LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Torsten Brix

5 dage til PL-start: Aftale starter fest

Aldrig før har Premier League-klubberne fået så mange penge, inden sæsonen startede, fra Tv-kanalerne… - og aldrig før har så mange klubber købt spillere til et trecifret millionbeløb.
I 2005 forudsagde revisionsfirmaet Deloitte, at Premier Leagues TV-rettigheder for sæsonen 2013/14 ville ramme 16,740 milliarder kroner. Det gigantiske firma tog ikke meget fejl – for aftalen sluttede på 16,460 milliarder kroner - så “bare” en forskel på små 300 millioner kroner.

Nu lyder 280.000.000 kroner jo som noget af en fejl-forudsigelse, som vil få Eurovisionens sangkonkurrence i København til at ligne et amatørteater, men når man taler om tv-rettigheder for verdens mest populære fodboldturnering - så er 300 millioner kroner – ingenting.

Den samlede pris for 2013/14 endte på skræmmende 16.460.000.000 kroner, hvilket er en stigning på 49% pr. sæson i forhold til sæsonen før det, og i denne sæson bliver der fordelt endnu flere penge til Premier League-klubberne end tidligere.

Det er gigantiske summer af penge – især for de mindre Premier League-klubber, der heller ikke har været sene til bruge af dem. Klubber som West Brom (Brown), West Ham (Valencia), Hull (Livermore), Leicester (Ulloa) og Sunderland (Borini) har - i dette transfervindue - alle købt mindst én spiller til et trecifret millionbeløb, hvilket ikke har været tilfældet før. Dette har været med til at skabe yderligere vækst i transfer-vinduet, der ellers er præget af mange europæiske klubbers håbløse økonomiske situation.

Tager man en klub som Everton, så har de tidligere haft stor held med at leje spillere på kontrakter med en billig forkøbsret, men hos “de blå” fra Liverpool er der også sket en ændring i dette transfervindue. Manager Roberto Mantinez fik i marts af klubbens ledelse et indkøbsbudget på 400 millioner kroner, og det er blandt andet blevet brugt på at slå indkøbsrekorden – betydeligt – ved at hente en profil fra VM-slutrunden til Goodison Park. Romelu Lukaku kostede tæt på en kvart milliard kroner, da lejeaftalen fra sidste sæson skulle gøres permanent.

Tidligere har Martinez sagt, at Everton normalt brugte mellem 60 og 100 millioner kroner i et transfer-vindue, men samtidigt slog manageren fast, at det ville blive ændret i de kommende år. Everton har tre gange tidligere købt en spiller til et trecifret millionbeløb nemlig Marouane Fellaini, Yakubu Aiyegbeni og James McCarthy, men de engelske medier spår, at Everton kommer til at købe yderligere tre eller fire spillere i dette transfer-vindue, selvom de altså har slået deres transfer-rekord med indkøbet af Lukaku.


Vanvittig udvikling af tv-rettighederne
Kigger man nærmere på udviklingen for TV-rettighederne for Premier League, har kurven altså taget nogle store spring, hver gang en ny aftale er blevet indgået - som i sommeren 2007. Se blot listen her, hvor tallene er millioner kroner.

2005/06: 5.425
2006/07: 5.613
2007/08: 8.650
2008/09: 8.893
2009/10: 9.726
2010/11: 11.016
2011/12: 11.236
2012/13: 11.312
2013/14: 16.740

Til sammenligning bliver det næsten grotesk, når man kigger på tallet for 1991/92, hvor rettighederne gav 140 millioner kroner, men europæisk fodbold nyder godt af disse Premier League-penge.

I Portugal har de i dette transfer-vindue fået over 300.000.000 for Liverpools indkøb af Lazar Markovic i Benfica samt Fernando Reges afgang til Manchester City. Det luner i pengekassen på de kanter – ligesom Athletic Bilbao sikkert også har været glade for de 300 millioner kroner, som Manchester United betalte for Ander Herrera eller økonomisk-trængte Atlético Madrid, der har fået omkring 500 millioner kroner fra Chelsea.

Premier League-indkøbene har nået så store summer, at de genererer vækst rundt om i de europæiske klubber. Arsenal skulle have en ny højreback, da London-klubben ikke vil give Sagna den løn, som Manchester City kunne tilbyde, og derfor hentede de Newcastles Mathieu Debuchy for 120 millioner kroner. Newcastle brugte nogle af disse penge på at købe en afløser i Feyenoord, og den hollandske klub fandt deres ny back i Dinamo Moskva – så disse penge har skiftet hænder mange gange – og dermed skabt vækst.

Derudover brugte Newcastle også nogle af Debuchy-pengene på at købe forstærkning i Montpellier og Ajax, så generelt er det meget positivt, at pengene for disse dyre tv-rettigheder bliver sendt rundt i verden. MEN… når det er sagt, skal en del af disse tv-rettigheder jo betales af tv-seerne… og der er altså skrækhistorier fra England om et stigende antal af fans, der ikke har råd til at se engelsk fodbold længere.

De voksende billetpriser på stadion har sendt færre lokale tilskuere på de engelske stadions… det er trist, men endnu værre er det, at de stigende priser på “tv-pakkerne” har gjort det samme. Det er jo ganske forfærdeligt – men det er en helt anden historie, og en hel anden verden end de beløb som tv-rettighederne koster….

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder