Torsten Brix

Synd for Zubizarreta – eller hvad?

Ind med Afellay, Adriano, Mascherano, Alexis, Cesc, Song, Alba, Neymar, Ter Stegen, Bravo, Rakitic, Douglas, Luís Suárez, Mathieu og Vermalen – ud med Touré, Ibra, Thiago, Cesc, Alexis og Villa.
I sommeren 2010 blev Andoni Zubizarreta ansat som sportsdirektør i Barcelona, men efter weekendens nederlag til Real Sociedad blev den tidligere målmand fyret. Over de lidt over fire år nåede han at købe spillere for små 3,5 milliarder kroner, mens han solgte for 1,2 milliard. Er disse penge blevet brugt godt nok? Her kommer tilgangen af spillere siden Zubizarrettas ankomst:

2010/11
Villa – 300 millioner kroner
Mascherano – 225 millioner kroner
Adriano – 125 millioner kroner
Afellay – 20 millioner kroner
I alt: 670 millioner kroner

2011/12
Alexis – 275 millioner kroner
Cesc Fàbregas – 260 millioner kroner
I alt: 535 millioner kroner

2012/13
Song – 170 millioner kroner
Jordi Alba – 150 millioner kroner
I alt: 320 millioner kroner

2013/14
Neymar – 700 millioner kroner
I alt: 700 millioner kroner

2014/15
Luis Suarez – 600 millioner kroner
Mathieu – 150 millioner kroner
Raktitic – 160 millioner kroner
Vermaelen – 80 millioner kroner
Ter Stegen – 100 millioner kroner
Bravo – 100 millioner kroner
Douglas – 35 millioner kroner
I alt: 1.225 millioner kroner

Hele perioden: 3.450.000.000 kroner

I samme periode har ”Zubi” solgt seks spillere - Touré, Ibra, Thiago, Cesc, Alexis og Villa - for 1.200.000.000, men er truppen blevet så meget bedre?

For gigantiske skuffelser som Douglas og Vermaelen er kommet til truppen, der grundet den forestående karantænedom står over for en periode, hvor de ikke må forstærke truppen. Dette kunne være grunden til, at Barcelona ønskede at styrke truppen med den belgiske forsvarsspiller, der end ikke kunne komme på holdet i Arsenal.

Barcelona har de seneste par år - efter afgangen af Puyol - haft et stort behov for at styrke det centrale forsvar, men også finde afløseren for Victor Valdes i målet. Zubizarreta er lykkedes langt bedre på målmandsposten med indkøbene af Ter Stegen og Bravo, mens det virker til, at ønskesedlen for det centrale forsvar slet ikke er blevet opfyldt – og mange transferønsker på den position er mislykket.

Først endte Thiago Silva i PSG i stedet for Barcelona, da de ikke kunne opfylde de økonomiske krav fra den brasilianske spiller, men det lykkedes heller ikke at hente landsmændene Marquinhos og David Luiz. Derudover forsøgte ”Zubi” også at få Kompany, men i stedet endte Barcelona med få den skadede Vermaelen.

Så den fyrede Zubizarreta får et noget blandt eftermæle i Barcelona. For godt nok fik han nogle store spillere til klubben i sin regeringsperiode, men han har forsømt at lukke flere handler, når han havde chancen – f.eks. piner det mange Barcelona-fans, at Toni Kroos havnede hos rivalerne fra Real Madrid, efter Barcelona to gange havde fået tilbudt den tyske midtbanespiller…

Med historier som disse er der lidt blandede holdninger til, om det er gået godt eller skidt med Zubizarreta. MEN når alt kommer til alt… når klublegenden skal tømme sit kontor, ryger der mange pokaler i papkasserne - som to spanske mesterskaber, et Champions League-trofæ og en Copa del Rey-pokal – sammen med minderne om indkøb af store spillere som Luís Suarez og Neymar…


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER