Torsten Brix

Matas optur - Arsenal i græsk tragedie

Der er stormøde, når rivalerne Arsenal og Manchester United krydser klinger – men hvordan er tilstandsrapporten egentligt i klubberne?
Søndag er der flere gigantiske kampe i Premier League – blandt andet tager Arsenal imod topholdet Manchester United, men holdene kommer vildt forskelligt ind til kampen.

I midtugen led Arsenal deres andet smertelige nederlag i Champions League, hvilket man kan knytte følgende kommentarer til:

- Kun 9 ud af 110 hold i Champions League har tabt de to åbningskampe og er kommet videre fra gruppespilskampene.

- I tre af de sidste fire Champions League-hjemmekampe har Arsenal lukket tre mål ind, selvom modstanderne har været de mindre hold; Olympiakos, Monaca og Anderlecht.

- Sidste gang, at et græsk hold scorede tre mål i en europæisk kamp imod et engelsk hjemmehold, var i 1976, da AEK Athen slog Derby med 3-2.

- De sidste tolv kampe som Olympiakos har spillet på udebane imod et engelsk hold har givet tolv nederlag.

Nu venter der to kampe i Champions League imod Bayern München og Robert Lewandowski. Angriberen har lavet ti mål i de sidste tre kampe for det sydtyske storhold. Men en ting er selvfølgelig Arsenals europæiske deroute – noget andet er Premier League, hvor holdet indtager 4. pladsen, selvom de har haft et meget hårdt kamp-program.

Udover Liverpool og Chelsea har Arsenal nemlig mødt de tre sæson-overraskelser fra West Ham, Crystal Palace og Leicester. Alle tre hold var inden runde nr. 8 placeret i top 8. Derudover har Arsenal vundet på udebane over rivalerne fra Tottenham i Capital One, slået Chelsea i Community Shield og haft en god opstart til sæsonen, hvor de blandt andet tæskede Lyon med 6-0. Så samlet set er Arsenals resultater tålelige, og det har spillet faktisk også været – modsat Manchester United.


Martial, Depay og Mata redder Rooney
Louis van Gaal har i denne sæson ikke famlet rundt i formationer og heri brugt mange forskellige spillere. På dette punkt har United-manageren været mere rolig i denne sæson, men afgørende har været, at offensiven på Old Trafford har været bedre i denne sæson – hvilket der er to forklaringer på.

Den ene handler om, at de to offensive nyindkøb – Anthony Martial og Memphis Depay – er gået direkte ind i Premier League med imponerede styrke. Det andet er Juan Mata, der pt. er en af Premier Leagues bedste offensiv spillere. Imod Sunderland og den meget vigtige Champions League-kamp imod Wolfsburg lavede Mata både mål men også en assists. Imod det tyske hold spillede han rigtig stærkt, 97,7 % af hans aflevering var succesfyldte og han skabte fem store chancer, hvilket var tre mere end nogen anden spiller.

Så Mata er formstærk – modsat Wayne Rooney, der misbrugte en gigantisk chance og derudover slet ikke kan komme i gang i denne sæson. Tænk… hvilket pres og mediecirkus, der ville være omkring Rooneys præstationer i denne sæson, hvis ikke Martial, Depay og Mata havde spillet så godt.

Mata lavede blandt andet assisten, der gav sejren over Aston Villa, men også mål imod Swansea og Southampton. Disse to kampe var étmålssejre, så den lille spanier har virkelig sikret mange point til United allerede i denne sæson.

I den anden ende har det haltet lidt mere, men forsvaret er blevet godt beskyttet af nogle af de nye defensive midtbane-spillere, som United har købt. Midtbanen og angrebet er blevet styrket, mens det har knebet noget i defensiven. Mange spillere har været sat i forbindelse med United, men har afvist at skifte. På Facebook figurerer blandt andet et meget stærkt hold af spillere, der skulle have afvist at skifte til Old Trafford – opstillet i en 4-4-2 formation.

Lloris
Clyne, Otamendi, Ramos, Coleman
Pedro, Gündogan, Müller, Bale
Cavani, Kane

Samtidigt med dette blev Uniteds holdbillede fra 2013 også sendt meget rundt på de sociale medier med kryds over de spillere, der ikke længere var i klubben, og det er mange – som:

- Jonny Evans
- Bebe
- Robin van Persie
- Rio Ferdinand
- Nemanja Vidic
- Federico Macheda
- Shinji Kagawa
- Angelo Henriquez
- Danny Welbeck
- Darren Fletcher
- Anders Lindegaard
- Alex Buttner
- Rafael da Silva
- Javier Hernández
- Anderson
- Paul Scholes
- Tom Cleverly
- Patrice Evra

Den tidligere assistent Mike Phelan er også rejst, så han er væk fra holdbilledet sammen med Rene Meulensteen og Sir Alex Ferguson – så dette ”afkrydsede” billede er blot et eksempel på den revolution, som Louis van Gaal er i gang med.

Denne proces er gjort ved at forynge den kostbare trup, men det er langt fra første gang, at United har købt meget dyre teenagere, og udfaldet har været lidt blandet. Trods formnedgangen har Rooney været en succes siden det dyre indkøb i Everton helt tilbage i 2004, mens den daværende 19-årige Andersons ophold var det modsatte. Brasilianeren kostede 225 millioner kroner i 2007, hvor han ankom fra Porto.

Trods en god start er Angel Di Marias eftermæle negativt i Manchester, mens mange af de føromtalte spillere kan ende med at blive gode indkøb af van Gaal – ligesom Ander Herrera, den skadede Luke Shaw, overraskelsen Matteo Darmian og den ombejlede Morgan Schneiderlin også kan ende med at blive, men spillet har også vist, at mange spillere skulle tilvænnes til hinanden og United.

Sæsonen startede med to 1-0-sejre i Premier League, men på trods af det maksimale antal point kaldte klublegende Peter Schmeichel spillet for ”forfærdeligt”. Det er sidenhen blevet bedre. Ikke nok til at vinde Champions League, men måske til at slutte i toppen af Premier League – især hvis den formstærke trio med Martial, Depay og især Mata fortsætter… blandt andet imod Arsenal - med den græske tragedie.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER