Torsten Brix

4 dage til BL: Store omvæltninger

Det ligner nok et mesterskab til Bayern München, men sidste sæsons uro kan måske skabe lidt spænding – og flere hold står på spring.
Til den forestående sæson i Bundesligaen starter Bayern-træner Pep Guardiola under et voldsomt pres på trods af, at det sydtyske storhold i sidste sæson vandt mesterskabet i sikker stil. Den spanske succes-træner har måtte sande, at i Bayern er et mesterskab bare ikke nok…

For selvom Bayern lavede 22 ”Clean Sheets” i 38 kampe, efter de kun havde lukket 18 mål ind, og holdet vandt 24 af de første 30 kampe, der blot gav to nederlag, så sluttede Guardiola med at være under et stort pres. Dette skete, efter der pludselig – efter et pokalnederlag på straffespark til Dortmund, CL-exit til Barcelona og tre Bundesliganederlag mod slutningen af sæsonen – blev talt om en fyring af Guardiola i den hungrende tyske presse.

Bayern München havde 11 spillere med til sidste sommers VM-slutrunde, hvilket jo er den åbenlyse forklaring på trætheden imod slutningen af sæsonen, hvor kritikken var nådesløs. Den tyske presse mente blandt andet, at Bayern var blevet alt for ”spansk” med fem spanske spillere og endnu flere fra trænerstaben.


Ikke en god ide at blive uven med Hans-Wilhelm Müller Wohlfart
Sidstnævnte blev endnu værre, da Guardiola blev uvenner med lægen Hans-Wilhelm Müller Wohlfart efter nederlaget til Porto i Champions League. I over fire årtier havde klublegenden været i klubben, og nederlaget blev startskuddet til, at Guardiola fyrede den populære læge – fordi han ikke var nok på træningsbanen.

Midt i dette kom det også frem, at Guardiola havde problemer med flere af truppens profiler – som Mario Götze, Franck Ribery, Thomas Müller og Bastian Schweinsteiger. Så starter den kommende sæson, som sidste sæson sluttede, vil der komme til at ske store omvæltninger i Bayern München.


Klublegende stoppede efter syv gode år
Det er sket i Dortmund, hvor en anden legende er smuttet. Den forgangne sæsons største nyhed var, at Jürgen Klopp forlod Westfalenstadion efter en forfærdelig periode i klubben. Ved juletid var Dortmund placeret under nedrykningsstregen, og selvom de sluttede på en syvendeplads, er det langt fra godt nok på disse kanter.

At truppen havde været voldsomt ramt af skader hos deres allerstørste profiler – blandt andet Mats Hummels, IIkay Gundogan og Marco Reus – dækker ikke over skuffelsen. Omvendt så blev det slet ikke glemt, at Kloop gjorde det meget skidt på sommerens transfermarkedet, hvor Matthias Ginter, Ciro Immobile og Adrian Ramos – var deciderede skuffelser.

Kloop forlod Dortmund i sommerpausen, efter han har løftet klubben fra økonomisk og sportslig nedtur til de to tyske mesterskaber og en Champions League-finale på de syv år, som han havde været i klubben. Den tidligere Mainz-træner Thomas Turcel skal tage over, og han kommer til at stå overfor et ligeså stort pres som Guardiola – ellers kommer der endnu flere omvæltninger i Dortmund.


Den største skuffelse
Ingen skuffede dog i sidste sæson så meget som Roberto Di Matteo, der i oktober afløste den fyrende Jens Keller i storklubben Schalke04.

Selvom den italienske træner havde været i Champions League-finalen med Chelsea, endte klubben med at slutte to pladser fra Champions League-pladserne til den kommende sæson.

Derudover var der alt for meget ballade i klubben, som da Kevin-Prince Boateng og Sidney Sam blev sparket ud af klubben efter disciplinære problemer. Schalke endte med at lukke hele 40 mål ind i 38 kampe, hvilket er en stor del af forklaringen på deres dårlige sæson. Så her har der været mange omvæltninger, og der kommer sikkert flere i den kommende tid.


Masser af gode historier
Midt i alle disse dårlige eksempler, så kom der også flere lyspunkter i sidste sæson. Mönchengladbach endte med at få bronzemedaljer efter meget solidt arbejde af træner-teamet Lucien Favre og talent-spotteren Max Eber. Dermed er klubben tilbage i Champions League efter 37 års pause.

I Wolfsburg viste holdet, at god gammeldags kontra-fodbold stadigvæk virker samtidigt med, at flere spillere voksede meget i sæsonen, som den schweiziske målmand Diego Benaglio, den centrale forsvarsspiller Nando, den ombejlede Kevin De Bruyne samt den nyfødte hollandske angriber Bas Dost.

Alt i alt ligner den kommende sæson en meget spændende en af slagsen i Bundesligaen. Måske kan formnedgangen og balladen i Bayern skabe lidt spænding om mesterskabet, hvor flere hold kunne melde sig ind.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER