Torsten Brix

Forfærdeligt eftermæle til Olsen

Den folkekære Jan Mølby stillede tørt spørgsmålet: ”Kommer alle de europæiske landshold ikke med til EM?” Svaret er desværre: ”Nej – det gør Danmark ikke”, hvilket sker efter blot 12 sejre i de sidste 34 kampe.
Danmark – Albanien: 0-0
Armenien – Danmark: 0-0
Albanien – Danmark: 1-1
Danmark – Armenien: 0-4

Disse dårlige resultater vil sammen med nedturen imod Sverige hænge som en stor sort sky over Morten Olsens eftermæle som dansk landstræner, og det er vist ingen hemmelighed, at Indkast.dk i disse linjer igennem mange år har været fortaler for, at Morten Olsen ikke skulle være Danmarks landstræner.

Helt tilbage i 2007 anså Indkast.dk det som usandsynligt, at Olsen skulle fuldføre den kontrakt, der udløb i 2010, men det fik han lov til, hvilket må siges at være en fejl af DBU. Stort set samtidig befandt det norske landshold sig i samme situation, og deres daværende træner Åge Hareide mente ikke, at han – efter to mislykkede kvalifikationer – kunne tilføje det norske landshold nok. Det mente DBU, at Morten Olsen kunne, men siden 2010 har Danmark kun deltaget i én slutrunde, hvilket var EM2012, hvor vi blev slået ud i gruppespillet.

Olsen nåede at misse fire ud af otte kvalifikationer, hvilket er et grotesk tal, hvis man kigger på spillermaterialet og den modstand, som holdet har stået overfor. Helt vanvittigt bliver det, hvis man kigger dybere ned i den netop afsluttede kvalifikation… for dansk fodbold har langt mere at byde på end det, som Morten Olsens tropper har leveret, og størstedelen af ansvaret for dette er Olsens. Når Danmark ikke er blandt de 24 bedste hold i Europa, er noget helt galt, men hvad?


Mandskabsbehandlingen og disciplinære problemer
Dette er Morten Olsens helt store problem… På pressemødet efter Danmark var blevet spillet baglæns ud af Telia Parken af Frankrig, sendte Olsen en verbal lussing til Christian Eriksen. Få minutter efter mødte Indkast.dk's udsendte Tottenham-spilleren, og Eriksen lignede en slagen selvtillidsforladt personlighed. Ikke en spiller der har brug for en verbal lussing fra træneren… så langt fra endda.

Man skal ikke tilbringe mange minutter sammen med Eriksen for at finde ud, hvorfor Olsen slet ikke har fået det Premier League-potentiale ud af Eriksen, som Tottenham har lykkedes med. Det er altså ikke Eriksens problem, men Olsens hovedpine. Et stor svigt i mandskabsbehandling.

Udover tilfældet med Eriksen har der været masser af andre mandskabsproblemer eller måske rettere disciplinære problemer på det danske landshold under Olsen. Helt tilbage da Christian Poulsen legede bokser imod Sverige via druk-ballade på spiller-hotellet til den vanvittige presse-boykot med mere, så meget har været galt på de interne linjer.

Efter balladen med Christian Poulsen holdt Olsen et alvorligt spillermøde med hele truppen, hvor han strammede op på alle linjer, men trods dette valgte Dennis Rommedahl til den næste landskamp at smide sin trøje og lege ”Nick & Jay”, hvilket næsten var at gøre grin med hele DBU og Morten Olsen. Rommedahl var i øvrigt voldsomt udskældt på daværende tidspunkt og ikke ret mange kunne forstå, hvorfor Olsen havde så meget tillid til hurtigløberen. Balladen omkring Rommedahl giver et endnu mere klart billede af en landsholdstrup, der ikke har været i balance i mange år, hvilket resultaterne med alt tydelighed også bevidner.


Venstre-backen og stabilitet
I den føromtalte leder fra 2007 anfægter Indkast.dk også, at Morten Olsen ikke havde fået uddannet en venstre back, hvilket heller ikke er blevet løst sidenhen. Dengang gav det slet ingen mening, at Olsen forsøgte at omskole midtbanespilleren Jan Kristiansen til venstre back. Set over de to kampe imod Sverige har Riza Durmisi været meget skidt – defensivt, og det er altså den primære opgave som venstre back, så afløseren for Niclas Jensen fik Morten Olsen aldrig fundet.

Imellem Kristiansen og Durmisi har der været et utal af spillere, og det har så sandelig ikke fremmet kontinuiteten, så her har Olsen i den grad skiftet meget ud, hvilket ikke siger så lidt. For imellem utrolig mange af kampene har træneren fra Vordingborg skiftet alt for meget ud i idealopstillingen. Det har ikke fremmet stabiliteten, og Olsen har også fejlet med kiksede startopstillinger og lignende.

Det er sket flere gange i den netop overståede kvalifikation, men også helt tilbage i VM2010 skuffende Olsen fælt ved at udtage nogle halvskadede og formsvage spillere. Alligevel endte DBU med at forlænge Olsens kontrakt i efteråret 2011.

Underskrivelsen blev fuldt op af en rimelig EM-slutrunden i 2012 – hvor Danmark blev slået ud i gruppespillet - som gav optimisme for fremtiden, men sidenhen er det gået ned af bakke. Siden slutrunden i 2012 har landsholdet spillet 34 officielle kampe, og det er altså blot blevet til 12 sejre. Dette bliver helt grotesk, når man kigger på modstanderne. I denne periode har Danmark spillet kampe imod mindre hold, som de ikke har kunne besejre. Heriblandt Slovakiet, Tyrkiet, Makedonien, Ungarn, Polen, Bulgarien, Tjekkiet, Albanien og Armenien. Værst var 0-4-nederlaget i Parken til Armenien til VM-kvalifikationen i 2013. Efterfølgende gik Olsen i presseskjul, men vendte tilbage og lovede deltagelse i Brasilien, hvilket som bekendt ikke skete.



Kommer alle ikke med til EM?
Da Morten Olsen overtog landsholdet, var de placeret som nr. 22 på FIFA verdensrangliste, men nu er de nr. 35 – og den folkekære Jan Mølby, som tørt stillede spørgsmålet: ”Kommer alle de europæiske landshold ikke med til EM?” er svaret desværre: ”Nej – det gør Danmark ikke”. Selvom fodboldikonet Morten Olsen ender med at få en bitter afsked, er det altså de hårde facts, og som ovennævnte bevidner, så har det danske landshold været skidt kørende siden sommeren 2012, og der har været taget nogle underlige beslutninger.

Seneste eksempel er dugfrisk. For blot et par dage siden startede Viktor Fischer imod Sverige og spillede rimeligt, men i derouten tirsdag aften var der end ikke fundet plads til ham på bænken. Ajax-spilleren har startet fem liga-kampe i denne sæson og lavet fem mål samt to assists i den hollandske liga – gad vide om det ikke ville være nok til at starte for Sverige eller i hvert fald komme ind for det målfattige danske hold?

Danmark manglende offensive muligheder imod Sverige, og på trods af Nicklas Bendtner havde spillet skidt, så virkede det altså mærkeligt, at han skulle udskiftes på et dansk landshold, der skal lave to mål… med en halv time igen. I stedet blev forsvarsspilleren Jannik Vestergaard indskiftet som angriber og targetmand. En spiller som Morten Olsen ellers ikke har villet bruge, selvom han havde været en solid anfører på U-21 landsholdet og fik masser af spilletid i Bundesligaen – i forsvaret.

Så samlet set har det danske landshold den seneste tid været præget af kaos, tandløst offensivt spil, alt for meget ballade – grotesk dårlige resultater, hvilket alt sammen peger på Olsen – eller rettere – ledelsen i DBU, der ikke skulle have forlænget med landstræneren… helt tilbage i 2011.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER