Torsten Brix

Var det derfor – at Laudrup forlod Barça

Michael Laudrup var skabt til Barcelonas mesterhold fra starten af 1990'erne, men – meget overraskende – smuttede danskeren til Madrid. Var årsagen, at træneren og en Laudrup-konkurrent havde et tæt venskab?
FC Barcelona har opført et imponerende museum, som er et af de mest besøgte og meget moderne museer i Europa, men hvis man vil besøge dette for at studere den catalonske klub og Michael Laudrup – så bliver man skuffet. For den danske landsholdsspiller er kun meget ringe nævnt, selvom det danske fodboldikon fra 1989 og fem sæsoner frem var med til at vinde fire spanske mesterskaber med det catalonske storhold.

Efter de fire mesterskaber forlod Laudrup Barcelona, da danskeren havde et meget anstrengt forhold til træner Johan Cruyff, hvilket ikke mindst skyldtes, at Barcelona på daværende tidspunkt kun måtte bruge tre udenlandske spillere – og i den periode havde Barcelona de to offensive stærke spillere Romário og Hristo Stoichkov. Mere tvivlsom var Cruyffs landsmand Ronald Koeman, der spillede overraskende meget… på bekostning af Laudrup.

Den meget kritiserede Koeman kom til Barcelona som midtbanespiller, men blev omskolet til en slags sweeper – dog ofte med blandet succes, da hollænderen var meget langsom. Koemans store spidskompetance var hans helt unikke frisparksevner, men var det nok til være én af de blot tre udenlandske spillere på Barcelona-holdet.

Hvorfor Laudrup ikke kunne udstå Cruyff, er aldrig kommet frem, men kan det skyldes, at den danske boldkunstner følte, at træneren valgte Koeman af andre grunde end spillet på banen? I november-udgaven af FourFourTwo fortæller Koeman i hvert fald om, at han havde et specielt forhold til sin træner, hvilket ikke gør påstanden mindre relevant.

- Efter ankomsten til Barcelona var der mange gange, hvor jeg tvivlede på mig selv. Jeg startede som midtbanespiller, men det gik ikke særlig godt. Cruyff skulle finde en anden plads til mig og lod mig spille en slags sweeper, som jeg også gjorde i PSV, siger Koeman og fortsætter:

- Cruyff var meget vigtig for mig. Man har altid brug for sin træner, især når man er et dyrt indkøb og bliver udsat for kritik. Jeg følte, at jeg havde Cruyffs opbakning hver eneste dag, og vi udviklede et venskab udenfor banen. Vi var naboer og vores familier tilbragte meget tid sammen.

Det er næsten oplagt at antyde, at Laudrup blev vraget til fordel for Koeman af ikke-sportslige grunde, og det må have spillet ind, da Laudrup valgte at skifte til Real Madrid. I første sæson i ”Konge-klubben” var Laudrup stærkt medvirkende til, at Real Madrid blev mestre – efter en tid med Barcelona-dominans.

Det fik naturligvis Cruyff til at se endnu dummere ud ved at have satset på vennen Koeman, og endnu værre blev det, da Real Madrid og Laudrup skulle spille imod Barcelona, og Cruyff - i forbindelse med et indkast – ikke ville aflevere bolden til Laudrup, der stod lige ved siden af ham. I samme kamp spillede Laudrup helt himmelsk – og dermed fik han en lille hævn over sin tidligere træner, som Laudrup tidligere har kaldt for ”usympatisk”.

I det store femsiders interview i FourFourTwo nævner Koeman – ligesom på Barcelona museet – ikke meget om Laudrup. I stedet får Romário og Stoichkov mange rosende ord, hvilket ikke gør påstanden om Laudrups exit mindre…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER