Rune Gjerulff Petersen

Hvad nu, Kevin-Prince Boateng?

Indkast.dk har undersøgt, hvordan det er gået så galt for Kevin-Prince Boateng i Schalke 04.
Det lignede lidt af et scoop, da Schalke 04 i 2013 hentede Kevin-Prince Boateng i AC Milan. Man må imidlertid sige, at ghaneseren ikke har formået at leve op til forventningerne på Veltins-Arena. Midtbanespillerens negative udvikling i klubben kulminerede i mandags, hvor han sammen med Sidney Sam blev suspenderet på ubestemt tid, mens Marco Höger blev suspenderet i en uge.

I første omgang oplyste Schalke på sin engelske hjemmeside, at Boateng og Sam var blevet decideret fritstillet, men senere på dagen trak klubben i land og ændrede meddelelsen, så der nu står, at de to spillere er suspenderet. Det ændrer dog ikke på, at ghaneseren er færdig i Schalke, hvor der ifølge sportsdirektør Horst Heldt nu er ingen vej tilbage.

- Vi har følelsen af, at der ikke længere er nogen tillid, og vi tror ikke på, at de (Boateng og Sam red.) kan hjælpe os i de to sidste kampe mod Paderborn og Hamburger SV. Diskussionens indhold vedkommer kun spillerne og mig. Jeg vil ikke offentligt kommunikere, hvad der blev diskuteret. Men beslutningen er endelig, og der er ingen vej tilbage, siger Heldt til Schalkes hjemmeside.

Heldt beslutning bakkes op af klubejer Clemens Tönnies, der mener, at Boateng har gennemgået en særdeles negativ udvikling i løbet af sæsonen.

- Jeg står fuldt ud bag beslutningen. Prince har været ivrig efter at finde fejl hos andre i stedet for at se på sig selv. Han har slet ikke hjulpet holdet, men i stedet trukket det ned. Det er ikke Schalke, der har ændret sig - det er Boateng, siger Tönnies ifølge Kicker.

Schalke kan altså tilsyneladende slet ikke vente med at komme af med Boateng, som ikke længere kan bruges på Veltins-Arena. Men hvordan er det dog kommet så vidt for ghaneseren, der blev hyldet som en stjerne ved sin ankomst til Gelsenkirchen?

Schalkes fyrtårn
Kevin-Prince Boateng har gennem hele karrieren haft ry for at være lidt af et problembarn med disciplinære problemer og kontroversielle holdninger. I samtlige af de klubber, ghaneseren har spillet for, har han skabt problemer i større eller mindre grad, og Schalke 04 er ingen undtagelse. Det startede ellers glimrende i Schalke, som i 2013 hentede Boateng for 75 millioner kroner i AC Milan og gav ghaneseren en kontrakt til 2016, der ifølge Sport Bild indbringer ham mere end 52 millioner kroner årligt. Skiftet kom som en overraskelse for mange, herunder Dortmund-træner Jürgen Klopp, der skulle have sendt den tidligere Dortmund-lejesvend en sms med teksten "Hvorfor Schalke????????".

Den første sæson forløb som håbet for både Boateng og Schalke. Den ghanesiske midtbanespiller viste sig med det samme som et stort boost for Jens Kellers Schalke-mandskab, som han var med til at føre til en tredjeplads i Bundesligaen i sæsonen 2013/14. Med seks mål og fire assists i 28 Bundesliga-kampe spillede Boateng en nøglerolle, og af Clemens Tönnies blev ghaneseren beskrevet som klubbens "fyrtårn" på grund af sine imponerende præstationer.

Det var dog ikke kun på banen, at Boateng havde stor indflydelse. Ifølge Sport Bild var han nemlig i daglig kontakt med både Tönnies og sportsdirektør Horst Heldt, som tog ham med på råd i diskussioner omkring truppen og sågar trænerstaben. Forholdet mellem dem var så godt, at Heldt beskyttede Boateng, da Bild i februar 2014 publicerede et billede, hvor Schalke-spilleren fik sig en øl og en cigaret efter en kamp mod Leverkusen. Det var helt okay, at Boateng slappede af efter sejren på den måde, mente Heldt. Senere skulle det dog vise sig, at Schalke-ledelsen ikke ville blive ved med at holde hånden over Boateng.




Ridser i glansbilledet
I den første sæson på Veltins-Arena gik det så fint for Boateng i Schalke, at det nærmest virkede for godt til at være sandt. Og det var det også. Op til VM 2014 gjorde han sig upopulær hos det tyske folk, da han udtalte, at Tyskland ikke havde, hvad der skulle til for at vinde VM. For mange tyskere fremkaldte Boatengs kommentarer dårlige minder om den kontroversielle episode i 2010, hvor ghaneseren blev lagt for had efter at have skadet Michael Ballack forud for VM-slutrunden i Sydafrika. Ærgerligt nok for Boateng endte slutrunden i 2014 som bekendt med, at Tyskland løftede pokalen, mens han selv blev sendt hjem fra den ghanesiske landsholdslejr - angiveligt efter at have angrebet den daværende ghanesiske landstræner, Kwesi Appiah, verbalt under et holdmøde.

Det var dog ikke kun i landsholdssammenhæng, Boateng skabte problemer. I Schalke begyndte der nemlig så småt at komme ridser i glansbilledet. Op til den nye sæson meldte Sport Bild om, at både Schalke-ledelsen og Boatengs medspillere var ved at være trætte af ghaneserens krav om særbehandling og til tider arrogante attitude. Således begyndte Tönnies og Heldt angiveligt at lægge mere afstand til Boateng. Samtidig evnede ghaneseren ikke at følge op på sin flotte første sæson på banen, og det satte generelt sit præg på Schalke, der fyrede Jens Keller i oktober efter en sløj sæsonstart. Retfærdigvis skal det siges, at Boateng døjede en del med småskader, men ofte valgte han at spille alligevel, og når Schalke så tabte, var det ofte ham, der blev kritiseret. Boateng var trods alt Schalkes store stjerne og fyrtårn fra sæsonen forinden.

Boateng måtte holde en skadespause i efteråret 2014, og i mellemtiden producerede Schalke flotte resultater. Tyske medier begyndte at rapportere om, at ghaneserens indflydelse ikke længere var så stor som tidligere, og pludselig hed det sig, at ledelsen lyttede mere til Klaas-Jan Huntelaar og Benedikt Höwedes. Heldt afviste dog, at Boateng ikke længere blev taget med på råd, og fastslog, at ghaneseren stadig havde stor indflydelse, lige meget om han var i startopstillingen eller ej.

I løbet af 2015 har rygterne om et mere og mere betændt forhold mellem Boateng og ledelsen været tiltagende, selvom Tönnies og Heldt løbende har benægtet, at der skulle være problemer. Det har dog i stigende grad peget i retning af et sommerskifte, siden Boateng gled ud af Di Matteos startopstilling efter en skuffende indsats i revierderbyet mod Dortmund i slutningen af februar. Siden er Boateng blevet brugt som indskifter, indtil han igen var i startopstillingen til sidste weekends skæbnesvangre kamp mod FC Köln. Ghaneseren blev flået ud efter 59 minutters spil, og efter det skuffende 0-2-nederlag udtalte Heldt, at resultatet ville kunne få alvorlige konsekvenser for en række spillere. Det fik det altså for Boateng.

Hvad nu, Boateng?
Heldt og Tönnies placerer en stor del af skylden for Schalkes nedgang hos de suspenderede spillere, der siges at mangle engagement. Spørgsmålet er imidlertid, om det er retfærdigt. Vist har ghaneseren ikke formået at følge spillemæssigt op på sin flotte sidste sæson, og samtidig har han med garanti selv bidraget til, at forholdet til ledelsen er blevet værre. Men når det så er sagt, er det vel belejligt for Di Matteo og Heldt at finde en nem syndebuk og derved forsøge at fjerne ansvaret fra egne skuldre. På Bilds hjemmeside er der en afstemning om, hvor ansvaret for Schalkes nedgang primært skal placeres, og her har hele 67 procent af læserne valgt at stemme på Horst Heldt og Roberto Di Matteo. 24 procent mener, at hele Schalke-holdet er ansvarlige, mens kun ni procent synes, at hovedansvaret ligger hos "Boateng-banden".

Sikkert er det under alle omstændigheder, at Boateng skal på udkig efter en ny klub til sommer, og med den kvalitet, ghaneseren besidder, burde han ikke få problemer med at finde en ny arbejdsgiver. I Schalke-trøjen har Boateng nok engang bevist, hvilken profil han kan udgøre - men bestemt også, hvilken belastning han kan være.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER