Torsten Brix

Steve's Job

Dagens julelåge på Indkast.dk handler om McClaren og Newcastle, som trods store indkøb har startet sæsonen forfærdeligt. Nu truer nedrykning og fyring i klubben med de mange loyale fans.
”McClaren's Newcastle-honeymoon is already over”…. Sådan var overskriften helt tilbage i slutningen af september, efter storholdet havde tabt – på hjemmebane – til Sheffield Wednesday i deres første runde i Capital One-turneringen, men sidenhen er resultaterne eller situationen ikke blevet meget bedre… og dermed er stemningen heller ikke vendt.

Kun to sejre – imod Norwich og Bournmouth - er det blevet til siden den dårlige kamp imod Sheffield Wednesday, og derfor hænger der sorte fyringsskyer over McClaren. Ikke mindst fordi mange af hans sommerindkøb har skuffet fælt.

Små 300 millioner kroner blev der brugt på at styrke den offensive del af midtbanen på spillerne Florian Thauvin og Georginio Wijnaldum, men indtil videre har de sammenlagt kun lavet to assists, og angriberen Aleksandar Mitrovic har brugt 347 minutter pr. Premier League-mål, som han har lavet i denne sæson, men måske har indkøbene slet ikke været særligt højt på McClarens ønskeseddel. Dette hold blev opsat, lige efter transfer-vinduet lukkede, som det hold, som Newcastle aldrig fik, men som de forsøgte at hente:

Målmand:
Luigi Sepe – Napoli

Forsvar:
Sam Byram – Leeds
Jonny Evans – Manchester United
Mason Holgate – Everton
Aymen Abdennour – Monaco

Midtbane:
Joao Teixeira – Liverpool
Garath McCleary – Reading
Ever Banega – Sevilla

Angreb:
Charlie Austin – QPR
Benik Afobe – Wolverhampton
Diego Rolan – Bordeaux.

I stedet har Newcastle en idealopstilling med spillere med blandet niveau som Chancel Mbemba, Massadio Haidara, Vurnon Anita og Jack Colback. Ikke ligefrem spillere der kan sende holdet op i nærheden af de europæiske pladser, som klubben og de mange fans så gerne vil.

For Newcastle har mange fans… rigtig mange og loyale fans. Selvom den nuværende nedtur faktisk startede i sidste sæson, havde klubben et gennemsnit på 50.394 tilskuere til deres hjemmebane i sidste sæson, og det er faktisk højere end klubber som Liverpool, Chelsea, Manchester City og Tottenham. Dette er det tolvte højeste gennemsnit i Europa, hvilket er ganske imponerede. Sidste sæsons laveste tilskuertal var på 46.884 – og befinder man sig i nærheden af St. James Park, siges det, at man altid kan se en i Newcastle-trøje.


”We're shit and we're sick of it!”
Klublegenden Kevin Keegan har tidligere udtalt, at alle andre fans end Newcastles havde opgivet klubben for ti år siden, men sådan er det ikke gået. Tilskuer-potentialet har den udskældte klubejer Mike Ashley sikkert haft øje på, men han er blevet kritiseret for at ikke bruge nok af entreindtægterne på nye spillere.

I sommer brugte han dog små 500 millioner kroner på nye spillere. Mange af disse penge blev brugt på de føromtalte nye offensive kræfter, som ikke helt har slået igennem. Kevin Keegan – også kaldet ”Special K” – mener, at McClaren slet ikke var klar over, hvor dårlig Newcastle-truppen var, da han kom til klubben. Derudover er der en dårlig stemning i klubben. Den franske offensive spiller Ben Arla beskriver Newcastle som en mellemting mellem et fængsel og helvede, efter han i sidste sæson blev omdannet til reserve. Senere tog Ben Arla tilbage til Nice, hvor han lavede syv mål i tretten kampe.

Ved ankomsten til Newcastle sagde McClaren, at han brugte to år på at genopbygge Middlesbrough, og at han forventede, at det ville kræve den samme tid på at rejse ”The Magpies”, men opblomstringen er ikke til at se for tiden. Newcastle har kun vundet to af de sidste tolv kampe i alle turneringer og har kun scoret i to af de sidste fem. Det ene mål var i weekendens smertefulde 1-5-nederlag til Crystal Palace og klubbens tidligere manager – Alan Pardew.

I det nederlag sendte de trofaste Newcastle-fans, der var rejst med til London, en klar besked til spillerne på banen. ”We're shit and we're sick of it!”, sang de imod slutningen af udebanekampen. Opgøret var fjerde gang ud af de sidste seks Premier League-kampe, hvor Newcastle tabte med tre mål eller mere, og holdet har kun vundet to Premier League-kampe i 2015/16. Derudover er det gået skidt i pokalturneringerne i de senere år. I de sidste tre sæsoner er Newcastle blevet slået ud af FA Cuppen i tredje spillerunde, mens sidste års kvartfinale i Liga-cuppen ikke er set bedre siden 2006/07.


Ti manager på ni år ?
Midt i dette står McClaren med en treårig kontrakt, der kan forlænges til vanvittige otte år, men manageren har for vane at være en skidt starter. McClaren har vundet trofæer i to klubber – nemlig Middlesbrough og Twente, men begge steder startede han faktisk svagt. Pokaltriumfer der står i skrigende kontrast til et cup-nederlaget til Sheffield Wednesday, men også de dårlige præstationer i Premier League-kampene især imod West Ham og på hjemmebane imod Watford. Disse præstationer kan skabe en fyreseddel til McClaren, og dermed skal Ashley ud at finde deres tiende manager på ni år.

Den aktuelle tilstandsrapport for Newcastle ser altså skidt ud… Sidste sæson lukkede kun bundproppen QPR flere mål ind end Newcastle, og i denne sæson ser det knebet ud i offensiven. Kun to mål i de sidste fem Premier League-kampe, og holdet har kun scoret tre mål i syv udebanekampe i denne sæson, hvilket ikke gør det sjovere at tænke på, at næste to opgave er imod de formstærke Liverpool og Tottenham.

I 2013/14- sæsonen scorede den lejede Loic Remy 14 mål for Newcastle i 24 kampe, men det lykkedes ikke at hente ham – ham hentede Chelsea, så han er savnet hos ”The Magpies”. Underligt at Newcastle ikke har fået bedre spillere til klubben, når de faktisk er den klub, der – netto – brugte næst flest penge i sommerens transfer-vindue. De blev kun overgået af Manchester City, men som de to hold spiller i øjeblikket, ligner det ikke to hold fra samme liga. Ændrer tilstanden sig ikke i Newcastle, kan det også være et spørgsmål om tid, før de ikke længere er i samme liga…

I 1996 missede Newcastle et tolvpoints forspring til Manchester United og endte på andenpladsen, men det er længe siden. Optimismen var der ellers i sommer hos Newcastle-fansene, som hos brudeparret Rikki og Emma Donaldson, der fik taget deres bryllupsbillede foran St. James Park på samme dag, som det tredjedyreste indkøb i klubben – Wijnaldum - blev præsenteret.

Da den nuværende topscorer skulle forlade stadion med McClaren, blev bryllupsparret fotograferet sammen med de to helte. Lidt mere end 100 dage senere må man håbe, at det går bedre med ægteskabet end med McClaren i Newcastle – fordi, ”McClaren's Newcastle-honeymoon is already over”….

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER