Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Mathias Jacobsen

Indkast.dk ser frem mod Champions League

Er I klar til den nye Champions League-sæson? Det er vi i den grad – og vi har derfor kigget lidt nærmere på ”Det Forjættede Land”, hvis døre åbnes for omverden om godt to uger.
Juleaften er noget, alle glæder sig til – hvad end man er religiøs eller blot en ”hyggefætter”, men niveauet over religion og juletræsstemning finder vi fodbolden og noget, man om muligt glæder sig endnu mere til, nemlig Champions Leagues forjættede, stjernespækkede og lukkede land. For de fleste er tirsdage og onsdage uden halvanden times optakt med Elkjær, Luna og de andre i Viasats Champions League-team, den uforglemmelige Champions League-hymne og ikke mindst nogle af verdens allerbedste fodboldspillere akkurat lige så grå og kedelige som samtlige november-mandage – eller som juleaften for de mindste, hvis de ingen gaver fik. Nok må vi vente et par uger endnu, før Champions League-turneringen for alvor sætter gang i ølsalget hos diverse detailbutikker, men her på redaktionen glæder vi os så meget, at vi ikke har kunnet lade være med at kigge lidt nærmere på verdens største klubturnering, der blandt andet byder på et gensyn med traditionsrige Liverpool – og ikke mindst vores svenske naboer fra Malmø FF. Turneringens gruppespil sparkes i gang tirsdag d. 16. september, men allerede nu kan du her komme lidt i stemning, for vi har nemlig taget temperaturen på nogle af de klubber, vi forventer, kommer til at spille en rolle i UEFA Champions League – både positivt såvel som negativt.

Favoritten:
Fra sammenligninger med Jesu fødselsdag til et – ifølge mange fodboldelskere – direkte synonym på et fodboldvidunder. Favoritten til årets Champions League er i Indkast.dks øjne således Real Madrid, der på sit hold har verdens bedste fodboldspiller Cristiano Ronaldo, men heldigvis for sidste sæsons vindere af den store turneringen har Ronaldo også 10 disciple i form af holdkammerater som Gareth Bale, Luka Modrić, Sergio Ramos og ikke mindst nyerhvervelsen James Rodriguez, der imponerede alt og alle under sommerens VM-slutrunde for Colombia. Nok har Real Madrid i sommerpausen sagt farvel til midtbaneprofil Xabi Alonso og offensivspilleren Angel Di Maria, der henholdsvis er røget til Bayern München og Manchester United, men spanierne har så mange tangenter at spille på, at de formentlig på den lange bane i Champions League kun kan blive udfordret af ganske få mandskaber.

Sidste sæson bankede Real Madrid på vejen til trofæet blandt andre de på daværende tidspunkt forsvarende mestre fra FC Bayern München med sammenlagt hele 5-0, og inden da havde man også i gruppespillet overvundet danske FC København – både i København og i Madrid med henholdsvis 2- og 4-0. I finalen overvandt man så de spanske mestre fra Atlético Madrid, men det holdt ganske hårdt. Kongeklubben var således bagud til kampens overtid, før Sergio Ramos sendte udligningen i nettet i forbindelse med et hjørnespark, og i takt med Atleticos forsvindende kræfter, kunne Real Madrid sikre sig sejren i den forlængede spilletid, der lød på 4-1 til Carlo Ancelottis tropper.

Fredag d. 28. august blev der så trukket lod til det kommende efterårs gruppespil, og her fik Real Madrid en ganske godkendt lodtrækning, der naturligt nok også øger holdets chancer for at genvinde Champions League-titlen som det første hold nogensinde. Op af bowlen kom til Real Madrids Gruppe B schweiziske FC Basel, bulgarske Ludogorets Razgrad og engelske Liverpool, som vi lidt senere i denne artikel vender tilbage til. En overkommelig gruppe, hvor man unægtelig må forvente, at spanierne henter de 10 point, der normalt skal til for at klare videre avancement, uden større problemer.

Profilen:
En af de spillere, der skal være med til at sikre klubben de som minimum 10 point, er tidligere nævnte Cristiano Ronaldo. CR7 – som han går under grundet initialer og rygnummer både i Real Madrid og på landsholdet – er en spiller, der kan klare tingene på egen hånd og som i sidste sæson bidrog til klubbens succes i Champions League med flotte og rekordslående 17 scoringer. Ronaldo har i øvrigt fornyligt fortalt medierne, at han i afslutningen af sidste sæson spillede med en skade, men altså alligevel formåede at score en god portion mål – inklusiv en finale-scoring. I den kommende sæson kan der helt sikkert forventes flere scoringer af den lynhurtige og teknisk dygtige kantspiller, der ifølge flere eksperter i sidste sæson havde sin karrieres bedste af slagsen.

Talentet:
Real Madrid har flere unge, spændende spillere, men vi har valgt at pege på Jesé Rodriguez som en af de mest lovende. Tilbage i marts måned blev den 21-årige Jesé alvorligt skadet, da han i forbindelse med en kamp mod tyske Schalko 04 i netop Champions League rev korsbåndet over i det ene knæ, men spanieren er stærkt på vej tilbage, og mon ikke vi når at få ham at se på banen i løbet af Champions League-sæsonen. Jesé blev tilbage i 2007 hentet til klubbens ungdomshold, og godt fire år senere debuterede han som 18-årig i en pokalkamp mod Ponferradina, og siden da har han været inde i varmen hos førsteholdet. Debuten på det spanske A-landshold har talentet endnu til gode, og mon ikke der på den front også går lidt endnu, før han trækker trøjen over hovedet for første gang, nu han fortsat er i gang med genoptræningen efter den slemme skade. Forventninger fra hele nationen – og ikke bare fansene i Real Madrid – er trods skadesforløbet i top, og der er da heller ingen tvivl om, at han går en lys fremtid i møde, hvis det overrevede kortbånd forbliver en enlig svale.

Vurderingen:
Real Madrid vil genvinde Champions League-titlen som det første mandskab nogensinde. Flere hold er med om buddet til den samlede sejr, og hos Indkast.dk vurderer vi, at spanierne som minimum ender blandt de sidste fire hold. Med til buddet skal det dog siges, at Real Madrid uden tvivl er et af de hold med de bedste kort på hånden af de hold, der tidligere har haft muligheden for at vinde trofæet med de store ører to gange i træk. Bayern München så stærke ud i sidste sæson, men formåede ikke at gøre det. Spørgsmålet er så bare, om Real Madrid kan, eller om pokalen endnu engang skal skifte ejer.

Outsideren:
Der er altid de store favoritter til Champions League-titlen, men lidt længere bookmakernes liste hold med størst chance for succes finder vi de hold, der måske ikke anses for at have de store muligheder for at gå hele vejen, men som dog nok skal få skrabet nogle point sammen. Som lovet tidligere i artiklen ville vi komme mere ind på Liverpool, og det er faktisk lige præcis, hvad vi gør i outsider-kategorien. Englænderne fra Beatles-byen er tilbage igen i det fineste selskab efter nogle år med mindre gode resultater, og kvalificerede sig således for første gang siden 2009 til gruppespillet via sidste sæsons andenplads i Premier League. Holdet kæmpede længe med om mesterskabet, og måtte først i 11. time sande, at Manchester City løb med sejren.

Modet er dog langt fra taget fra spillerne, der kan bryste sig af at have et stort set lige så slagkraftigt mandskab, som man havde i sidste sæson. Nok har Luís Suarez forladt klubben til fordel for FC Barcelona, men ind er i stedet kommet det italienske unikum Mario Balotelli, der formentlig sammen med notorisk målfarlige Daniel Sturridge og unge Raheem Sterling kommer til at danne fronttrio hos The Reds i den kommende sæson.

Profilen:
Netop fronttrioen må i en samlet enhed kunne betegnes som profilen. De to englændere og den nyerhvervede italiener kan blive et hvert forsvars værste mareridt, hvis alle tre rammer topformen. Omvendt er alle tre spillere så dygtige individualister, der også gerne vil noget på egen hånd, så skulle der gå egotripper i den, kan det ende med at ødelægge samarbejdet fuldstændig. Specielt Mario Balotelli er kendt for at være helt sin egen. Både i tiden i Inter såvel som Manchester City og senest AC Milan har den 24-årige angriber altid gjort tingene på sin helt egen måde, men sådan kommer det ikke til at fungere i Liverpool. Manager Brendan Rodgers er en mand, der tidligere i Swansea og nu i Liverpool har fået stablet nogle unikke kollektive mandskaber på benene, og netop derfor nævner vi ikke blot én, men hele tre profiler.

Talentet:
Udover førnævnte Raheem Sterling har Liverpool en hel del spillere, der kan betegnes som talenter. Lazar Markovic er hentet til klubben fra SL Benfica, mens også 20-årige Suso, 21-årige Jon Flanagan og en spiller som blot 18-årige Jordon Ibe også er værd at nævne, men specielt tyske Emre Can bliver en fornøjelse at følge i den kommende sæson. Liverpool sikrede sig tilbage i slutningen af sidste sæson den 20-årige midtbanespiller, der er blevet hentet til klubben fra tyske Bayer Leverkusen, hvor unge Can nåede at spille en enkelt sæson efter sit skifte fra giganterne Bayern München. I sidste sæson var Emre Can noget nær fast mand i Bayer Leverkusens trup, og hvis han ikke var med fra start, var der oftest en rigtig god forklaring herpå. Også for de tyske ungdomslandshold har Can optrådt mere end 50 gange i alt, og der er ingen tvivl om, at Liverpool virkelig har fået sig en fremtidens guldfugl, der formentlig også en tiltænkt en rolle som afløser for klubikonet Steven Gerrard, der formentlig ikke har mange sæsoner tilbage i sig – trods et fortsat hæderligt niveau.

Vurderingen:
Liverpool har tidligere gjort det mod alle odds, da de tilbage i 2005 ikke bare overraskede alle ved at komme i finalen, men ovenikøbet også formåede at vende et truende 0-3-nederlag til en sejr over AC Milan, der på daværende tidspunkt var et af de bedste mandskaber i Europa. Et par år efter mødtes man igen i finalen, men denne gang tog italienerne sejren efter to mål af målræven Filippo Inzaghi. I denne sæson er AC Milan ikke med i Champions League, så det bliver ikke alle gode gange tre i form af finalekampe mellem de to. At Liverpool skulle ende med at komme så langt ville naturligvis være en overraskelse, men der er før set langt større af slagsen. Porto slog i 2004 AS Monaco, og når sådanne scenarier kan opstå, afviser vi bestemt ikke, at Liverpool kan komme rigtigt langt i dette års udgave af Champions League. De er om ikke andet et glimrende bud på en outsider til titlen.

Værd at følge:
Udover mulige vindere er der også flere klubber, der spiller ganske flot fodbold – uden dog at have det format, det kræver at vinde Champions League, og i netop denne kategori finder vi FC Københavns banemænd fra Bayer Leverkusen. Det tyske mandskab var klasser bedre end danskerne i de to Champions League-playoffkampe, og endte med at slå de tamme løver med sammenlagt 7-2. Holdet har tidligere tilbage i 2002 været i Champions League-finalen, hvor man dengang med spillere som Ze Roberto, Hans-Jörg Butt, Oliver Neuville, Michael Ballack og Lúcio tabte 1-2 til Real Madrid. Sæsonen blev en forfærdelig en af slagsen forstået på den måde, at klubben udover den tabte Champions League-finale også endte med både at slutte som nummer to i Bundesliga og samtidig også tabe pokalfinalen.

Her godt 12 år senere er klubben stadig en af de største i Tyskland – dog overgået af både Dortmund og Bayern München, men med en habil spillertrup med en sund blanding af rutine og talent, ser fremtiden – og ikke mindst den kommende sæson – ganske lys ud.

Profilen:
En af hovedårsagerne til den lyse fremtid er angrebsesset Stefan Kiessling, der siden ankomsten i 2006 har været foretrukket helt fremme i angrebet hos Leverkusen. Kiessling nærmer sig de 300 kampe for klubben, og med et scoringsgennemsnit på små to mål pr. kamp, har han også allerede rundet 100 kasser for vesttyskerne.

Angriberen har i sommerpausen fået en holdkammerat, der i forbindelsen med vores udvælgelse af Leverkusens profil gjorde det ganske svært for os. Tyrkiske Hakan Calhanoglu kaldes trods sine blot 20 år allerede for en af tysk fodbolds bedste, så ham kommer vi naturligvis heller ikke uden om. Calhanoglu blev for 130 millioner hentet til klubben tidligere på sommeren i Hamburger SV, og vi danskere får formentlig allerede et lille glimt af den teknisk dygtige offensivspiller, når Tyrkiet d. 3. september tid spiller træningskamp mod Danmark i Odense.

Talentet:
Som tidligere beskrevet består Leverkusens trup af en god blanding af erfaring og talent, og mens man i angrebet har rutinerede Stefan Kiessling på 30 år, finder man i forsvaret den unge forsvarstalent Tin Jedvaj. Godt nok er Jedvaj kun lejet i AS Roma – men det for hele to sæsoner. 18-årige Tin Jedvaj har fået sin opvækst i Dinamo Zagreb, der er kendt for blandt andre at kaste talenter som Barcelonas Alen Halilovic og stjerner som Luka Modrić af sig, og nu ser det altså ud til, at endnu én er på vej til at blive et rigtigt stort navn, der om få år ikke blot har markeret sig på den store internationale klubscene, men også på landsholdet, hvor han allerede har en håndfuld kampe for U21-landsholdet i Kroatien.

Vurderingen:
Lad os slå fast fra starten – Leverkusen vinder ikke Champions League. Holdet kandog sagtens ende med at komme langt, og kigger man på deres indledende gruppe, er de her havnet sammen med portugisiske Benfica, russiske Zenit og franske AS Monaco. Gruppen bliver naturligvis svær, men med en stærk hjemmebane på BayArena kan der meget vel ligge ni point og vente på tyskerne. Ude er Leverkusen heller ikke noget dårligt hold, og man åbnede således Bundesliga-sæsonen med en overbevisende 2-0-sejr på Signal Iduna Park, hvor titelaspiranterne fra Dortmund som bekendt holder til. Kan man fortsætte den gode sæsonstart og videreføre den over i Champions League-gruppespillet, så bliver Bayer Leverkusen et yderst interessant hold at følge i løbet af de seks gruppekampe, og måske endda også i foråret, når det gælder knockout-fasen.

Prygleknappen::
Sidste sæson var prygleknappen Marseille, der godt nok ikke blev kørt direkte over i deres gruppekampe, men alligevel ikke formåede at få et eneste point. Året for inden var det FC Nordsjælland, der blev ødelagt et par gange af Chelsea – og ligeledes havde det svært på udebane mod Juventus og Shakhtar Donetsk. I år er der flere mindre hold med i gruppespillet, der blandt andre tæller vores svenske naboer fra Malmø FF, bulgarske Ludogorets, AaB's cypriotiske banemænd fra APOEL og slovenske Maribor.

Malmø viste mod Salzburg, at de skal tage seriøst. Svenskerne slog østrigerne sammenlagt 4-2, og det til trods for, at Peter Ankersen og co. nærmest på forhånd var selvskrevet det videre avancement. De overraskede, og det samme gjorde Maribor, der slog tamme Celtic ud efter en 1-0-sejr i Skotland. Malmø er kommet i en svær gruppe med Juventus, Atlético Madrid og Olympiacos, men en god hjemmebane kan sikre svenskerne nogle point. Det samme gør sig gældende for APOEL, der mod AaB viste, at de hjemme i Nicosia kan fremprovokere en sand heksekedel. Gruppekampene mod Ajax, Barcelona og PSG bliver der knald på, men om holdet får point ved hjælp af tilskuerne, skal naturligvis være usagt. Point bliver det dog formentlig ikke for Ludogorets Razgrad fra Bulgarien, der er havnet i den tidligere nævnte gruppe med Liverpool, Real Madrid og Basel. Umiddelbart kunne der ligge en overraskelse i kampene mod Basel, men schweizerne har et stærkt mandskab, er meget skal gå galt, hvis ikke Paolo Sousas tropper skal nuppe tredjepladsen i gruppe.

Ludogorets kæmpede sig i via et sandt drama i Champions League, da de efter to gange 90 minutter i Playoff-kampene mod Steaua Bukarest fra Ungarn stod helt lige, 1-1. I den forlængede spilletid fik bulgarerne udvist målmand Vladislav Stoyanov, og da alle udskiftninger var brugt, måtte den rumænske forsvarsspiller Cosmin Moti på kassen. Ludogorets hold stand i de døende minutter af den forlængede spilletid, og i straffesparks konkurrencen skete det umulige så. Cosmin omsatte selv et straffespark til scoring og formåede ydermere at nappe hele to af Steauas forsøg, og så var Ludogorets Razgrad klar til seks store kampe mod tre af europæisk fodbolds bedste mandskaber.

Profilen:
I de seks store kampe bliver anfører Svetoslav Dyakov en af de spillere, der skal ramme sit topniveau. Den 30-årige midtbanemand har en god portion landskampe på CV'et for Bulgarien, og har inden sin ankomst til Razgrad i 2011 også tidligere repræsenteret blandt andre Lokomitiv Sofia. Dyakov agerer styrmand på en oftest tremandsmidtbane, da bulgarerne har det med at spille 4-3-3. Han er et stærkt defensivt anker, men spiller også offensivt en stor rolle med sit overblik og sin gode fornemmelse for spillet. Endvidere kan han også finde vej til netmaskerne i ny og næ, men den opgave kommer holdets angribere Roman Bezjak, Marcelinho og Virgil Misidjan formentlig i højere grad til at stå for.

Talentet:
Ludogorets Razgrad er som sådan ikke en klub, der opfostrer egne talenter. Af samme årsag er der ikke mange spillere i truppen, der ikke allerede har sneget sig et pænt stykke op i 20'erne. En, der kun er 22 år, er dog Georgi Terziev. Den centrale forsvarsspiller har allerede repræsenteret det bedste bulgarske landshold en lille håndfuld gange, og efter skiftet til klubben fra Chernomorets Burgas sidste sommer har han ikke trådt mange fødder forkert. Han vandt således i sin første sæson i Ludogorets både pokalturneringen og mesterskabet, og i denne sæson har han både i opstarten og de første kampe været fast mand i midterforsvaret, hvor det allerede er blevet til et trofæ i form af den bulgarske Super Cup. Terziev bliver et spændende bekendtskab, og han vil helt sikkert gøre sig for at holde spillere som Mario Balotelli og Karim Benzema fra at komme på tavlen, når de upåagtede bulgarere møder de store drenge.

Vurderingen:
Nu skal det ikke udelukkende lyde som om, at Ludogorets allerede har udspillet sin rolle i turneringen, inden den knap er startet. Vi ved af erfaring, at alt kan ske i Champions League, og holdet har faktisk – trods det noget ukendte navn – allerede vist sig værdige på den europæiske scene. I sidste sæson nåede man til playoff-runde til Champions League, og her blev netop den kommende modstander fra Basel endestationen. Holdet blev derfor ”degraderet” til Europa League, hvor de senere finalister fra Valencia blev stopklods i 1/8-finalerne. På vejen hertil nåede man dog at slå det hollandske storhold PSV to gange, men man også i Rom formåede at vinde 1-0 over prominente Lazio. Basel, Liverpool og specielt Real Madrid er dog nogle helt andre størrelser – og vi spår ikke det bulgarske mandskab mange chancer og ej heller point.

Hvordan tror I, at Champions League kommer til at forløbe? Vinder Real Madrid som det første hold trofæet to år i træk, eller bliver det måske Liverpool, der er tilbage igen efter flere års fravær? Og hvad med Ludogorets – kan de overraske os alle?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER