Torsten Brix

De unge belgiere

En af VM's outsidere er Belgien, hvis fremtid ser meget lys ud. Der er nemlig ikke kun tale om et godt landshold… der er masser af talent på trapperne.
Da Anderlecht onsdag aften havde besøg af Benfica i Champions League, var det med de 19-årige Chancel Mbenba, Dennis Praet, Massimo Bruno og kometen Aleksandar Mitrovic – alle sammen i startopstillingen. Sidstnævnte er et af det største talenter i Europa efter Anderlecht købte den unge spiller for 40 millioner kroner, hvilket stadigvæk er det dyreste indkøb i det store belgisisk klub. Men det er langt fra det eneste sted i Belgien, hvor der satses på unge spillere. I den seneste udgave af WorldSoccer har de kigget trupperne igennem, og er kommet frem til disse ungdommelige tal.

Anderlecht
54 % af truppen er under 21 år.
36 % af truppen er under 21 år – og fra Belgien.

Club Brügge
47 % af truppen er under 21 år.
30 % af truppen er under 21 år – og fra Belgien.

Standard Liège
40 % af truppen er under 21 år.
33 % af truppen er under 21 år – og fra Belgien.

Genk
31% af truppen er under 21 år.
23 % af truppen er under 21 år – og fra Belgien.

Netop de fire hold har deltaget i dette års europæiske turneringer, hvilket er gået meget blandet, men fremtiden ser simpelthen lys ud for belgisk fodbold. Siden 1978, hvor Standard Liège tabte til Liverpool i mesterholdenes finale, har der været langt imellem de belgiske succeshistorier, men i de senere år er der lavet et stilskifte i klubberne.


Neerpede og Robert-Louis Dreyfus
I midten af 1990'erne bestemte Anderlecht sig for at investere kraftigt i klubbens fremtid. Grundige undersøgelser hos klubber i Holland, Italien og Frankrig blev lagt til grund inden den officielle åbning af træningscenteret ”Neerpede”. Byggeprisen endte på over 100 millioner kroner, men så blev der også plads til flere indendørsbaner og blandt andet en svømmehal, der skulle være medvirkende til, at klubben selv kunne producere holdets kommende stjerner. Neerpede blev opført kort tid efter, at Standard Liège havde åbnet det imponerede ”Robert-Louis Dreyfus-akademi”, der har alt - blandt andet et hotel.

Disse unikke omgivelser har medvirket til, at Anderlecht og Standard Liège har truppen fyldt med unge spillere. Anderlecht har den yngste trup i dette års Champions League, men Liège har også masser af unikt talent i deres trup. I februar var det første gang i 33 år, at det ikke var et italiensk hold, der vandt den prestigefyldte ungdomsturnering ”Viareggio” – den vandt Anderlecht.

Senere på året blev Nabil Jaadi kåret til turneringens bedste spiller i den såkaldte ”Future Cup” i Amsterdam, og derudover blev Youri Tielemans den tredje yngste deltager i Champions League, da midtbanespilleren, som blot var 16 år og 148 dage, fik spilletid i den gigantiske turnering.


Ikke kun Anderlecht og Standard Liège
Udover den unikke talentmasse i Anderlecht og Standard Liège har Club Brügge også givet chancen til mange unge spillere. Klubben har et meget ungt midterforsvar bestående af Bjørn Engels og Brandon Mechele, og derudover er Lukakus fætter – Boli Bolingoli-Mbornbo også en spændende kantspiller. I Genk er der masser af spilletid til Anthony Limbombe og Jordy Croux – hvilket også er tilfældet for den 17-årige angriber Siebe Schrijvers, der allerede har lavet et liga-mål.

Desuden er der masser af unge spillere i europæiske klubber. Disse har set den belgiske fremgang og har hentet masser af disse talenter. Chelsea har f.eks. hentet den belgiske U17-anfører Charley Musonda, Manchester City nappede Mathias Bossaerts, mens den mest kendte naturligvis er Manchester United-kometen Adnan Januzaj.


Et nyt ”Les Bleus”
Fælles for mange af disse talenter er, at mange af disse har deres rødder i mange forskellige nationer, hvilket er en ændring i forhold til tidligere. Til VM2002 var der kun en spiller med forældre fra andre nationaliteter end belgisk – Mbo Mpenza.

For de kommende VM-deltagere er deres landsholdstrup med spillere, der f.eks. har rødder i Congo, Marokko eller på Mali. Parallellen til det franske landshold fra omkring årtusindskiftet er oplagt, og det hold endte med jo som bekendt med at vinde både VM og EM.

På det niveau er det belgiske landshold ikke endnu, hvilket resultaterne fra klubholdene også har dokumenteret, men det varer ikke længe, før Belgien kan lave en landsholdstrup kun med spillere fra de store europæiske klubber – og så bliver de endnu mere farlige. Jean Kindermars – der er chef for Anderlechts akademi – har tidligere sagt, at klubbens U14-kampe – modsat tidligere - bliver overløbet af talentspejdere.

Alt dette er i skrigende kontrast til forholdene for 10-15 år siden. For tiden er Belgien placeret på femtepladsen på FIFA's rangliste, hvilket er den bedste placering nogensinde… kun fremtiden kan skrive historiebøgerne, men en ting er sikker: Belgien vil blive nævnt enten med en gylden generation eller det modsatte. Der findes næsten ikke noget imellem dette…


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER