Magnus Pilgaard

Hvad er der galt i United?

Manchester United har været en skygge af sig selv i denne sæson, og ligger på en rekordlav syvendeplads i Premier League efter lidt over halvdelen af sæsonen. Hvad er problemet i Manchester United? Indkast.dk giver her et bud.
De fleste tilhængere af Manchester United har i indeværende sæson ofte stoppet op og tænkt: okay, der skal godt nok til at ske et eller andet nu! Hvad er problemet? Hvordan kan et hold, der i sidste sæson suverænt hentede mesterskabet hjem til Old Trafford være så langt fra fordums styrke?


Manageren
Efter sidste sæsons ligatriumf nummer 20 takkede den legendariske manager Sir Alex Ferguson af efter 27 år i klubben, og det første mange tænkte var: åh nej! Men ret hurtigt kom man til den konklusion, at det jo måtte ske på et tidspunkt, og at det måske egentlig var et udmærket et af slagsen efter endnu en Premier League-pokal til det ophobede pokalskab. Ret hurtigt lå det i kortene, at det var en anden skotte ved navn David Moyes, der skulle overtage roret, og d. 9. maj blev det offentliggjort, at han havde skrevet under på en seks-årig kontrakt.

Meningerne var delte i United-lejren, hvor nogen var glade for valget, bl.a. fordi Alex Ferguson havde anbefalet Moyes, og fordi han i sine mange år i Everton havde vist kontinuitet og stabilitet i Premier League. Hos kritikerne havde mange den holdning, at det var noget af et sats at ansætte en mand, der ikke ligefrem var kendt for at vinde trofæer, hvilket jo nærmest var blevet synonymt med United under Ferguson.

Ikke desto mindre begyndte det fremragende for David Moyes, der i sæsonpremieren tog til Swansea og sikkert slog Laudrup og co. med 4-1 til stor tilfredshed for fansene. Derefter ventede Chelsea, Liverpool og Manchester City i tre ud af de næste fire kampe, og disse kampe kastede blot et point af sig, da det blev til 0-0 hjemme mod Chelsea. Det blev altså nederlag til de to altoverskyggende rivaler, og da transfervinduet smækkede i ved udgangen af august, og Moyes' eneste store indkøb var Marouane Fellaini, begyndte den første utilfredshed at opstå.

Gennem hele efteråret var det et skridt frem og to tilbage for United, og samlet er det blevet til otte nederlag i de første 24 kampe, hvor de mest fremtrædende har været fire nederlag til West Bromwich, Everton, Newcastle og Tottenham hjemme på Old Trafford, der ellers har været et uindtageligt fort i mange år. Flere udtalte, at man nu ikke frygtede at komme til Old Trafford længere, og Moyes fik for alvor rynker i panden. Men ikke nok med at resultaterne var dårlige – spillet var bestemt heller ikke prangende, og mange af pointene man hev i land, blev hentet på fight, held og ikke mindst enestående enkeltmandspræstationer til tider. Det har virket uinspireret i lange perioder, og man har ganske enkelt skulle kæmpe meget mere for pointene, end spillerne tilsyneladende har været villige til.

En lang række kritikere har selvfølgelig vendt blikket mod Moyes, der pointtab efter pointtab har undskyldt det med manglende held, og ofte rost holdet for at spille god fodbold og skabe mange chancer…. men det store spørgsmål er jo så, om Moyes skal skiftes ud?

Uanset hvem der skulle tage over efter Sir Alex Ferguson, ville det være et utaknemmeligt job at tage, og en gigantisk udfordring, der kræver tid og ikke mindst tålmodighed. Hvad skulle alternativet være? Hvilken ledig træner kunne gøre det bedre? Mourinho tog tilbage til Chelsea og Guardiola tog til Bayern.


Forsvaret
Uniteds forsvar har i denne sæson været rystende ringe. Den defensive stabilitet har i årevis være med til at skaffe United store resultater, men i denne sæson har hullerne været enorme. Spillere som Rio Ferdinand og Nemanja Vidic, der har været et uhyggeligt midterforsvar hos ”De Røde Djævle” op gennem 00'erne ser ud til at synge på sidste vers, og substitutterne i Jonny Evans og Chris Smalling har ganske enkelt underpræsteret.

Så er der unge Phil Jones, der kunne være fremtidens mand og anfører på Old Trafford, men han har været hårdt plaget af skader i denne sæson, og det skyldes hovedsageligt, at han kaster sig ind i samtlige dueller, og hverken skåner sig selv eller modstanderen. På backpladserne har Patrice Evra og Rafael været foretrukket, hvis de har været skadesfri, og det har ofte skabt gode takter offensivt, mens begge spillere, sammen med resten af forsvarsklubben, er dumpet defensivt.

David de Gea i målet spillede en fantastisk sæson i sidste sæson, men har i indeværende sæson set mere usikker ud. Det skyldes utvivlsomt den firekæde foran ham, der ikke kun har gjort De Gea usikker, men hele holdet usikkert. Tvivl kan der ikke længere være om De Geas talent, og han skal nok blive en sikker sidste skanse på Uniteds hold de næste mange år, men det kræver en ting: der skal handles ind til forsvaret, hvis det skal op at køre igen.


Midtbanen
Midtbanen har været Uniteds akilleshæl i denne sæson. Stort set alle har underpræsteret, og specielt de kreative indslag har i mange kampe været ikke-eksisterende. Michael Carrick blev i sidste sæson kåret til årets spiller i United, og var sammen med Van Persie nok den mest uundværlige spiller i truppen. Han har været ude i to måneder og i de kampe, han har været med, har han ikke præsteret på samme høje niveau. Hans afløser, nyindkøbet Marouane Fellaini, har på ingen måde kunne bide sig fast, og er allerede blevet stemplet som et decideret fejlkøb.

Den foretrukne centrale midtbanespiller Tom Cleverley er en af de mest udskældte spillere blandt Uniteds fans, og man må sige at den unge mand, der i begyndelsen blev udråbt til at være ”den nye Paul Scholes” er, på nuværende tidspunkt, langt fra sin rødmossede landsmands niveau. Det ser umiddelbart ikke ud til, at Cleverley har klassen til at begå sig på et mesterhold, selvom det dog skal siges, at han er en af de spillere, der kæmper sin sag og yder sit ypperste – evnerne rækker desværre bare ikke til et tophold i Premier League. Ryan Giggs og Anderson har ikke været meget i spil, og førstnævnte ligner en mand, der går på pension til sommer, mens Anderson er blevet lejet ud til Fiorentina, hvor han formentlig ender på en permanent aftale til sommer. Darren Fletcher gjorde comeback i december efter lang tids sygdom, men har heller ikke været svaret på Uniteds problem på midten, og skulle også bruge tid på at komme op i omdrejninger igen.

På kanterne har der i allerhøjeste grad også manglet kreativitet. Ashley Young har været en fiasko siden skiftet fra Aston Villa. Selvom der har været enkelte glimt af høj klasse – især i hans afslutninger, men Young er ganske enkelt ikke kreativ nok, og uden selvtillid bliver han alt for forudsigelig i sit spil, og netop selvtillid har han manglet stort set hele sin tid på Old Trafford. Portugisiske Nani kan det ene øjeblik lave noget genialt, mens han det andet øjeblik taber hovedet. Hans tid i United er, efter alt at dømme, slut til sommer. Japanske Shinji Kagawa bliver ofte brugt på venstrekanten, men har også haft svært ved at spille sig på holdet i denne sæson, og det ser umiddelbart ikke ud til at Moyes har tiltro til den lille tekniker, der blev hentet i Dortmund.

Antonio Valencia er Uniteds sikre kort på højrekanten, og han er en stabil spiller, der altid yder en kæmpe indsats. Defensivt er han stærk, mens hans hurtighed gør ham farlig offensivt. Hans mangel på teknik og alt for ofte dårlige indlæg gør dog, at han har sine begrænsninger. Hans ubrugelige venstreben gør ham også alt for forudsigelig i sine udfordringer. Lige modsat Ashley Young på venstrekanten går Valencia ni ud af ti gange til baglinjen, hvilket gør det noget nemmere at være forsvarsspiller. Den store åbenbaring i denne sæson har været 18-årige Adnan Januzaj, der er kommet ind og givet et nyt friskt pust af gåpåmod og kreativitet til kanterne, hvor han har optrådt i begge sider. Januzaj er uden tvivl fremtiden på Old Trafford!


Skaderne
Der må ikke herske nogen tvivl om, at skaderne har været en af de primære årsager til Uniteds manglende kvalitet og ikke mindst stabilitet i denne sæson. I alle kæder har der været alt alt for meget udskiftning, og bærende profiler som Nemanja Vidic, Michael Carrick, Wayne Rooney og ikke mindst sidste sæsons Premier League-topscorer Robin van Persie har været hårdt plaget af skader.

Når Rooney har spillet, har han været fremragende i denne sæson, og i efteråret var han drivkraften, kreatøren, oplæggeren og inspirationen på United-holdet, så det giver sig selv, at kvaliteten falder, når han ikke er med. Rooney og Van Persie er dog alligevel topscorere for United med ni mål hver.


Konklusionen må være, at der er alt for mange spillere, der har underpræsteret i denne sæson. De mange skader har gjort, at udskiftningen har været stor, og de spillere der er kommet ind for at afløse, har ikke haft den fornødne kvalitet. Det ser også ud, som om Moyes stadig leder efter konceptet, og måske er de spillere, han har til rådighed nu, ikke alle sammen spillere der passer til hans koncept? Løsningen kunne være en mindre udrensning af disse spillere, og indkøb af spillere, Moyes mener kan løfte United-holdet op på den hylde, de hører til? Han er allerede begyndt dette projekt med rekordindkøbet af Juan Mata i Chelsea.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER