Torsten Brix

Parma – skal vi leje ?

Vanvittig historie om masser af Serie A-spillere, der havner i slovensk storklub.
I 2004 indtraf én af nyere tids værste danske fodboldhistorier, da Gorica gennemtæskede FCK med hele 0-5, men nu rører den slovenske klub igen på sig – om end det handler om noget helt andet. ND Gorica er nemlig havnet i økonomisk uføre, og det har fået klubbens ledelse til at starte et lejeeventyr i Italien – helt udover det sædvanlige. I deres trup er hele 24 spillere lejet … alene i Parma!! Sidste liga-kamp inden vinterpausen spillede Gorica imod Krka med følgende startopstilling.

Målmand:
Alex Cordaz – Udlejet fra Parma

Forsvar:
Matija Širok
Massimo Coda - Udlejet fra Parma
Gianluca Lapadula - Udlejet fra Parma
Welle Ndiaye

Midtbane:
Alen Jogan - Udlejet fra Parma
Ronaldo Vanin - Udlejet fra Parma
Daniele Bazzoffia - Udlejet fra Parma
Vicente - Udlejet fra Parma

Angreb:
Luca Berardocco - Udlejet fra Parma
Abel Gigli - Udlejet fra Parma

Altså bortset fra de to backer var de ni andre startende alle spillere, der var udlejet fra Parma – det er vel overflødigt at nævne, at Goricas træner er fra… Italien.

Lykkelig eller ulykkelig historie? – kan man næsten komme helt i tvivl om, for hvordan havde den gældsplagede klub set ud, hvis ikke alle de gratis spillere var tilstede. Omvendt er fansene ulykkelige over, at deres hold på ganske få uger er helt ukendt for dem, da spillerne naturligvis er forholdsvis ukendte spillere fra hovedsaglig Parma. Derudover har truppen også flere lykkeriddere fra Ungarn, Cameroun og Panama.


Store konsekvenser for det slovenske landshold
Udover fansenes store frustration ved ikke at kunne genkende deres hold er der flere andre problemer i denne underlige situation. ND Goricas har tidligere været storleverandør til det slovenske landshold, men det er naturligvis ikke muligt længere, når holdet er domineret af italienske spillere.

Gorica har dog ikke gjort noget ulovligt, da Slovenien er en af få nationer i verden, hvor der ikke er loft for, hvor mange spillere man må have i sin trup - på låneaftaler. I den netop overståede VM-kvalifikation formåede Slovenien at vinde fem af ti kampe – til sammenligning vandt Danmark fire – og det er gode resultater som disse, som, det slovakiske folk er bange for, kan blive ødelagt, hvis alt for mange italienske spillere skal dominere deres hjemmelige liga. De fem sejre gjorde blandt andet også, at Slovenien sluttede over Norge i kvalifikations gruppe E – og de tæskede blandt andet Norge med 3-0 i oktober og vandt også over Island.

Slovenien deltog både til VM i 2002 og 2010, men fodboldeksperterne i landet mener, at den omtalte udvikling vil stoppe det meste af fodboldudviklingen i landet, der har uddannet spillere som den nuværende Inter-spiller Samir Handanovic. Den største er Zlatko Zahovic, der fra 1992 til 2004 scorede 35 landskampsmål, og blev lidt af en folkehelt for den lille fodboldglade nation.

I Slovenien bor der kun to millioner, men det er ikke det største problem i forhold til de mange lejede spillere. For landet grænser op til Italien, og dermed er der ikke langt til de mange norditalienske klubber – heriblandt Parma – men også en åben dør til en helt anden kultur, som eftersigende også skulle være ødelæggende for situationen i Gorica.

Det er nemlig ikke unormalt, at spillere i klubben har en månedsløn på 5000 kroner, mens de fleste italienske spillere har en årsindtægt i millionklassen, og sidstnævnte står i skrigende kontrast til klubbens økonomiske situation. Parmas incitament for en aftale med Gorica er soleklar, da mange af spillerne aldrig har spillet i en eneste Serie A-kamp, så de kan bruge den slovenske klub som rugekassen. Lykkes det, er det en god historie for Parma, men det er det vel ikke for Gorica – FCK's onde ånd… 0-5 nederlaget var endda i Parken…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER