skadeplaget i tirsdagens altafgørende Champions League-kamp, men holdet mangler – i den grad – også profiler for tiden og i særdeleshed afslutningsstærke angribere – som Michael Owen, Dimitar Berbato og Wayne Rooney var det i 2009. Derudover mangler United-offensiven en stor del af kreativitet i deres foretrukne spillestil, inden de begiver sig til plan B, hvor de spiller med lange og høje bolden efter Marouane Fellaini.


Bye Bye til Falcao, van Persie og Hernández
Midt i disse offensive problemer står den ankel-skadede Rooney, men også et afsavn i forhold til angrebsmuligheder. I sommerpausen forlod Radamel Falcao, Robin van Persie og Javier Hernández alle Old Trafford. Sidstnævnte har scoret 13 mål i denne sæson for Bayer Leverkusen og kunne have leveret noget af den træfsikkerhed, som United har manglet.

I 2015-kampen imod West Ham havde United hele 21 afslutninger, men kun én indenfor målrammen, hvilket var stærkt medvirkende til, at tilskuerne buede hjemmeholdet ud af Old Trafford. Efter den kamp havde United kun lavet syv mål i deres sidste ti kampe - siden ydmygelsen på 0-3 til Arsenal. Så United mangler simpelthen klasse i modstanderens målfelt, hvor de ellers i Premier Leagues historie har haft stolte traditioner.

Selvom Martial og Depay er spændende talenter, er de ikke færdigudviklede til Premier League – endnu, så Rooneys formnedgang kommer på et meget skidt tidspunkt. Rooney har spillet næsten 700 kampe for United, Everton og England – men logikken og statistikken siger, at Manchester United får svært ved at få det tidligere høje niveau frem igen. For som Indkast.dk var inde på i oktober – Wayne Rooney – 30 and still running - så rundede Rooney på daværende tidspunkt 30 år, og kigger man på andre af de allerstørste angribere i Premier League, er de faldet voldsomt i niveau, når de har rundet det skarpe hjørne.

Alan Shearer gik fra 0,7 mål pr. kamp til 0,45, efter han havde fejret sine 30 år, og andre United-angribere som van Persie er gået fra 0,53 til 0,46 og Andy Cole fra 0,54 til 0,31. Tendensen er den samme for Owen, Eric Cantona og Teddy Sherringham – men selvfølgelig kan Rooney gå imod strømmen, der har bare ikke været meget, der tyder på det for tiden. Siden fødselsdagen i oktober har den engelske landsholdsangriber blot scoret et mål.


Ingen Lewandowski, Kane, Bale, Pedro, Müller eller Cavani
I sommerpausen blev offensive spillere som Robert Lewandowski, Harry Kane, Gareth Bale, Pedro, Thomas Müller og Edinson Cavani rygtet til Old Trafford – men det blev ikke til erfarne spillere… men i stedet lovende talenter, hvilket i bagklogskabens irriterende lys har været forkert. Indkast.dk har fornyelig sat fokus på Uniteds dårlige offensiv i lederen - Er det helt – van Gal(t).

Derudover begynder Louis van Gaals dårlige indkøb også at blive et problem for den principfaste hollænder. Manchester United brugte mange penge på Luke Shaw, der først ikke var i form og sidenhen blev langtidsskadet, men han kostede faktisk ikke ret mange penge sammenlignet med skuffelsen Angel Di Maria. Derudover kan van Gaals manglende tillid til Memphis Depay og Ander Herrera gøre, at de kan ende med at få en problemfyldt tid på Old Trafford – ligesom den aldrende Bastian Schweinsteiger samt den usikre Marcos Rojo.

Den tidligere Manchester United-manager David Moyes brugte ca. 300 millioner kroner på spillere, inden han skaffede holdet i Champions League-kvartfinalen. Han blev kort tid efter fyret, og det kan vel også ske for van Gaal, efter han næsten har brugt det tidobbelte - og holdet forlader turneringen efter gruppespillet. Så presset vokser på van Gaal, og weekendens udekamp skal vindes. Det skadesplagede United-hold skal op imod Bournemouth, der i sidste spillerunde vandt på udebane over Chelsea.

Kigger man tilbage, blev kampene imod West Ham og Wolfsburg anno 2009 efterfulgt af et hjemmebanenederlag til Aston Villa. I den kamp havde United et gigantisk overtag, men tabte 0-1 på Old Trafford. Så hvis alt er modsat af den sæson, så vinder United på lørdag, men det fjerner næppe skuffelsen efter den gigantiske Champions League-nedtur samt det faktum, at United-offensiven ikke er til at genkende… og den minder slet ikke om noget - fra 2009.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER