Torsten Brix

Tillykke Malaga

Siden 2010 har den spanske sydkyst-klub gået fra paradis til helvede – og Malaga CF er efterladt i et ugennemskueligt kaos. Det startede ellers så godt… men det blev aldrig en god forretning.
Tillykke … Så kortfattet var Facebook-opdateringen fra Malaga-klubejeren Abdullah Al-Thani, efter klubben i efteråret 2012 havde kvalificeret sig til Champions Leagues gruppespil. Denne kommentar er sidenhen blevet centrum for beskrivelsen af klubbens enorme nedtur.

Havde det ikke været for de mange Champions League-millioner, har flere eksperter slået fast, at Malaga sikkert var gået konkurs. Det gjorde de ikke… men klubben hænger på afgrundens rand, og alt er kaos, men hvordan kunne det gå så galt?

Alt så storslået ud i 2010, da den stenrige sheik Abdullah Al-Thani kom til og åbnede for sin store pengeskab. Store indkøb blev fortaget, og den sympatiske træner Manuel Pellegrini blev samlingspunktet. Ni nye spillere til en samlet indkøbspris på den gode side af en halv milliard blev brugt, og Malaga formåede at bruge mere end de nordlige klubber – Barcelona og Real Madrid. Men kort tid efter begyndte det kaos, som sidenhen har omringet klubben.


Mindre kongelig – end forventet
Kort tid efter Al-Thani kom til, begyndte sheiken at vise nogle af de unoder, som Malaga faktisk var advaret imod inden klubovertagelsen. For selvom det kan lyde meget paradoksalt – så er den stenrige sheik faktisk en dårlig betaler. Således oplevede spillerne hurtigt, at deres løn udeblev, men lad det være sagt med det samme – det skyldes ikke manglede likvide midler…

Al-Thani har et rygte for at være sen til at betale sine ting, selvom han har slet ikke mangler penge, hvilket især det spanske skattevæsen har oplevet. Derudover har det virket til, at sheiken mistede lysten til eje klubben – storset inden han overtog den… og derfor har der været masser af møder med andre mulige klubejere - blandt andet fra Albanien og Rusland. Desuden begyndte klubben kort tid efter spillernes ankomst at sælge ud af de netop indkøbte spillere. Fra idealopstillingen fra 2011/12 er der kun fire spillere tilbage i klubben – her kan du se, hvor spillerne er i dag.

Målmand:
Caballero

Forsvar:
Monreal – Arsenal
Mathijsen – Feyenoord
Demichelis – i City via Atlético Madrid
Gamez

Midtbane:
Duba
Toulalan – Monaco
Eliseu
Cazorla – Arsenal
Joaquin – Fiorentina

Angreb:
Baptista – Cruzeiro

Konsekvenserne af den voldsomme udskiftning er naturligvis blevet endnu værre af, at Malaga allerede har skilt sig af med flere af de spillere, som blev sendt på holdet som afløsere. Saviola skulle fx afløse Baptista, og Isco kom i idealopstillingen i stedet for Cazorla til den efterfølgende sæson, men begge er rejst.

Den store udskiftning blev nærmest katastrofal, da spillerne blev solgt meget billigere, end de var indkøbt kort forinden, som fx Cazorla der endte med at koste Malaga over 100 millioner kroner i ren handel, og den lille spanske landsholdsspiller nåede kun at spille en enkelt sæson i Malaga. Samtidig med hans afgang blev Samuel Rondon og Joris Mathijsen også solgt for at få nogle penge i klubkassen.

Udover de store indkøb blev sommeren 2011 også brugt til at søge om at bygge et stadion med plads til 60.000 tilskuere, lave et nyt træningsanlæg, konstruere havnefronten i Malaga – men også på at bygge hoteller i rigmandsparadiset Marbella. Alt sammen skulle betales af Al-Thani, der er medlem af Qatars kongefamilie. Denne ejer også PSG og er hovedsponsor i Barcelona, så det er altså ikke penge, der mangler – det er nok mere viljen, der mangler.


Malagas hjerte stoppede med at pumpe
Udover den faldende interesse fra sheikerne, så døde en af klubbens helt store bagmænd – Jose Carlos Perez – også i starten af 2012, og end ikke til Perez' begravelse valgte Al-Thani at møde op. Den største opgave for Perez – fandt man ud af efter hans dødsfald - havde været at stå for, at spillerne fik deres løn udbetalt til tiden, og efter dødsfaldet gik det endnu værre med dette.

Den tidligere Malaga-spiller Fernando Hierro blev ansat, men alle de ubetalte regninger fik den tidligere Real Madrid-styrmand til at stoppe. Skatteregningen alene skulle på daværende tidspunkt været oversteget 100 millioner kroner, og derudover skyldte Malaga blandt andet også penge til Villarrael for købet af Cazorla og Osasuna for Nacho Monreal. Efterfølgende gik spillerne med til en lønnedgang, hvor de fik 70 % af deres tilgodehavende, hvilket er noget paradoksalt taget sheikernes enorme rigdom i betragtning.

Midt i manglen på penge kom det frem, at Malaga kun havde fået 100 millioner kroner i tv-penge, hvilket svarede til en tiendedel af Real Madrid og Barcelona – og hvilket faktisk var lavere end Getafes udbetaling. Der har været gætterier, om dette var noget af årsagen til, at Al-Thani mistede interessen for at investere flere penge i klubben.

Pengene har været der hele tiden, som da Cristiano Ronaldo blev solgt til Real Madrid for 700 millioner kroner, og Al-Thani valgte at købe en hest til samme pris og på Twitter skrev:

- Denne hest er aktuelt den dyreste i verden. Den koster meget mere end Cristiano Ronaldo. Den er kongen inden for galop.

Det er sikkert udtalelser som denne, der fik Hierro til at forlade klubben fra Costa del Sol. Hierro sagde i hvert fald, at han var utryg ved situationen i klubben, og det er alle andre vel også. Den spanske højesteretsdommer Miguel Cardenal, der er præsident for landets sportsdomstol, varslede sidste forår, at der vil blive lavet en ”no-tolerence politik” i fremtiden for klubber med økonomiske problemer. Det har Malaga, medmindre Al-Thani viser lidt mere interesse for klubben og dermed også dennes økonomi.

Igennem de seneste år har Malaga købt og lejet flere aldrende spillere, og sådan ser deres trup også ud for tiden. Holdets topscorer er den nu 32-årige Roque Santa Cruz – med tre mål – og de få mål er en del af forklaringen på, at holdet befinder sig i den nederste del af La Liga med kun ét point ned til nedrykningsstregen, efter de første 13 kampe kun har givet 15 mål. Skulle Malaga ende under stregen, vil det være en af de største nedture i europæisk fodbold i de senere år.

Ruud van Nistelrooy sagde, da han var i klubben, at det var trist, at han ikke var yngre, for så ville han nok ikke spille mere, når Malaga blev mestre. Det mente hollænderen på det tidspunkt, at klubben ville blive indenfor et par år. Sådan gik det slet ikke – men det var heller ikke til at forudse, at Al-Thani pludselig ville miste interessen for klubben. Måske efter han havde fundet ud af – at Malaga FC aldrig ville blive god forretning…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER