Jonas Knudsen

De nationaliserede spaniere

Diego Costa bliver langt fra den første nationaliserede spanier på det spanske landshold. Læs om de andre her
Hvis/når Diego Costa får sin debut for det spanske landshold, bliver han langt fra den første spiller i historien, til at trække den røde landsholdstrøje over hovedet uden at være født spanier. Flere spillere, deriblandt store legender, har tidligere taget samme beslutning. Her bringer vi en oversigt over dem alle.

Nogle af de tidligere spiller havde endda spille kampe for andre landshold inden deres nationalitetsskifte, noget der kunne lade sig gøre, fordi FIFA's regler dengang var noget mere lempelige, når det kom til at skifte landshold. I dag må man ikke repræsentere et nyt land, hvis man har officielle landskampe for en anden nation på CV'et.

Her er de nationaliserede spaniere:

Tallene i parantes er antallet af landskampsmål.

Ladislao Kubala
Oprindelig nationalitet: Ungarer
Spanske landskampe 19 (11)

Kubala blev født i Ungarn i 1927, og kom til Spanien i 1951 for at repræsentere Barcelona, hvor han er en legende og den tredjemest scorende spiller i historien. På landsholdsplan nåede han at repræsentere tjekkoslovakiet og Ungarn, inden han i 1953 fik sin debut for Spanien i et 1-0-nederlag til Argentina. Herefter nåede han 19 kampe med 11 mål til følge frem til 1961, og repræsenterede i øvrigt Katalonien fire gange. Han var i øvrigt landstræner for Spanien fra 1969 til 1980, ligesom han i to omgange trænede Barcelona.

Alfredo Di Stéfano
Oprindelig nationalitet: Argentiner
Spanske landskampe: 31 (23)

Én af de absolutte legender i Real Madrid. Historierne, der nærmest er blevet til legender, om hvordan han kom til Real Madrid, efter han egentlig havde indgået en aftale med Barcelona - en aftale som dog blev erklæret ugyldig. Derfor blev den argentinske angriber Real Madrid-spiller, og var en stor profil på det mandskab, der dominerede 50'ernes og 60'ernes europæiske fodbold. Ligesom Kubala var Spanien heller ikke det eneste landshold, Di Stéfano nåede at repræsentere. Inden hans debut for Spanien i 1957 spillede han nemlig både for Argentina og Columbia. Han nåede 31 landskampe og 23 mål for Spanien, men blev skadet op til VM 1962, som han dermed gik glip af.

Ferenc Puskas
Oprindelig nationalitet: Ungarer
Spanske landskampe: 4 (0)

Puskas var sammen med Di Stéfano en del af det legendariske Real Madrid-hold i starten af 60'erne. Mellem 1945 og 1956 spillede han i øvrigt 85 kampe for Ungarn med imponerende 84 mål til følge. I en alder af 34 valgte han dog at stille op for Spanien, og han var med i de kampe ved VM 1962, som Di Stéfano ikke kunne deltage i. Måske fodboldhistorien ville have været anderledes hvis begge havde været kampklar?

Juan Carlos Heredia
Oprindelig nationalitet: Argentiner
Spanske landskampe: 3(0)

Endnu en Barcelona-spiller, der skiftede sit statsborgerskab for at trække den røde spanske trøje over hovedet. Den argentinskfødte Heredia nåede kun tre landskampe i 1978 og 1979, i øvrigt alle under førnævnte Kubalas ledelse.

Donato
Oprindelig nationalitet: Brasiliansk
Spanske landskampe: 12 (3)

Donato var en solid defensiv midtbanespiller for Deportivo La Coruña op gennem halvfemserne, efter han var blevet købt i Atlético Madrid i 1993. Donato blev født i 1962 i Rio de Janeiro. Det forhindrede ham dog ikke i at få sin debut for det spanske landshold, da de i 1994 vandt 3-0 over Danmark i Sevilla i 1994.

Juan Antonio Pizzi
Oprindelig nationalitet: Argentiner
Spanske landskampe: 22 (8)

Den argentinskfødte angriber Pizzi var en solid målscorer for Tenerife, Valencia og Barcelona i 90'erne. Derfor valgte han at skifte nationalitet, så han kunne repræsentere det spanske landshold. Det resulterede, at fik debut mod Danmark i 1996, i øvrigt i den samme kamp som Donato debuterede i.

Catanha
Oprindelig nationalitet: Brasilianer
Spanske landskampe: 3 (0)

Catanha er født i Brasilien, men spillede en stor del af sin karriere i Spanien. I starten af det nye årtusinde ramte han topniveauet med et par fine sæsoner i Celta de Vigo. Det fik landstræner Camacho til at give ham chancen i kvalifikationen til VM 2002, men talentet rakte dog kun til tre optrædender, og han nåede aldrig at komme med til VM.

Mariano Pernía
Oprindelig nationalitet: Argentiner
Spanske landskampe: 11 (1)

Også Pernía fik sin debut af Luís Aragonés. Den argentinske venstre back slog igennem i Getafe, inden han røg videre til Atlético. Den hårdtskydende forsvarsspiller deltog ved VM i 2006, inden han mistede lidt af sin glans og røg ud i landsholdskulden.

Marcos Senna
Oprindelig nationalitet: Brasilianer
Spanske landskampe: 28 (1)

Efter nogle succesfulde år hos fremadstormende Villarrael blev den brasilianskfødte midtbanegeneral vurderet god nok til det spanske landshold af Luís Aragonés. Det var ingen dum idé. Senna var nemlig en fast del af det hold, der spillede VM 2006, og ikke mindst det EM-vindende mandskab fra 2008. Senna er stadig aktiv i New York Cosmos.

Udover disse har tre andre "nationaliserede" spillere repræsenteret Spanien. De viste sig dog alle at have gjort det på bagrund af dokumentfalsk. Her er tale om paraguayanske Jara, argentinske Valdez og brasilianske Becerra. Den dansk/spanske tidligere Barcelona B-spiller Thomas Christiansen nåede i øvrigt to landskampe for Spanien, men han tæller ikke som nationaliseret spiller.

Hvilken spiller mener du har været mest bemærkelsesværdig, og har Diego Costa mulighed for at skyde sig til tops i feltet af nationaliserede spaniere?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER