Torsten Brix

2 dage til La Liga: Jagten på Barcelona

Real Madrid håber på en effekt af Xavi-afsked, men de ”De tre tenorer” skal satse på et mindre mirakel, hvis de skal true mestrene fra Barcelona.
Selvom Real Madrid i sidste sæson vandt 30 af 38 La Liga-kampe, og Cristiano Ronaldo lavede vanvittige 48 mål, så var det Barcelona, der endte med at blive spanske mestre. Ved årsskiftet lignede Real Madrid ellers en spansk mester – blandt andet efter "Kongeklubben" med en stærktspillende Karim Benzema havde vundet det første ”El Classico” med 3-1, og Barcelona havde startet året med at tabe til Real Sociedad efter et tidligt selvmål af Jordi Alba.

Presset var voldsomt på Luís Enrique, efter en undersøgelse blandt fansene viste, at 68% ville have træneren fyret. Men det endte med, at det blev sportsdirektør Andoni Zubizarreta, der blev sendt på porten. Tilsyneladende en god ide for efterfølgende så holdet sig ikke tilbage.

”Alt blev ændret”, har superstjernen Lionel Messi senere slået fast, og den lille argentiner begyndte – sammen med Neymar og Luís Suarez – at lave mål på samlebånd. Efter nederlaget til Real Sociedad vandt Barcelona 17 af de næste 19 kampe inden opgøret imod Atlético Madrid, hvor de sikrede sig mesterskabet, efter de havde hentet hele 52 af 57 point.


Nedtur i Real Madrid
Alt imens, at Barcelona vandt kampe på stribe, kneb det noget hos Real Madrid, og det kunne også være opskriften til den kommende sæson. Altså at Barcelona fortsætter deres form, og rivalerne fra Real Madrid bliver dem, der skal true mestrene.

Cristiano Ronaldo blev sidste sæsons topscorer med hele 48 mål, men der er efterhånden kommet en lidt opgivende attitude hos Real Madrid. ”Kongeklubben” vandt ingen af de store trofæer, og da klubbens præsident Fiorentino Perez - i forbindelse med fyringen af træner Carlo Ancelotti - blev spurgt, om der var noget, som den italienske træner kunne have gjort anderledes, kom et ærligt svar: ”Jeg ved det ikke…”

Ronaldo laver masser af mål, men har altså kun vundet et spansk mesterskab siden ankomsten til La Liga. Det åbenlyse problem for hovedstadsklubben handler ikke om at lave mål, men det faktum at Real Madrid i sidste sæson næsten lukkede dobbelt så mange La Liga-mål ind som Barcelona. 21 overfor 38…

Så et af problemerne for Real Madrid er defensiven, hvor Barcelona præsterer historisk godt for tiden. Carlo Ancelotti vandt – som tidligere nævnt - hele 30 af 38 La Liga-kampe… men det er langt fra godt nok i Real Madrid, når Barcelona blev mestre, og der ikke kom nogle af de andre store titler. For hos Perez & co. har VM for klubhold eller den europæiske Super Cup ikke nogen betydning.

I Real Madrid håber de naturligvis på, at de kan løfte deres trup – blot en lille smule – mere end Barcelona i sommerens transfer-vindue, og dermed forstærke en ellers uhyggelig stærk trup. Derudover kan Barça jo også blive en smule svækket af, at den ombejlede Pedro og klublegenden Xavi forlader Camp Nou.

Det må næsten frembringe en reaktion, når den vigtigste spiller i klubbens historie forlader dem efter 900 kampe og 25 trofæer. Kunne hans erfaring i kampene samt iver på træningsbanen blive savnet så meget, at det vil gavne Real Madrids mesterskabschancer ? – ydmygelsen imod Atlético Bilbao har i hvert fald ikke givet Barcelona den bedste start på sæsonen.


De tre tenorer
I sidste sæson sluttede Atlético Madrid, Valencia og Sevilla lige bag rivalerne Real Madrid, og et af disse hold kan på skift godt blande sig i mesterskabskampen. Husk på at Valencia blot tabte fem af deres 38 kampe i sidste sæson, og at Sevilla bare bliver ved og ved med at vinde Europa League. Træner Unai Emery har ikke fokus på Champions League-deltagelse, men vil gerne sende en klar hilsen til Barcelona og Real Madrid:

- Da jeg ankom til Sevilla, var det første, de sagde til mig, at det ville være rart, hvis vi kunne gøre det godt i Champions League - ligesom Valencia havde gjort, men de sagde samtidigt, at de også gerne ville prøve at vinde noget. Nu har vi vundet noget, men fodbold er følelser. Hvis du har penge, men ikke genererer følelser… jah… så er det værdiløst.

Sevillas succes i denne sæson blev sikret efter to mål af den tidligere buschauffør fra Colombia – Carlos Bacca – som også har måtte fange fisk for at overleve, men han er nu solgt til AC Milan. Det er succeshistorier som disse, der skal laves en håndfuld af hos en af ”De tre tenorer”, hvis én af dem skal blande sig i mesterskabskampen, som ellers med statsgaranti vil komme til at stå imellem Luís Enrique og den nye Real Madrid-træner Rafa Benitez.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER