Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Ikke meget Don – over David Moyes

Presset vokser time for time på Manchester Uniteds skotske manager. Indtil videre har Moyes ikke ændret United så meget, som United har ændret Moyes – som Gary Neville forudsagde…
Da Sunderland onsdag aften scorede på to af deres straffespark i Capital One-semifinalen imod Manchester United, bankede de samtidig mindst to søm mere i ”David Moyes' kiste”.

Selvom det i sommer næsten var utænkeligt, så er fremtidsløsningen for Sir Alex Ferguson – David Moyes – fyringstruet… efter blot et halvt år på posten. Resultaterne skal ikke blive meget dårligere, hvis ikke United-ledelsen næsten kan blive tvunget til at fyre deres nyansatte manager, men hvordan kunne det gå så galt?


Fellaini – Januzaj, men stor mangel på profiler
Mestrene fra sidste sæson har ikke mistet nogle betydningsfulde spillere, og David Moyes har fået et transferønske opfyldt ved at tage Marouane Fellaini med fra Everton. Derudover virker det ikke til, at Moyes har fået sine transferønsker opfyldt.

Op til sæsonen beskrev Indkast.dk i profilen af Moyes, at hans transfer-succes som manager indtil nu havde været blandet, og at den skotske manager måske gjorde klogt i ikke at tilføje for mange profiler til holdet – sådan at ”chefen” måske kunne få noget plads blandt de mange stjerner.

Netop denne problematik virker til at være en afgørende del for Uniteds aktuelle nedtur. For holdet – med Robin van Persies og Wayne Rooneys skader – skriger efter profiler med internationalt – eller måske endda verdensklasse-niveau. Truppen er fyldt med masser af gode og meget solide ”trup-spillere”, men hvem har det internationale niveau? Udover de to førnævnte spillere kunne man spørge, hvor mange af de resterende spillere ville f.eks. kunne komme i idealopstillingen hos mesterskabsfavoritterne fra Manchester City?

Midt i dette står den lysende stjerne – Adnan Januzaj, som har vist potentialet til, at blive spilleren, som i fremtiden skal bære den legendariske røde trøje med 7-tallet på ryggen. Nu skal der ikke tages noget fra spillere, som David De Gea, Phil Jones osv., men det er svært at forestille sig, at de kommer til at løfte holdet med ret mange procenter.

Det skal nye spillere gøre, og mon ikke der kommer nogle af dem allerede i januars transfervindue. Den første kunne meget vel blive den meget rygtede Juan Mata, selvom det lyder underligt, at Jose Mourinho skulle sælge så dygtig en spiller til en rival. I forhold til sommerens transfervindue er det også klart, at det bliver pokkers vigtigt, at Manchester United henter den forjættede fjerdeplads, der giver Champions League-kvalifikation.

Flere kampe har i løbet af sæsonen indikeret, at dette skulle være muligt for United, men bundniveauet for Moyes-truppen har også været overraskende lavt, og netop dette gør, at det virker til, at truppen er ramt af krisen. Oplever United-ledelsen, at truppen er blevet kriseramt, er en fyring af Moyes kommet meget tættere på. Det kan umiddelbart være svært at se United spille Champions League til næste sæson. I så fald skal de hente seks point på formstærke Tottenham og Liverpool – samt fem point til Moyes gamle klub – Everton. Når 210 kamp-minutter imod bundholdet Sunderland viste så lidt positive takter… jah – man kan næsten ikke genkende Manchester United - og det ligner altså ikke Champions League. I denne situation peger mange pile naturligvis imod Sir Alex Ferguson… kunne den bare tilstedeværelse af den legendariske manager, ændrer så meget for Manchester United?


Overraskende lavt niveau – må give storindkøb
Den føromtalte profil anfægtede også problemet ved, at United ved ansættelsen af Moyes næsten ansatte en kopi af Sir Alex Ferguson. Det oplagte er at være bagklog, men selvom det kunne friste at skrive noget om dette – må jeres skrivekarl blankt erkende, at Uniteds aktuelle niveau også er kommet meget bag på ham.

Det kan være ganske befriende, at andre hold blander sig i topstriden, men når det er sagt, skal Manchester United være et hold i Champions League – hvert år, og den letteste vej til dette lige nu er ved storindkøb. Det har været lidt af en mangelvarer på det seneste på Old Trafford, og det har fået flere kritikere til at hævde, at klubbens amerikanske ejere ikke åbnede nok for transferbudgettet, men skulle det have været tilfældet, må man forvente, at der en ændring i de kommende transfervinduer.

Indkøbet af Fellaini har – overraskende nok – været lidt af en skuffelse. Den høje belgier passede perfekt til Evertons 4-4-1-1 system, hvor han kunne være bindeleddet til den enlige angriber - ofte med bolde i anden sals højde. Sådan spiller Manchester United ikke, og deres stærkeste mand – Wayne Rooney – har netop denne rolle og gør det på fornemmeste vis, selvom han har alt for mange skader. Så Fellaini har haft det svært i Uniteds positionsspil, men de mangler også en defensiv midtbanespiller – i Kansas-tøj. Tidligere har ballademageren Joey Barton skrevet på Twitter efter en kamp imod Manchester United-midtbanen:

- Det hold, som vi spillede imod i dag, var klart deres dårligste United-mandskab i Premier League-historien. Tror aldrig før, at de har været så svage på midten af banen.

Hårde ord fra den kontroversielle Barton, men der er noget om snakken. For tidligere var Manchester United én af favoritter til at vinde Champions League. Det var et hold i Europas top – nu er de ikke engang i toppen af Premier League, og vel heller ikke engang det bedste hold i Manchester…


Ferguson ændrede livet for Moyes for blot otte måneder siden
Midt i United-krisen står stakkels Moyes, hvis liv blev ændret den 2. Maj 2013, da Sir Alex ringede ham op og sagde:

- Jeg stopper som manager i Manchester United i næste uge, og du skal være min afløser.

Der var altså ikke et spørgsmål i denne telefonsamtale, og siden har Moyes' liv ikke været det samme. Som den tidligere Manchester United-profil Gary Neville sagde på spørgsmålet, om Moyes ville ændre United.

- Moyes kommer ikke til at ændre United så meget, som United kommer til at ændre Moyes.

Moyes skulle også ændre sig. I sidste sæson var Everton det hold i Premier League, der begik flest frispark, og deres målscorer over de sidste år giver et klart billede af et hold med en defensiv tankegang. Alt dette er ændret for Moyes i Manchester, og holdet har indtil videre været meget ideforladt i offensiven med Moyes. Alt for meget har hængt på Rooney og van Persie, og mens der i sidste sæson var hele tyve forskellige United-spillere, der kom på målscorerlisten, så er den statistik ændret meget i denne sæson.

De tyve målscorere var i Ferguson-tiden, og Moyes drømmer sikkert forfærdeligt om den 21 år ældre landsmand, som dog kunne frede Moyes lidt ved ikke at være tilstede til så mange af United-kampene. For holdet skal ikke være meget i modgang, før de mange kameraer fra Sky Sports har billeder af Ferguson et sted på stadion. Inden sæsonen startede sagde den meget roste kommentator – Martin Tyler - om dette:

- Jeg kender Sir Alex Ferguson godt nok til at vide, at han ikke vil stikke sin næse ned i United, efter han har forladt dem. Han vil tillade Moyes at få den nødvendige arbejdsro, og derudover har Ferguson også mange ting i sin liv – udover Manchester United.

Her fik Tyler ikke ret, og det vil utvivlsomt fjerne lidt at presset, hvis ”føntørreren” Ferguson blæste lidt mindre, da hans blotte tilstedeværelse – som tidligere nævnt – åbenbart kan ændre dette hold.

Op til sæsonen var på forsiden at den store fodboldpublikation FourFourTwo et billede af seks af de største Premier League-managere iklædt en stramtsiddende italiensk habit med overskriften ”Who'll become the Don?”, og i underoverskriften blev der spurgt efter, hvilken manager der ville udnytte Sir Alex Fergusons tilbagetræden til at sætte sig på toppen af Premier League. Indtil videre er én af de seks managere - Andre Villa-Boas – fyret, gad vide om David Moyes bliver den næste?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER