Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Dortmund ramte bunden

For tyve måneder siden var Dortmund i Champions League-finalen, men efter 18 Bundesliga-kampe er holdet på sidstepladsen – så presset vokser på trendsætteren Klopp.
- At slutte den første halvdel af sæsonen som nummer 17 føltes som at ligge på en seng af søm…

Sådan sagde Dortmund-træneren Jürgen Klopp inden weekendens målløse kamp imod Leverkusen. Det ene point var ikke nok til at sende Dortmund væk fra positionen under nedrykningsstregen… nej, det blev blot endnu værre, da Klopps tropper pt. faktisk indtager sidstepladsen i Bundesligaen. Helt grotesk - da Borussia Dortmund har haft stor sportslig succes de senere år, og i denne sæson er de gået videre til Champions Leagues ottendedelsfinale som gruppevinder blandt andet foran Arsenal. Derudover er det blot 20 måneder siden, at Dortmund spillede Champions League-finale, men det virker til at være meget længe siden.

De første 18 Bundesliga-kampe har kun givet 16 point, efter klubben har haft et hav af skader og manglende form hos flere profiler. Den 34-årige målmand Roman Weidenfeller har mistet sin plads til Mitchell Langerak, og den ombejlede Mats Hummels virker til at have tankerne på nye græsgange – mere end på Signal Iduna Parks græsstrå. Derudover er den gabonesiske hurtigløber Pierre-Emerick Aubameyang faldet i niveau, selvom han er klubbens topscorer, og der mangler mange mål fra Henrikh Mkhitarjan, der har misbrugt mange chancer. Desuden virker den hjemvendte Shinji Kagawa til at have mistet meget under opholdet på Old Trafford, så holdet mangler niveau på de offensive pladser, selvom de har haft mange gode spillere her.

På skadefronten har Marco Reus været ankelskadet ad to omgange, og Ilkay Gündogan spillede ikke grundet en rygskade - i de første otte spillerunde. Ligesom Hummels har Reus også været i alt for mange overskrifter, der har sendt ham væk fra Dortmund – og det gavner slet ikke en klub, der er i sportslig krise.

I sidste sæson fik Dortmund 350 millioner kroner for deres deltagelse i Champions League, men sidste år virker til at være meget langt tid siden for Dortmund. Såfremt at Dortmund misser CL-deltagelsen i næste sæson, kan det blive kostbart – ikke bare økonomisk, da det kan få store sportslige konsekvenser. Reus og Gündogan kan ende med at smutte til sommer, selvom sidstnævnte underskrev en ny kontrakt for blot ti måneder siden.

Så flere spillere kan være på vej væk fra Dortmund, som så mange gange før. I 2013 blev Mario Götze solgt til Bayern München, og året efter smuttede Robert Lewandowski den samme vej. Den polske angriber er ikke blevet erstattet, da hverken Ciro Immobile eller Adrian Ramos har kunnet levet op til Lewandowskis niveau. Tilsammen har Immobile og Ramos lavet fem Bundesliga-mål, selvom de har haft 52 afslutninger.

Dortmund blev mester i 2011 og 2012, hvilket er langt fra den afslutning, som de fik på 2014, hvor de blandt andet tabte i Bundesligaen til Eintracht Frankfurt, Hertha Berlin og Werder Bremen. Efter nederlaget til Frankfurt blev Dortmund udsat for en massiv pibekoncent – ligesom efter den uafgjorte kamp i weekenden imod Leverkusen. Efter den kamp var træner Klopp klar i spyttet:

- Man kan ikke tale om nedrykningskamp og så kræve, at vi spiller champagnebold. Resultatet her i Leverkusen var helt fint, og et point her er altid stærkt. Det var ikke perfekt, men vi hentede, hvad der var nødvendigt…

Så Klopp fik et point, men de ramte også bunden – altså sidstepladsen i Bundesligaen, og det er ikke første gang, at Dortmund er i problemer. I 2004 blev klubben reddet af et lån udstedt af Bayern München, men da Delotti for et par uger siden offentliggjorde de klubber i verden, der har størst omsætning, var Dortmund den ellevte på listen. Så omsætningen er på plads, men altså ikke det sportslige, og derfor peger mange pile på træner Klopp.

At man skal sætte Klopp i forbindelse med en fyring, virker næsten naturstridigt, da Dortmund-træneren de senere år har været med at sætte standarderne for, hvordan europæisk fodbold skulle spilles. Men måske skal Klopp ryste lidt i bukserne, for Dortmund-ledelsen har offentligt udmeldt, at træneren sidder sikkert i sit job – men når klubledelsen melder noget sådan ud… - så er træneren virkelig presset, og det må Klopp være.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER