Torsten Brix

Mourinho – med en Clough-video i lommen

I tre forskellige ligaer har Jose Mourinho følt sig snydt af dommerne – hvad skyldes dette? og hvorfor har han et videoklip af Brian Clough på sin mobiltelefon.
På Jose Mourinhos mobiltelefon ligger videoklippet, hvor den tidligere Nottingham Forest-manager Brian Clough er hård ved BBC-journalisten John Motson. En smule underligt, da lighederne mellem Mourinho og Clough er yderst begrænsede.

I interviewet (som kan ses i bunden af artiklen) sender Clough blandt andet en hård kritik imod Motson og de andre BBC-journalister for at være for hård overfor dommerne, og han tager de stakkels dommere i forsvar.

- Hvad I gør imod dommerne, er tæt på være kriminelt, slår Motson blandt andet fast.

Det er ikke en disciplin, som Mourinho har brugt ret meget af, da han igennem hele karrieren har været meget utilfreds med dommerstanden, og i den aktuelle Chelsea-krise er Mourinho-kritikken ikke aftaget. Generelt har Mourinho været ude efter stort set alt og alle, men især dommerne, og det er der faktisk ikke noget ny i. Den tidligere dommer Jeff Winter sagde tilbage i 2005:

- Chelsea taber ikke ret tit, men når de gør, bliver der udviklet en konspirationsteori om, at det er dommerens skyld.

Udtalelsen fra Winter kom, efter Mourinho havde anklaget Anders Frisk for at tillade den daværende Barcelona-træner Frank Rijkaard adgang til dommerens omklædningsrum. En historie som er begyndt at blusse op igen, da Mourinho i pausen af weekendens nederlag til West Ham forsøgte at få adgang til Jonathan Moss' omklædningsrum.


11 imod 12 og fjenden Guardiola
I Inter havde Mourinho masser af succes, men alligevel slog han fast, at dommerne i Italien gjorde, at de altid spillede ”11 imod 12”, hvilket fik de italienske dommere til at true med at strejke, hvis ikke Mourinho blev straffet for sin udtalelse. Meget bedre var det ikke i Spanien, hvor Mourinho i 2010 hævdede, at Barcelona sikkert var meget glade for, at Iturralde Gonzales skulle dømme ”El Clasico”, og en måned senere fremlagde Mourinho en liste på 13 store dommerfejl - efter en kamp imod Sevilla.

Forinden havde Barcelona spillet Real Madrid baglæns ud af Camp Nou, og ”Kongeklubben” var bagud med 4-0, inden der var spillet en time, og det er ikke unormalt. Altså at når Mourinho starter sin dommerjagt, så kommer det ofte for at fjerne fokus fra dårlige præstationer.

Efter det efterfølgende ”El Clasico” i april 2011 – som Real Madrid også tabte - slog Mourinho fast, at Josep Guardiola måske engang ville vinde den spanske turnering på en retfærdig måde. Portugiseren har også været efter flere andre af sine træner-kollegaer, men den største fjerde har altid været Guardiola. Efter Super-cuppen i 2013, hvor Chelsea fik Ramires udvist, sagde Mourinho på pressemødet.

- Dette er ikke nyt for mig. Jeg har spillet imod Barcelona tre gange, og vi har altid været i undertal. Det kan man ikke analysere sig ud af…

Efter Mourinho er kommet tilbage til Chelsea, er dette ”spin” ikke blevet mindre. Efter nederlaget til Aston Villa fik dommer Chris Foy en hilsen, ligesom Mike Dean gjorde efter nederlaget til Sunderland, hvor også dommernes chef – Mike Reley – blev anklaget. Aviserne har også stået for skud i forhold til dommerne.

Mourinho undrede sig nemlig – efter et manglende dømt straffespark i december imod Southampton – over, hvorfor aviserne de næste dage ikke var fyldt med overskrifter om selve skandalen over det manglende straffespark i stedet for om Mourinhos anklager om det manglede straffespark.

Kort tid efter forsvarede Mourinho sin kontroversielle angriber – Diego Costa – da han i januar trampede på Emre Can, og denne sæsons dårlige resultater har ikke været anderledes for Mourinho. Efter sæsonens første tre kampe, hvor mestrene Chelsea blot havde hentet fire point, slog han fast:

- Det mest afgørende for denne sæson har været, at vi har fået udvist to spillere i tre kampe, og dommerne har dømt to straffespark imod os. Det har været afgørende…

Det er blevet fulgt op med, at dommerne var bange for at komme til at dømme til Chelseas fordel. Så alt i alt har Mourinho følt sig forfulgt af dommerne i tre forskellige ligaer, men hvorfor dette?

Er dette blot skabt for at fjerne fokus fra spillerne – især efter dårlige resultater? Eller for at lave en alliance imellem Chelsea og resten af verden? Eller er det for at påvirke dommerne? Alt sammen er i hvert fald helt modsat gode gamle Brian Clough…





MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER