Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Tim Larsen

Kunsten at købe billigt og sælge dyrt

Indkast bragte i går en artikel om Porto, som er mestre i at købe ind billigt og sælge dyrt. I Spanien føres samme koncept af Sevilla, og én mand står bag succesen.
Det er aldrig optimalt for klubber at sælge ud af profiler, men ikke desto mindre er det hverdag for mange europæiske klubber. FC Porto er et glimrende eksempel, og nyeste skud på stammen er salget af Danilo, som i går blev solgt til Real Madrid.

Den portugisiske storklub er dog langt fra den eneste klub, som hvert år sælger deres profiler – vel og mærke til et langt større beløb end de blev indkøbt til. I Spanien kan man drage paralleller til Sevillas møde at handle på. Nyeste salgsobjekt for dem er i høj grad Vitolo, som for to år siden spillede i Segunda, og i tirsdags fik debut på det spanske landshold. Vitolo har selv dette at sige om komet-karrieren.

- Jeg har gang i nogle gode sæsoner i Primera, og i en god klub som Sevilla. Så kom opkaldet til landsholdet, og jeg må indrømme, at det hele er gået meget hurtigt, og jeg er overlykkelig for udviklingen, for det viser, at jeg bliver belønnet for det hårde arbejde, sagde Vitolo til Marca.

Sevilla købte Vitolo i Las Palmas for lidt over 20 millioner kroner i 2013, og hans værdi menes at lægge langt over det dobbelte i dag.

Monchi – manden bag succesen
Hvem står så for indkøbspolitikken i Sevilla?
Det gør Monchi, som overtog posten som sportsdirektør i 2001. Året inden var han målmand for klubben, og var derfor medvirkende til, at de rykkede ud af La Liga året inden. Han fik en mission – Skab et nyt hold, som baseres på unge spillere, og find billige spillere fra udlandet.

Det gjorde han med det samme, og bragte spillere som Diego Capel, Alberto Moreno, Jesus Navas, Antonio Puerta, Sergio Ramos og Jose Antonio Reyes fra klubbens eget akademi. Derudover hentede han billige spillere med stort potentiale udefra – Dani Alves, Julio Baptista, Adriano Correia, Federico Fazio, Ivan Rakitic og Seydou Keita… Christian Poulsen kan også nævnes i denne flok. Spillere hvis værdi steg voldsomt, da de udviklede sig i Sevilla.

I Sevilla er det bestemt en kunst at købe billigt og sælge dyrt, hvilket følgende info vil vise. Ivan Rakitic blev købt i Schalke for omkring 20 millioner kroner, mens han blev solgt til Barcelona for mere end syv gange de penge. Daniel Alves blev købt i 2002 fra brasilianske Bahia for godt og vel 7 millioner kroner, og seks år senere købte Barcelona ham for 225 millioner.

Vi giver her en liste over nogle af Monchis bedste handler:

1. Ivan Rakitic – profit på 115 millioner
2. Geoffrey Kondogbia – profit på 125 millioner
3. Alvaro Negredo – Profit på 75 millioner
4. Daniel Alves – profit på 215 millioner
5. Julio Baptista – profit på 135 millioner

Hjemmeavlede spillere:

1. Jesus Navas – solgt for 145 millioner
2. Alberto Moreno – solgt for 115 millioner
3. Sergio Ramos – solgt for 200 millioner
4. Jose Antonio Reyes – solgt for 100 millioner
5. Luís Alberto – solgt for 65 millioner

Hovedpersonen Monchi har selv dette at sige om filosofien.

- Jeg ville ønske, at vi ikke skulle sælge så meget, men successen består i at hæve værdien på mange spillere, og vi er efterhånden blevet vant til at sælge dyrt og købe billigt.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER