Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Lyon - 00'ernes storhold på vej tilbage

Frankrigs mest dominerende hold i 00'erne, Olympique Lyon, er på vej tilbage efter nogle år udenfor spotlightet.
Da Qatar Sports Investments købte 70 procent af aktierne i Paris Saint-Germain tilbage i 2011, vidste alle, at den franske Ligue 1 aldrig ville blive den samme igen. Med de nye ejeres dybe lommer satte PSG sig hurtigt på fransk fodbolds trone – en plads, som ellers havde tilhørt Olympique Lyon op gennem det meste af 00'erne. Fra 2001 til 2008 vandt Lyon nemlig syv ligatitler i træk med spillere som Juninho Pernambucano, Florent Malouda, Gregory Coupet og Karim Benzema på holdet.

Hverken Lyon eller andre af de daværende Ligue 1-topklubber, som Marseille og Bordeaux, kunne dog følge med, da PSG begyndte at spille med de store økonomiske muskler. Som et resultat deraf har den nyrige hovedstadsklub vundet mesterskabet i de seneste tre sæsoner. Kun Monaco, der i december 2011 blev overtaget af den stenrige russer Dmitry Rybolovlev, kan være med på PSG's økonomiske niveau, men indtil videre har klubben fra fyrstendømmet ikke for alvor kunnet true Zlatan Ibrahimović og co. Det kunne Lyon til gengæld i sidste sæson. Gennem det meste af sæsonen blev de franske mestre nemlig udfordret gevaldigt af "Les Gones", der først til allersidst måtte se sig slået af overmagten. Ikke dårligt, når man tænker på, at gennemsnitsalderen i Lyons trup blot er lidt over 23 år, og kernen på holdet udgøres af stortalenter fra klubbens eget ungdomsakademi.

OL - Europe
Lyon har ikke altid været en topklub. Faktisk havde klubben, der officielt blev grundlagt i 1950, aldrig vundet mesterskabet, før den franske forretningsmand Jean-Michel Aulas overtog tilbage i 1987. På det tidspunkt lå Lyon i den næstbedste række og var hårdt ramt af gæld, men Aulas fik klubben på ret køl og påbegyndte sin ambitiøse plan: OL - Europe. Ambitionen var, at klubben inden for fire år skulle rykke op i den bedste franske række og kunne være med på det højeste europæiske niveau.

Med Raymond Domenech i trænersædet lykkedes det at sikre oprykning i sæsonen 1988/89, og to år efter kvalificerede Lyon sig til UEFA Cuppen takket være en femteplads i den bedste franske række. Det var dog først efter årtusindeskiftet, med Jacques Santini som træner, at Lyon vandt mesterskabet for første gang. Santini stoppede efter sæsonen, men Lyon fortsatte med at hive mesterskaber hjem, selvom klubben skiftede træner flere gange. Den succesfulde årrække kulminerede, da Alain Perrin blev den første Lyon-træner til at vinde "The Double" i sæsonen 2007/08.

Strategien lægges om
I de efterfølgende sæsoner vandt Lyon godt nok ikke mesterskabet, men var fortsat med helt fremme i den franske Ligue 1. Alt var dog ikke fryd og gammen, for med konkurrence fra nyrige klubber som PSG og Monaco indså Aulas, at lønningerne og spillerudgifterne efterhånden befandt sig på et niveau, hvor en klub som Lyon i realiteten ikke kunne være med. Derfor begyndte han langsomt at lægge strategien om.

Inden for få år blev løntunge spillere som Jeremy Toulalan, Michel Bastos og Ederson sendt videre. Planen var i stedet først og fremmest at satse på egne talenter. Omlægningen fik naturligvis sin betydning på banen, hvor Lyon i nogle år ikke kunne være med i kampen om mesterskabet. Aulas stod dog fast og følte sig overbevist om, at strategien ville komme til klubben til gode i det lange løb. Efter sidste sæson er man tilbøjelig til at give ham ret.

Akademisatsning giver pote
Ser man på Lyons talentfulde hold, er det utroligt, hvor mange af profilerne der stammer fra klubbens eget ungdomsakademi. I forsvaret er akademiet eksempelvis repræsenteret ved den 20-årige højre back Corentin Tolisso samt midterforsvareren Samuel Umtiti, der trods sine bare 21 år har spillet over 130 kampe for Lyon.

På midtbanen finder man den 26-årige anfører og franske landsholdsspiller Maxime Gonalons, som er en af de ældre spillere på holdet. Ved siden af ham ligger en anden tidligere akademispiller, 24-årige Clement Grenier, der også har optrådt for det franske landshold. Derudover tæller midtbanen lovende spillere som 23-årige Jordan Ferri og Nabil Fekir på 21.

Fekir, en teknisk velfunderet offensiv midtbanespiller med store afleveringsfærdigheder, blev kåret til årets unge spiller i Ligue 1 i sidste sæson. 34 kampe, 13 mål og 12 assists blev det til for den vævre offensivspiller, der debuterede for det franske landshold i marts måned. Faktisk blev Fekir, hvis forældre kommer fra Algeriet, oprindeligt sorteret fra Lyons akademi i en alder af 14, men efterfølgende gjorde han så meget opmærksom på sig selv hos den lokale amatørklub Saint-Priest, at Lyon tog ham tilbage nogle år senere.

Endelig skal selvfølgelig nævnes juvelen over dem alle, den 23-årige angriber Alexandre Lacazette, der har været øremærket som en kommende stjerne, siden han kom til Lyons akademi i 2006. Lacazette begyndte tilværelsen hos Lyons førstehold på højre wing, men siden er den franske landsholdsspiller blevet flyttet op på toppen med stor succes.

I sidste sæson blev Lacazette topscorer med imponerende 27 mål i 33 Ligue 1-kampe og blev fortjent kåret til årets spiller i Ligue 1. Lacazette har det hele - speed, teknik, fysik koldblodighed og et godt skud - og derfor er det nok blot et spørgsmål om tid, inden han bliver solgt videre for en massiv sum. Senest har Aulas udtalt, at en pris i omegnen af 50-60 millioner euro (cirka 530 mio. - 630 mio. kroner red.) kan lokke ham til at sælge angriberen.

Kan Lyon true PSG på den lange bane?
Sidste sæson gik over al forventning for Lyon, og nu bliver det opgaven for den 47-årige træner Hubert Fournier og hans unge trup at bevise, at successæsonen ikke bare var en enlig svale. Klubbens andenplads betyder, at holdet ryger direkte i Champions League, og det bliver interessant at se, hvordan "Les Gones" klarer den udfordring.

Indtil videre har Lyon ikke givet afkald på nogen af de helt store profiler denne sommer, men det bliver formentlig ikke nemt at holde på de mange unge juveler. Navnlig ikke, da klubben annoncerede et årligt underskud på 280 millioner kroner for sæsonen 2013/14. Heldigvis for Lyon venter der en forøget indtægskilde i form af et nyt stadion i horisonten. Konstruktionen af det nye Stade des Lumières ventes nemlig færdiggjort den 29. januar 2016. Med en kapacitet på 58.000 tilskuere er det noget større end Lyons nuværende hjemmebane, Stade de Gerland (43.000). Faktisk bliver Stade des Lumières Frankrigs tredjestørste stadion efter nationalarenaen Stade de France (81.000) og Marseilles Stade Velodrome (67.500).

Aulas ved formentlig, at der endnu er et stykke vej igen, før Lyon igen kan blive betragtet som en af de helt store i Europa. Men med et hold fyldt med kæmpetalenter og nyt stadion forude er det ikke helt utænkeligt, at Lyon kan drille PSG i fremtiden. 00'ernes franske storhold er i den grad på vej tilbage.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER