Tim Larsen

L. Warszawa og krigen mod hooliganisme

Bøder for millioner, racisme, og højre-orienterede hooligans. Disse problemer kæmper Legia Warszawa med til daglig.
Legia Warszawa ligger på førstepladsen i den polske Ekstraklasa efter 20 spillede runder. Sidste år vandt klubben mesterskabet i sikker stil med 10 point ned til Lech Poznan på andenpladsen, og trofæet blev ligeledes løftet i sæsonen 2012/2013. På den sportslige side ser alt fornuftigt ud for den polske hovedstadsklub, men ikke alt er rosenrødt for klubben, som kæmper med massive problemer med hooliganisme.

Tilbage i sommeren 2014 vandt klubben en del sympati, da de over to kampe slog Celtic 6-1 i kvalifikationen til Champions League. Desværre blev de af UEFA taberdømt, da de havde brugt en ulovlig spiller i fire ud af de 180 minutter i kampene mod de skotske mestre.

Efter en episode i Europa League i Belgien i november måned, mistede mange dog den opbyggede sympati igen. En mindre sektion af de polske fans råbte racistiske ord mod Lokerens ivorianske keeper Boubacar Barry, og de racistiske uroligheder førte til kampe med det belgiske politi, ligesom at dele af hjemmeholdets stadion blev smadret af de voldsomme polakker.

På grund af en mindre gruppes handlinger fik Legia en voldsom straf - udover en klækkelig bøde, måtte de også spille for tomme tribuner i den næste hjemmekamp mod Trabzonspor, og skal gøre det samme i knockout-fasen mod Ajax Amsterdam i den kommende uge. Klubbens fans er ligeledes blevet forbudt at rejse på udebane i Europa League. Den voldsomme straf er intet enkeltstående tilfælde, og skal ses ud fra, at Legias fans tidligere har brudt reglerne.

I 2007 blev klubben bandlyst fra europæisk fodbold i to år, efter fans stormede banen i en Intertoto Cup-kamp mod Vetra Vilnius fra Litauen. I 2011 formåede klubben igen at kvalificere sig til europæisk fodbold, men med kvalifikationen fulgte flere hovedløse episoder fra klubbens hooligans.

I gruppespillet i den sæson mødte Legia på hjemmebane Hapoel Tel Aviv, og Legia vandt kampen med 3-2, men efter kampen var fokus et helt andet sted. Da spillerne gik på banen, blev der opstillet en kæmpe tifo bag det ene mål, hvor der med arabisk skrift stod skrevet ”Jihad Legia” rettet mod udeholdet. Den enkeltstående episode kostede dem en kæmpebøde på 1,8 millioner kroner, men det var absolut ikke den eneste straf de blev tildelt i den sæson.

Klubbens europæiske eventyr blev kort, da de ikke gik videre fra gruppespillet, men på de kun seks spillede kampe, blev de yderligere økonomisk straffet med bøder på to millioner kroner, som blev givet på baggrund af fansenes uroligheder i både Norge, Letland og Østrig. Primært blev bøderne givet på grund af pyroteknik eller ødelæggelse af stadions og faciliteter.

Siden dengang har forholdene absolut ikke forbedret sig, da de sidste år også blev straffet for racisme og pyroteknik i udekampen mod walisiske TNS, og straffen lød blandt andet på lukning af dele af deres stadion i den afgørende kvalifikationskamp mod Steaua Bucharest. Lukning af den nordlige del af stadion var dog ingen hindring for de mange polske hooligans, som blot rykkede til den sydlige del, hvor flere romerlys og andet pyroteknik blev tændt, ligesom at mange anti-UEFA-bannere blev hængt op til skue for alle. Det blev for meget for UEFA, som øjeblikkeligt stak klubben en bøde på 1,5 millioner kroner.

Det er ikke kun i Europa, at de ultra højre-orienterede hooligans laver ballade. I den polske liga har klubben også måtte kæmpe med dem, da de i flere kampe har brudt reglerne, og blandt andet har forceret hegn til udebaneafsnit, og startet flere slåskampe med udeholdenes fans.

Det er blevet udregnet, at Legia Warszawa har tabt omkring 7,5 millioner i entre-indtægter på de kampe, de har måttet spille for tomt stadion, og det økonomiske tab over de seneste 12 måneder er blevet estimeret til omkring 18 millioner kroner.

Indtil videre har klubbens ejer Boguslav Lesnordorski ikke udtalt sig meget om den kritiske situation, men for nylig ytrede han sig til polsk nationalradio.

- Som i kan se, så er konsekvenserne af enkelte individers dårlige opførsel meget omfattende. Jeg forstår ikke grundlaget for deres opførsel, og jeg kan ikke sætte mig ind i, hvorfor man tænker at skade klubben på denne måde.

Lesnordorski ønsker selvfølgelig, at de involverede skal stå til ansvar for deres handlinger, og opfordrer til at gøre det på en ansvarlig måde.

- En god måde at reagere på er, at stille dem til ansvar på en civil måde. Af erfaring ved jeg, at et finansielt argument virker, og at kræve kompensation fra de ansvarlige, vil være en god løsning.

Klubbens ejer bliver bakket op af en polsk advokat ved navn Jacek Masiota, som dog ikke har oplevet nogen lignende sag i sin karriere.

- Nogle gange ønsker en fan at kompensere for sine uheldige handlinger, men jeg kan ikke huske en situation, hvor en hooligan kompenserer for slagsmål eller racistiske tilråb.

- Man er nødt til at gå igennem en masse bevismateriale, for det er svært at identificere uromagere. Det kræver præcis bevis på hvem der har sagt hvad, og hvem der har ødelagt hvad, og det er en kompliceret opgave.

Kompleksiteten afspejler sig også i, at ingen af de kriminelle fra episoden i Belgien er blevet identificeret eller blot navngivet.

På den sportslige side går klubben altså en lys fremtid i møde, men alt bliver overskygget af en lille gruppe med kriminel og voldelig opførsel.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER