Rune Gjerulff Petersen

4 dage til BL-start: Peps nye system

Bayern München-træneren Pep Guardiola har brugt optaktsfasen til den nye sæson på at træne de tyske mestre i at spille en ny formation.
Pep Guardiola har et nyt system parat. I sidste sæson vekslede Bayern-træneren primært mellem 4-1-4-1 og 4-2-3-1, men op til den nye sæson har sydtyskerne stillet op i en kreativ 3-4-2-1-formation. Faktisk prøvede den catalanske succestræner allerede en tremands-bagkæde af i slutningen af sidste sæson. Da sydtyskerne sendte Manchester United af Champions League, eksperimenterede Guardiola med en 3-2-2-3-formation i begge kampe, og i finalesejren over Borussia Dortmund i den tyske DFB-Pokal spillede Bayern 3-4-2-1.

I løbet af sommeren har Guardiola arbejdet videre med systemet, som indtil videre har produceret godkendte resultater i de fleste kampe, selvom mange af holdets helt store profiler, der var med i de afgørende kampe ved VM-slutrunden, først for nylig er stødt til truppen. Guardiola stod i samme situation som Barcelona-manager i 2010, hvor Spanien vandt VM, og Bayern-direktør Karl-Heinz Rummenigge glæder sig over at have en træner ved roret, der har prøvet noget lignende før.

- For disse spillere er det ikke nemt at skulle genstarte deres hoveder til nul efter sådan en kort ferie. Heldigvis har vi en træner, som er vant til situationen. Han sagde til mig igen i denne uge: "Jeg ved, hvad jeg skal gøre for at få succes", sagde Rummenigge til Welt am Sonntag i slutningen af juli måned.

Selvom Bayern har måttet undvære VM-heltene, har holdet gjort en udmærket figur i de fleste af optaktskampene til den nye sæson. Guardiolas tropper lagde ud med at vinde Telekom Cup efter sejre i 60 minutters-kampe over Borussia Mönchengladbach (2-2 i ordinær tid, 5-4 efter straffesparkskonkurrence) og Wolfsburg (3-0). Siden tog holdet på træningstur til USA, hvor mexicanske Chivas blev besejret 1-0, inden det blev til et 1-2-nederlag til et sammensat All Star-hold fra MLS. I 0-2-nederlaget til Borussia Dortmund i Super Cup-finalen stillede Guardiola reservespækket op, og det er tydeligt, at der er et stykke vej igen for Bayern-truppen, inden Bundesligaen starter.



Fleksibelt og omstillingsparat system
Sammenligner man Peps nye 3-4-2-1-system med den mere almindelige 4-2-3-1-formation, er det en væsentlig forskel, at de to wings står længere fremme på banen. Med målmaskinen Robert Lewandowski på toppen og stærke kontraspillere som Arjen Robben og Franck Ribery på kanterne, gør det Bayern dødsensfarlige i omstillingssituationer. Guardiola kan så rotere efter behov ved at bytte med fleksible offensive spillere som Thomas Müller, Mario Götze, Xherdan Shaqiri og Claudio Pizarro.

På den centrale midtbane er boldsikre Philipp Lahm omdrejningspunktet. Ved siden af Lahm kan Guardiola vælge at placere en boks-til-boks-midtbanespiller som Bastian Schweinsteiger eller den nye mand fra Frankfurt, Sebastian Rode. Et andet alternativ er David Alaba, som ifølge Guardiola kommer til at spille andet end bare back i denne sæson. Rigtigt spændende bliver det, når spanske Thiago Alcantara vender tilbage fra sin skade, som formentlig holder ham ude til omkring oktober. Ligesom Lahm er Thiago en utroligt boldsikker type, og når det er påkrævet, vil spanieren derfor kunne gå ind og aflaste Bayern-anføreren. Alternativt kan han også spille i en mere offensiv rolle ved siden af Lahm.



I det nye system har de to fleksible wingbacks et stort defensivt ansvar, men derudover fungerer de som offensivens store støttepille. Guardiola kan enten vælge at bruge naturlige midtbanespillere som Pierre-Emile Højbjerg, Sebastian Rode og David Alaba (som godt nok primært har spillet venstreback for Bayern), der kan lægge sig ind mere centralt og derved give boks-til-boks-midtbanespilleren mulighed for at trække længere frem. Vil Guardiola spille mere bredt, kan han også roligt sætte sin lid til alsidige Alaba i venstresiden, mens et alternativ er nyindkøbet Juan Bernat, der både spillede kant og back i Valencia. Til højre giver Rafinha muligheden for mere bredde, mens Lahm både evner at spille op ad linjen og bakke den centrale midtbane op, hvis det er nødvendigt. Hvis der for alvor skal satses, er en tredje mulighed at bruge mere offensive spillere som Xherdan Shaqiri og Mario Götze på de to wingbacks, selvom det naturligvis gør defensiven meget skrøbelig. Hvis holdet skal stå defensivt solidt, er det selvsagt vigtigt, at de to wingbacks kan bakke tremands-bagkæden op, og at de ikke bliver fanget for højt oppe på banen.

I bagkæden var Javi Martinez egentlig udset en meget vigtig rolle som den mere pasningsstærke centrale forsvarer i tremands-bagkæden, men i opgøret mod Dortmund fik spanieren revet korsbåndet over. Han har nu en meget lang pause foran sig, og det har fået Pep til at udtale, at han håber på at kunne hente en erstatning, inden transfervinduet lukker. Guardiola kan til gengæld glæde sig over, at tilbagevendte Holger Badstuber kan bruges, når han får alvor får spillet sig op efter sin langvarige skadespause. Derudover kan Pep vælge at stille med de mere tunge midterforsvarere Jerome Boateng og Dante, eller han kan vælge at spille med Alaba og Rafinha, som han afprøvede som midterforsvarere på træningsturen til USA. Førstnævnte spillede også i bagkæden mod Dortmund - uden den store succes godt nok. På stregen er Manuel Neuer naturligvis en sikker sidste skanse, men i nyerhvervelsen Pepe Reina samt Tom Starke er der to stærke alternativer til den tyske landsholdskeeper.

Mod Dortmund viste Bayern klare svaghedstegn i det nye system. Guardiolas tropper havde svært ved at kapere "Die Borussens" høje presspil, og sydtyskerne, der samtidig havde en tydelig modvilje mod at slå lange bolde, fandt aldrig ro til at føre bolden frem. Defensiven så usammenhængende ud, og der var tydelige kommunikationsproblemer. Når det er sagt, er det naturligvis vigtigt at huske på, at Bayern startede med mange relativt uprøvede spillere, som eksempel Pierre Emile-Højbjerg og Gianluca Gaudino. Samtidig kræver det tid at få et nyt og anderledes system til at fungere.

Taktisk fleksibilitet er et nøgleord for Guardiola, og med Bayerns brede og alsidige trup, kan han uden tøven ændre system til eksempelvis 4-2-3-1, 4-1-4-1, 4-3-3 eller 3-5-2 om nødvendigt. Nyt system eller ej bør Bayern kunne gå ret uhindret gennem Bundesligaen, når stjernerne kommer i kampform. Den virkelige styrkeprøve må formodes at vente i Champions Leagues knockout-kampe, hvor Guardiola og co. tørster efter at revanchere sidste sæsons semifinale-exit på samlet 0-5 til Real Madrid. Om det nye system kan stå distancen, må tiden vise, men under alle omstændigheder skal det nok blive interessant at følge Guardiola, Højbjerg og co. i den kommende sæson. De tyske mestre sparker Bundesligaen igang mod Wolfsburg den 22. august klokken 20.30.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER