Mathias Jacobsen

Indkast.dk ser frem mod Champions League

Er I klar til den nye Champions League-sæson? Det er vi i den grad – og vi har derfor kigget lidt nærmere på ”Det Forjættede Land”, hvis døre åbnes for omverden i morgen aften.
Champions League står for døren, og når de første 16 kampe er fløjtet af onsdag ca. kl. 22.35, er hele fodboldverden en del klogere på, hvad der venter de næste måneder, når gruppespillet løber af stablen i verdens største klubturnering. Hos Indkast.dk varmer vi her op til turneringen ved at kigge på nogle af de hold, der kan komme til at spille store roller – både positivt såvel som negativt.

Favoritten:
Som forsvarende mester – og bestemt ikke svækket siden – står FC Bayern München som den naturlige favorit, når man kigger på den kommende Champions League-sæson. Holdet vandt sidste sæson på overbevisende manér, da man efter blot to nederlag og blandt andet en samlet storsejr på hele 7-0 over FC Barcelona til sidst slog landsmændene fra Borussia Dortmund med 2-1 i en uforglemmelig tysk finale på Wembley i London.

Siden da er rivalernes profil, Mario Götze, kommet til klubben fra Dortmund, ligesom man også har formået at sikre sig den tidligere succestræner i FC Barcelona, Josep Guardiola, der overtager et Bayern-mandskab, som sidste sæson vandt alt, der kunne vindes under den nu pensionerede Yupp Heinckes. Spørgsmålet er så bare, om den spanske træner kan bygge videre på den så flotte sæson? Svaret hertil må være ja – men omvendt kan det ualmindeligt store forventningspres, der nu lægges ekstern på klubben, komme til at koste dyrt, hvis ikke fokus er der hver eneste kamp.

Kigger man på holdets kommende efterår i Champions League-turneringen, virker programmet ikke uoverkommeligt. Således er tyskerne havnet i gruppe med russiske CSKA Moskva og tjekkiske Viktoria Plzen, mens Manchester City – der er det sidste hold i Gruppe D – må siges at blive den største udfordring. Alligevel er vejen dog banet for, at Bayern München fortsat er at finde i ”Det Forjættede Land”, når knockout-kampene spilles til foråret.

Profilen:
Han er netop blevet kåret til årets fodboldspiller i Europa, og det er derfor også en umulighed at komme udenom Franck Ribery. Den 30-årige offensivspiller slog i kåringen de to andre nominerede, Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, hvilket kendetegner hans forgangne sæson meget godt, hvor succesoplevelserne styrede franskmandens dagligdag. Han bliver helt sikkert også en uvurderlig spiller for det tyske mandskab i den kommende sæson.

Talentet:
Da Bayern München i sidste sæson havde sikret sig mesterskabet flere runder før tid, gav træner Jupp Heynckes spilletid til danske Pierre-Emile Højbjerg, der i en alder af blot 18 år ligner den næste spiller på den danske fodboldliste til at få sit gennembrud på den store internationale scene. Pep Guardiola kunne i sin tid i Barcelona godt lide at gøre brug af sine unge muligheder, hvorfor chancerne for spilletid bestemt ikke ser mindre ud i den kommende sæson for danskeren.

Vurderingen:
Bayern München vil genvinde Champions League-titlen som det første mandskab nogensinde. Flere hold er med om buddet til den samlede sejr, og hos Indkast.dk vurderer vi, at tyskerne som minimum ender blandt de sidste fire hold. Med til buddet skal det dog siges, at Bayern München uden tvivl er det hold med bedst kort på hånden af de hold, der tidligere har haft muligheden for at vinde trofæet med de store ører to gange i træk.

Outsideren:
Sidste sæson viste italienske Juventus, at de var tilbage på den internationale scene for at blive. Holdet nåede kvartfinalen, der blev endestationen efter to nederlag til de senere vindere fra Bayern München. Gennem turneringen formåede man dog at slå de forsvarende mestre fra Chelsea, ligesom det også blev til to flotte sejre over Celtic, der ellers tidligere havde drillet FC Barcelona.

Spillere som veteran-keeper Gianluigi Buffon, forsvarsklippen Giorgio Chiellini og overbliksvidunderet Andrea Pirlo gjorde sæsonen uforglemmelig og gav alt og alle i og omkring Torino-klubben mod på mere frem mod de kommende år. To mesterskaber i træk har givet stabilitet i Serie A, og mulighederne for prioriteringen af andre turneringer – især Champions League – virker derfor til at være et af fokusområderne for den italienske storklub.

Holdet har bredde, styrke, kvalitet og vindermentalitet – og de er derfor vores bud på en outsider til titlen. Med til det hele hjælper det da også, at klubben for to sæsoner siden fik indviet det nye, intime Juventus Stadium, der gør kulissen til et sandt inferno i modsætning til det tidligere, antikke Stadio Del Alpi. Stadionet er et fort, og det er ikke mange hold, der får point med fra Torino længere.

Profilen:
Han blev nævnt før, og vi nævner ham igen her – for han er ikke til at komme udenom. 34-årige Andrea Pirlo var både med mod FC Nordsjælland og det danske landshold, da Juventus og det italienske landshold slog de danske mandskaber i sidste sæson. Selvom midtbaneprofilen bliver ældre og ældre, lader det til, at manden med det gyldne overblik og den uforudsigelige sparketeknik er i gang med sin anden ungdom. Pirlo virker utrættelig, og hans løbekapacitet slipper aldrig op. Kommer han til at fungere med Juventus' to nyindkøbte angribere, Carlos Tévez og Fernando Llorente, bliver de en livsfarlig trio.

Talentet:
Juventus spiller i en lidt utraditionel opstilling, nemlig 3-5-2 – og her kommer Paul Pogba ind i billedet. Den 20-årige franskmand, der sidste sæson skiftede til Juventus fra Manchester United, ser ud til at have fået sit gennembrud hos italienerne netop på grund af den store midtbane, hvor Pogba har fået muligheden for at vise sit værd. 29 kampe blev det til for Pogba i sidste sæson, og der er helt sikkert flere i vente for det lysende talent.

En lille håndfuld kampe for det franske A-landshold er det også blevet til, så lad os konkludere at sidste sæson var en etableringssæson på den italienske scene, mens denne bliver gennembrudssæsonen på den internationale scene.

Vurderingen:
Indkast.dk har stor fidus til de italienske mestre, der måske undervurderes af mange af de store hold. I Gruppe B er de havnet med Real Madrid, Galatasaray og danske FC København, hvorfor de må erkende – selvom italienske hold sjældent er glade for at påtage sig favoritværdigheder – at de ligger lunt i svinget med Real Madrid til det videre avancement. Vi vurderer Juventus til at stå overfor en fantomsæson, der meget vel kan sende dem i deres første Champions League-finale siden nederlaget til AC Milan på Old Trafford i 2003. Vinder de? Det tør vi ikke svare på.


Værd at følge:
Få kilometer fra den 1200 meter høje vulkan, Monte Vesuvio, der tilbage i år 79 gik i udbrud og begravede byen Pompeji, ligger den italienske storby, Napoli. Tidligere var byen mest kendt for sit oldgamle operahus, Teatro San Carlo, men der er nu faktisk en lang historie bag Napoli, hvis navn betyder ”Den nye by” – passende meget godt til fodboldklubben SSC Napoli, der på baggrund af en konkurs og tvangsnedrykning tilbage i 2004, med sin genopstandelse i Champions League syv år senere, i 2011, igen sendte hovedstaden i regionen Campania tilbage på det europæiske fodboldkort. Her leverede holdet flotte resultater på stribe, og først i 1/8-finalen måtte de dengang undertippede italienere forlade turneringen efter nederlag til Chelsea – der senere vandt det hele.

Nu er holdet tilbage i ”Det Forjættede Land” to sæsoner senere, og det med ”et nyt hold”, hvor spillere som Raúl Albiol, Pepe Reina og Gonzalo Higuaín er kommet til for de penge, salget af Edinson Cavani til PSG kastede af sig. Ydermere har man sikret sig Rafael Benitez, der sidste sæson – trods massiv modstand fra den engelske klubs fans – vandt Europa League med det sårede Chelsea-mandskab, der som forsvarende Champions League-mestre var blevet slået ud mindre end et halvt år forinden. Holdet virker spændende, og vi kan med garanti love underholdning, når klubben folder sig ud i det kommende Champions League-efterår.

Profilen:
Med det før beskrevne salg af topscorer Edinson Cavani var Napoli-præsident Aurelio De Laurentiis nødt til at reagere. På markedet fandt han en nyerhvervelse til angrebet i Real Madrids Gonzalo Higuaín, der efter seks år i den spanske kongeklub med 122 mål til følge var klar til at prøve kræfter med den italienske liga. Spilletid var der ikke meget af til den argentinske angriber i den sidste sæson i Real Madrid, hvorfor man helt sikkert kan forvente sig en sulten angriber, når Higuaín løber på banen til sit første Champions League-opgør for sin nye klub.

Talentet:
Udover førnævnte Higuaín hentede Napoli i sommerpausen også stortalentet Duván Zapata i argentinske Estudiantes de la Plata, hvor fra angriberen med colombiansk oprindelse kommer med et målgennemsnit på en kasse i hver anden kamp. 22 år er angriberen, til hvem fansene har store forventninger forud for den kommende sæson. Førstevalg på posten helt fremme bliver han nok ikke, men vi skal nok komme til at se den 190 centimeter høje angriber, der over sommeren også var på ønskelisten hos engelske West Ham.

Vurderingen:
Lad os slå fast fra starten – Napoli vinder ikke Champions League. Hjemmebanen Stadio San Paolo, kan dog overrumple selv den sværeste modstander. Indbyggertallet på én million er i overkanten i forhold til stadionkapaciteten, men var den til det, ville hver og én ofre alt de ejede på at se hver eneste hjemmekamp direkte fra tribunen. Napoli er indbegrebet af fodbold, og selv om Gruppe F ser svær ud med modstanderne Borussia Dortmund, Arsenal og Marseille, så tror Indkast.dk på, at italienerne går videre fra gruppen, hvorefter alt kan ske. Rammer de den rigtige lodtrækning, kan kvartfinalen virke realistisk, men så stopper eventyret også for de ultraoffensive drenge fra pizzaens hjemby.


Prygleknappen:
Sidste sæson var prygleknappen FC Nordsjælland, der for øjnene af alle danske – for ikke at nævne resten af verdens – fodboldentusiaster blev ydmyget af både Chelsea, Juventus og Shakhtar Donetsk. Et point blev det til, og den samme skæbne kan meget vel ramme østrigske Austria Wien, der står i lidt samme situation som sidste års danske mestre.

Således er det første gang nogensinde, at Austria Wien er med i Champions League-gruppespillet. Hatten af for det og også måden de kom dertil. En samlet sejr på 4-3 over kroatiske Dinamo Zagreb sendte nemlig østrigerne videre, og med tankerne på at klubben tidligere har avlet talenter som David Alaba og Marko Arnautovic, er der måske håb for, at der også gemmer sig en kommende europæisk profil i den nuværende trup.

Talent eller ej – truppen mangler simpelthen kvalitet til at kunne yde betydelig modstand, hvorfor Austria Wien – i vores øjne – bliver dette års prygleknap.

Profilen:
Manden, der skal redde den østrigske hovedstadsklub fra total ydmygelse, er Philipp Hosiner, der også er inde omkring det østrigske landshold. Sidste sæson nettede han 39 gange i de i alt 46 kampe, hvilket gjorde ham til suveræn topscorer. Det gik ikke ubemærket hen, og klubber som Everton og Basel var i løbet af sommeren ude efter den 24-årige angriber, der dog blev i Wien – til stor glæde for klubbens fans. Han bliver vigtig for østrigerne, der – hvis de skal på måltavlen – skal sætte deres lid til frontløberen.

Talentet:
19-årige Srdjan Spiridonovic lå i skyggen af førnævnte Hosiner i sidste sæson. Med Champions League-deltagelse kunne det dog meget vel være i denne sæson, at man kommer til at se den unge østriger på noget mere på holdet. Han er udråbt til at skulle overtage pladsen fra Philipp Hosiner, hvis han skulle flyve fra reden, og hvorfor så ikke lade ham prøve sig af på den største scene af dem alle. Vi kommer nok ikke til at se ham fra start, men skulle han komme ind, vil han være værd at holde øje med.

Vurderingen:
Det kan gøres ganske kort. Sidste sæson var det danske fodbold, der blev udstillet internationalt set, og i år er turen kommet til østrigsk. Austria Wien gør kort proces og forlader turneringen uden point efter de seks gruppekampe mod de svære modstandere Zenit, Atlético Madrid og FC Porto.

Hvad tror I? Vinder Bayern München? Bliver det Juventus? Eller måske en helt tredje?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER