Mathias Varming

Eternal Derby: Velkommen til Hellgrade

Lørdag spilles et enormt derby i Beograd. Indkast.dk kigger på den drabelige rivalisering mellem Partizan og Red Star Beograd.
Indkast.dk har været en tur i den serbiske hovedstad og taget temperaturen på den dramatiske rivalisering mellem lokalrivalerne Partizan Beograd og Red Star Beograd samt klubbernes fanatiske tilhængere. De to klubber mødes lørdag for 145. gang i et vaskeægte derby.


Et par hundrede meter. Det er den sølle afstand, der hersker mellem den serbiske hovedstad, Beograds, to største fodboldklubbers hjemmebane: Partizan Beograds JNA Stadium og Red Stars Marakana. De to klubber, og især deres fans, har opbygget et rivaliserende forhold. Et forhold, der langt fra handler om fodbold alene, men i høj grad også historiske begivenheder i den tidligere jugoslaviske hovedstad. De to fangrupperinger formår at dele byen fodboldmæssigt i to: Partizan-fans og Red Star-fans.

Historiske begivenheder kendetegner de to klubbers forskel

Partizan Beograd er oprindelig grundlagt af den jugoslaviske hær i 1945. Inden krigen brød ud i Jugoslavien i 90'erne mellem de tidligere forenede lande Kroatien, Bosnien og Serbien var Partizan klubben, der samlede de tre nationer på tværs af religionen. Kroatere, bosniakkere og serbere var sammen repræsenteret i et mangfoldigt Partizan. Partizan var altså en rumlig klub, der skabte et fælles sportsforum mellem stater, kulturer, religioner og fortid.

Så kom krigen mellem de tre lande indbyrdes i 1990'erne, og hadet mellem de tidligere forenede lande blev etableret. Derfor var en klub som Partizan ikke længere favorable, da det nu, i stedet for fællesskabet på tværs af de tre nation, var en glødende serbiske nationalisme det drejede sig om. Derfor blev klubben Red Star Beograd, der var blevet etableret samme år som Partizan, og som i mange år i forvejen havde haft et rivaliserende naboforhold til Partizan, nu hovedstadens, og dermed folkets største klub.

- At være Red Star-fan betyder at være serber! De (Partizan) forsøgte at ødelægge os, og bruge en jugoslaviske klub som brand i Serbien, sagde en tidligere formand i Red Star Beograd om rivalerne.

Passionerede fangrupperinger

I dagene op til det famøse derby, der kandiderer til det største i Sydøsteuropa, går byens navn, der på engelsk udtales ”Belgrade”(Beograd), under navnet Hellgrade (Helvede-grad) blandt tilhængere af de to fangrupperinger. Hovedstaden er med andre ord på den anden ende i dagene omkring derbyet, hvor salgsmål, uroligheder og konfrontationer er hverdagskost mellem de to grupperinger i gaderne. Det vil formentlig også blive aktuelt, når de to klubber på lørdag mødes.

Delije – Helte

Red Star Beograd var i sidste halvdel af 1980'erne vidner til en gruppering af særligt loyale og aktive tilhængere. Tilhængerne udstrålede en iøjnefaldende nationalisme, hvilket de udtrykte visuelt gennem serbiske nationalsange- og farver, samt bekendtgørelsen af dem selv som serbiske nationalister. De serbiske nationalister blev senere kendt for at udnytte enhver mulighed til konfrontation med politiet eller anden autoritet. Grupperingen har siden dengang, specielt efter krigen, bestået af tilhængere, der har en særlig kærlighed til fædrelandet og dets værdier, mens Partizan fortsat er en klub af mangfoldighed. Derefter kom der senere i starten af det nye årtusinde også flere politiske budskaber på tribunen, hvor udtryk om etniske minoriteter, samt Kosovo, som en del af Serbien, blev anvendt.

Grobari – Bedemænd

I 1970'erne startede Partizans ekstraordinært fanatiske tilskuere at vise sig i grupperinger på JNA Stadiums syd-ståpladser. Disse tilhængere udviste en særlig loyalitet, og fik tildelt navnet ”bedemændene”, som følge af Partizans zebrastribede trøjer. Allerede da århundredet nåede sit firsindstyvende år var grupperingen den fjerde største i Jugoslavien, og de loyale fans fulgte deres helte i tykt og tyndt både i hjemlandet og til udenlandske kampe. Den passionerede gruppering, der efterhånden dannede overbenævnelse for utallige undergrupperinger, var dog ikke blege, for at udtrykke sig voldeligt gennem hvad der mest af alt lignede hooliganisme. Derfor fik grupperinge, grundet sin evige indblanding i ballade, salgsmål og hærværk, tilnavnet ”Riot Squad” (ballade-banden) rundet i Europa. Grobari har i mange år været kendt for sin mere engelske attitude til fodbold, hvor supporterne i højere grad anvender høj og vedvarende sang som hyldest og opbakning til Partizan, frem for eksempelvis visuel opbakning i form af tifo, flag og synkron-klap. Dog har ultras-attituden efterhånden overrumplet, og førnævnte visuelle midler anvendes nu på JNA Stadium.

Sportsdirektøren – Milan Obucina

Solen bager ned i den tidligere jugoslaviske hovedstad, Beograd, mens temperaturen har sneget sig over de fyrre grader, da Indkast.dk møder sportsdirektøren i Partizan Beograd ved navn Milan Obucina til et uformelt møde. Obucina fortæller glædeligt og stolt om klubbens historie, spillere, ledere og er ivrig efter at vise klubbens enorme pokalskab, der også tæller pokaler fra både basketball, svømning, volleyball og fodbold, hvilket vidner om et sportsforum med kolorit af kaliber.

- Vi er det mest vindende hold, og har stolte traditioner indenfor utallige sportsgrene.

Sportsdirektøren er aldeles bevidst om situationen vedrørende tilhængernes opførsel, og da vi spørger nærmere ind til, hvordan tilhængerne ellers er beundret af mange, for deres fanatiske tilgang til fodbolden, ender det blot ud i et opgivende suk og en afværgelse i form af emneskifte fra sportsdirektøren. Et klart signal til, at disse konstante tilskueruroligheder er ved at gå ledelsen på nerverne.

Endvidere erkender sportsdirektøren, at Red Star er den største klub i landet for tiden med størst stadion, samt flere tilhængere end Partizan, hvilket har stået på siden krigens afslutning. Det er et faktum, også på trods af, at Partizan de senere år har gjort sig mere bemærket rent succesmæssigt både i Serbiens nationalliga og internationale turneringer.

Tilskueruroligheder

Drab, optøjer og overdrevent forbrug er pyroteknik er nogle af nøgleordene til at beskrive de to fangrupperingers adfærd. Aggressive hændelser mellem tilhængerne opstår både før, under og efter kampene, hvilket gør dem nærmest umulige at dæmme op for.


Da de to klubber stødte sammen i foråret forsøgte Red Star-tilhængerne at sætte ild til den nordlige ståplads-tribune på Partizans hjemmebane, hvilket udmundende sig i massiv renoveringen af tribunen, hvor talrige sæder var nedbrændt. Et andet eksempel er klubbernes indbyrdes opgør fra år 2000, hvor kampen på Marakana blev stoppet helt, da fans fra begge klubber invaderede banen og angreb hinanden i et kæmpeslagsmål, hvilket sidenhen også senere er sket. Året forinden i 1999, blev en 17-årig Red Star-tilhænger endvidere dræbt under kampen, da et nødblus, affyret fra Partizan-fansene Grobari, ramte ham. Senere i 2006 blev en Partizan-tilhængere stukket ihjel under optøjerne forud for derbyet.

Den nuværende situation i ligaen

Det traditionelle derby står, som sædvanlig, til at skulle udkæmpes som et topopgør på lørdag. Partizan indtager på nuværende tidspunkt den serbiske ligas dukseplads, mens Red Star i sidste weekend dumpede ned på en fjerdeplads. Partizan har til sammenligning formået at trække sig sejrsrigt ud af de sidste fire ligakampe, hvor Red Star i sidste weekend ødelagde en ubesejret stime på fire kampe.

Derfor skiller sølle fire point de to ærkerivaler, hvilket betyder, at en sejr til en af de to vil få vital betydning for stillingen i toppen af ligaen. Det skal derfor blive interessant at følge Eternal Derby, der kan tolkes som et ”overset” derby i fodboldverdenen, målt på dramatik, passion og loyalitet. Det handler ikke bare om kampen på banen - men kampen om Beograd.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER