Jonas Knudsen

Fremtidig La Liga uden Barca?

Hvis Catalonien river sig løs af Spanien, kommer Barcelona ikke til at spille i La Liga. Sådan er det ifølge LFP, men kan man virkelig forestille sig det?
I det seneste stykke tid har den catalanske debat om selvstændighed fra Spanien for alvor slået sig løs. I forbindelse med den catalanske nationaldag og den skotske afstemning om løsrivelse fra Storbritannien for nylig, buldrede massive demonstrationer for selvstændighed således løs i Barcelonas gader, ligesom tilhængerne af løsrivelse har opnået flertal i det catalanske parlament.

På nævnte nationaldag markerede FC Barcelona sig ligeledes, da de valgte at spille i deres udebanetrøje, selvom man hjemme tog imod Athletic Bilbao. Det gjorde man, fordi trøjerne er rød- og gulstribede -præcis som det catalanske flag. Dermed meldte FC Barcelona - som betragtes som en yderst vigtig institution i Catalonien - officielt ud, hvor man står i debatten.

Udover den massive politiske omvæltning det vil forårsage, i Spanien såvel som Europa, med Catalonien som en ny stat, vil det også have indflydelse på spansk fodbold. For ville Barcelona, Espanyol, Girona, Gimnástic de Tarragona og de andre klubber fra regionen stadig kunne spille med i det spanske ligasystem, i tilfælde af at løsrivelsen bliver en realitet engang i fremtiden?

Det spørgsmål stiller det spanske ligaforbund allerede sig selv. I øjeblikket er der allerede et andet land, hvis hold har mulighed for at deltage i de spanske ligaer - nemlig Andorra. Formanden for LFP, det spanske ligaforbund, forholder sig således til sagen:

- Barcelona og Espanyol kommer ikke til at spille i den spanske liga, hvis Catalonien bliver selvstændigt. Det gør de ikke som konsekvens af følgende årsager: Sportsdomstolen sammenfatter i en disposition, at det kun er en ikke-spansk stat, der kan spille i de spanske ligaer og turneringer, og det er Andorra. For at kunne tillade dette, skal parlamentet lave en lovændring, og så ville man skulle se, om den påvirkede sektor er enig eller ej, siger Javier Tebas som indledning til et møde, der omhandler netop den hypotetiske situation, at Catalonien ikke længere er en del af Spanien.

Så samtidig med at han slår fast, at catalanerne ikke kommer til at deltage i de spanske som tingene er nu, åbner han tydeligvis for, at det spanske ligaforbund gerne ser dem fortsætte i turneringerne. Det udbyggede han da også efterfølgende:

- Jeg kan ikke forestille mig et Spanien uden Catalonien, ej heller en liga uden Barcelona og Messi. Men vi vil komme til at forhandle om det, tilføjer Tebas.

Men netop det faktum, at det spanske parlament skulle ændre lovgivningen for at lade Barcelona og de andre klubber forblive i det spanske ligasystem, kan blive en stor forhindring. Resten af Spanien, med undtagelse af et par andre regioner, der ligeledes går mere eller mindre ind for løsrivelse, for eksempel Baskerlandet, er nemlig kraftigt imod katalansk løsrivelse. Dermed ville det være en svær politisk beslutning, for de spanske politikere.

Her skal man dog have for øje, hvor vigtig en institution FC Barcelona er, ikke blot for Catalonien, men også for Spanien. De færreste kan nok, ligesom Javier Tebas, forestille sig en liga uden El Clásico. Med de briller på kunne man godt forestille sig en løsning, men det vil være meget usikkert.

Tidligere har Barcelonas borgmester, i forbindelse med parlamentsvalget i 2012, udtalt, at Barcelona skulle spille i en anden liga, da en catalansk liga ikke ville kunne opretholde et interessant niveau. Han nævnte her Spanien og Frankrig som mulighederne.

En ting er i hvert fald sikkert. Hvis Catalonien bliver selvstændigt, og parlamentet tillader catalansk deltagelse i den spanske liga, vil blodet ikke bliver mindre ondt i de mytiske Clásico-opgør mellem Barcelona og Real Madrid. Så selvom det er en vanskelig debat at forholde sig til som dansker, kan man måske som fodboldfan sidde med et lille håb om, at der sker noget i forhold til fuldkommen catalansk selvstændighed? Det ville i hvert fald give nogle om muligt endnu vildere kampe mellem de to fodboldgiganter.

Hvad mener du? Skal Barcelona og co. have lov at deltage i den spanske liga, hvis Catalonien river sig løs af Spanien og opretter en selvstændig stat? Giv din mening til kende under artiklen.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER