Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

4 Dage til Serie A: Lukket pga. tyveri

Det kan forekomme underligt, at Indkast.dk vælger i Serie A-sæsonoptakten at sætte fokus på et hold, der ikke længere i turneringen, men meget er underligt, når det gælder Parma…
”Lukket pga. tyveri”… sådan stod der på bannere, som de stakkels Parma-fans, der marcherede i protest tidligere på året, bar, da den norditalienske fodboldstolthed havde måttet melde afbud til en Serie A-kamp, efter spillerne ikke havde modtaget deres løn i mange måneder.

Parma indtog sidstepladsen i turneringen, og senere gik klubben konkurs samt blev tvangsnedrykket til Serie D – og glem nu ikke, at vi taler som Parma, som tidligere har haft spillere som Buffon, Crespo, Thuram, Veron og Zola i deres storhedstid i 1990'erne og på otte år vandt syv titler – blandt andet UEFA-cuppen to gange.

Nu er det hele slut, og klubben med 102 års historie er nærmest lukket, efter fem forskellige præsidenter de sidste ti måneder har forsøgt at redde det åbenlyse uundgåelige. Hele skandalen startede i 2003, hvor klubbens livlinje Parmalat blev afsløret i regnskabsnyd og firmaet med de 30.000 ansatte i 30 lande gik konkurs.

Med Parmalat ude startede en lavine af omrokeringer, forskellige spillere og et hav af præsidenter i Parma, men næsten alt havde til fælles, at det hele bare gjorde situationen værre og værre. I marts skyldte fodboldklubben mere end 2 milliarder kroner væk, og selvom klubber som Real Madrid, Barcelona og Manchester United har en større gæld, så kunne omsætningen i ”skinke-klubben” ikke retfærdiggøre en sådan gæld samt det faktum, at der skyldtes penge alle steder - og ikke til store banker, som er tilfældet hos de store spanske storklubber.


Crespo i kold vand
Klublegenden og ungdomstræneren Herman Crespo beretter blandt andet om, hvordan der var blevet slukket for det varme vand i omklædningsrummene, og at der ikke var penge til at sende ungdomsholdene til udekampe samtidigt med, at de forskellige præsidenter lovede bod og bedring – i et stor væv af løgne.

Den slovenske forretningsmand Giampietro Manenti viste tidligere på året spillerne - på et af mange møder - at der var lavet bankoverførelser, som gjorde, at spillernes løn var på vej. Dette viste sig at være løgn, og det forekom meget besynderligt, hvordan klubben i denne økonomiske situation fik lov til at lave låneaftaler med de meget løntunge – Antonio Cassano og Cristian Rodriguez, hvilket holdets anfører Alessandro Lucarelli vist også mente, da han kom med følgende spørgsmål:

- Hvordan kan klubben egentligt være at finde på transfermarkedet, når spillerne ikke har modtaget løn i seks måneder?

Oplagt spørgsmål men det lykkedes altså for det russisk/cypriotiske konsortium, der på det tidspunkt lige havde købt klubben af Tommaso Ghiradi. To måneder senere var klubben så hos føromtalte Manenti, men midt i alt dette kaos havde træner Roberto Donadoni formået at holde hovedet koldt. I 2012 fik han det sportslige ansvar og glem nu ikke, at han førte klubben til sjettepladsen i sidste sæson og dermed en europæisk deltagelse, som dog blev frataget dem.


Hvidvaskning af penge og ulovligheder med kreditkort
Årsagen til, at UEFA udelukkede Parma fra Europa League, var, at klubben ikke havde betalt deres skat – hvilket gjorde ondt til værre, og det kulminerede, da klubejer Manenti i midten af marts blev anholdt med anklager som hvidvaskning af penge og ulovligheder med kreditkort. Samme person som kort tid forinden havde slået fast, at alt var i den skønneste orden, og klubbens daværende gæld på en lille milliard kroner ville være væk, inden måneden var omme.

Måske tænker den opmærksomme læser, om det ikke var to milliarder kroner, som klubben skyldte væk, men alene det faktum, at gældens størrelse er meget uklart, giver et billede af det kaos, der har omringet klubben. En af faktorerne til den vanvittige usikkerhed skyldes, at klubben faktisk har mange penge til gode hos deres sponsorer. Men sponsorerne er efter det sportslige og økonomiske kaos stoppet med at betale deres regninger til klubben, og derudover havde mange af disse en nedrykningsklausul, som de mente blev udløst, da klubben blev tvangsnedrykket.

Så Manentis tanke, om at gælden ville være væk inden for en måned, skete ikke helt, så nu vil Parma blive husket for at blive solgt to gange indenfor samme måned – for en euro… Et europæisk storhold i 1990'erne som efterfølgende endte i et italiensk kaos. Midt i dette så træner Donadoni klubbens død, da han meget rammende sagde:

- Spillerne og jeg føler det, som om vi har været med i et trafikuheld midt i ørkenen, og det eneste, som vi kan se omkring os, er gribbene, der er klar til at æde os…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER