Jonas Knudsen

Nekrolog og barnedåb: San Mamés

Athletic Bilbao byder mandag velkommen til klubbens nye hjemmebane - også med navnet San Mamés. Dermed er en æra slut for en sand heksekedel.
I morgen skrives der et nyt kapitel i Athletic Bilbaos, såvel som i byen Bilbaos historie. Klubben siger endelig farvel til deres berygtede hjemmebane San Mamés, for i stedet at rykke et par hundrede meter væk til det nybyggede stadion, der også vil bære navnet San Mamés.

Stadionet der siges farvel til, er i sandhed et stykke fodboldhistorie. Sam Mamés blev nemlig bygget i år 1913, for præcis 100 år siden, og dermed var det det ældste stadion, der stadig var i brug i La Liga. Det betyder samtidig, at stadionets ca. 40.000 sæder har været vidner til samtlige sæsoner af den spanske liga, siden turneringen blev gjort til en landsdækkende række i år 1929, dengang kun med ti deltagende hold. Athletic Bilbao er nemlig én ud af tre klubber, sammen med Real Madrid og Barcelona, der aldrig har været rykket ud af den bedste spanske fodboldrække.

Igennem alle disse år, nåede San Mamés at være med til at vinde otte mesterskaber med 'Los Leones' - det seneste i sæsonen 1983-84 - og San Mamés har, ganske velfortjent, fået rygte af at være noget af en heksekedel. De baskiske tilskuere opfører sig ikke som majoriteten af de andre tilskuere rundt omkring i det spanske kongerige, og stemningen minder mest af alt om nogle af de store stadions i den engelske Premier League. Derfor har stadion da også fået kælenavnet 'La Catedral' (Katedralen), på grund af dets nærmest religiøse betydning for baskerne - i særdeleshed borgerne i Bilbao.

Siden 1913 har stadion dog, naturligvis, måttet renoveres et par gange. Mest markant var det i 1982, hvor San Mamés skulle være vært for kampe under VM-slutrunden. Her spillede England alle sine gruppekampe på stadionet, og det med tre sejre over Frankrig, Tjekkoslovakiet og Kuwait til følge. Dermed havde også englænderne fine erfaringer med stadion - lige indtil mægtige Manchester United i forrige sæson måtte se sig slået ud af Europa League af de lokale helte fra Bilbao, i endnu en legendarisk kamp foran et sydende hjemmepublikum.

Dermed har stadion også haft stor betydning for international fodbold - det spanske landshold har nemlig spillet seks kampe på stadion, den seneste var en 2-0-sejr over Tyrkiet i 1967. Den internationale kamp, Bilbao-fansene dog trods alt vil fæstne sig mest ved, er UEFA Cup-finalen i 1977. Dengang blev finalen spillet over to kampe, og her havde Juventus og Bilbao kvalificeret sig til finalen. Athletic vandt 2-1 på hjemmebanen, men da de havde tabt 1-0 i den omvendte kamp, måtte de til baskernes store ærgelse se sig slået på reglen om udebanemål.

Nu er det imidlertid slut med det legendariske stadion. I morgen, når Athletic tager imod Celta i fjerde runde af sæsonen 2012/13, bliver det således den første kamp på det nye San Mamés. Stadion er dog kun 3/4 færdigbygget, da den ene endetribune stadig mangler at blive bygget, men det er altså klar til at blive taget i brug. Når det nye stadion står helt færdigt, i øvrigt lige ved siden af det gamle, vil det have en kapacitet på 53.000 - 13.000 flere end det gamle San Mamés.

På trods af de store følelser omkring afskede med 'La Catedral' har Athletic-fansene dog taget godt imod det nye stadion. I fredags arrangerede klubben således en åben træningssession, hvor tilhængerne ganske gratis kunne se heltene træne, samtidig med at de kunne sige goddag til de nye rammer omkring deres fremtidige fodboldoplevelser. Flere tusinde valgte at benytte sig af muligheden, og der blev meldt om god stemning, og ikke mindst gode tilbagemeldinger på det nye stadion fra de engagerede fans.

Dermed er en ny æra altså startet i Bilbao. Holdet har på banen vist gode takter med to sejre ud af tre mulige, og kan med en sejr i morgen blande sig i den tidlige topstrid. Og mon ikke fansene sukker efter en rigtig god sæson i den hjemlige liga, hvor holdet ikke for alvor har været tæt på meritter siden de glade firsere, hvor baskisk fodbold rent faktisk dominerede de spanske græsplæner. Måske 13.000 ekstra stemmer kan guide holdet på vej, nu når de ikke kan byde velkommen til den frygtede hjemmebane længere. Farvel og tak til det gamle San Mamés, og velkommen til det nye San Mamés.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER