Torsten Brix

Portsmouth – man ødelagde en fodboldklub

I 2008 dansede Portsmouth-angriberen Kanu sejrsdans, efter han havde scoret FA Cup-finalens eneste mål – I dag befinder klubben sig i den fjerdebedste fodboldrække i England. Hvad gik galt?
”Røven af 4. Division” har aldrig været mere rammende end for Portsmouth FC's aktuelle situation, for den tidligere Premier League-klub indtager efter 5. spillerunde en plads i bunden af den engelske League Two – hvilket er den fjerdebedste fodboldrække i England.

Fuldkommende vanvittig historie, når man tænker på, at Portsmouth i 2006/07 sluttede i den øverste halvdel af Premier League og i 2008 vandt de FA Cup-finalen, efter Portsmouth blandt andet havde besejret Manchester United på Old Trafford. Masser af optur i den efterfølgende sæson i UEFA-cuppen, men i dag ser situationen noget anderledes ud.

Næste turneringskamp for Portsmouth – her en håndfuld år senere – er Cheltenham Town på stadionet Waddon Road… Det er svært at finde nedture, som Portsmouths kan måles med, men én kunne være Leeds, der har været noget af det umenneskelige igennem, som fansene af ”The Pompey” gennemlever for tiden.

Leeds belånte sig ud fra, at klubben i fremtiden ville være sikre på de mange tv-penge, der var forbundet med Champions League, og derudover blev der foretaget en række af dårlige økonomiske beslutninger. Det samme er gældende for Portsmouth… Sydkystklubben satsede ikke på Champions League, men den satsede og tabte stort. Det anslås, at klubben i dag har en gæld på den forkerte side af 1.000.000.000 kroner, hvilket vist ikke helt hænger sammen med en placering i bunden af den fjerdebedste engelske fodboldrække, og situationen i klubben er mildest talt kaotisk – jah… næsten grinagtigt. Her følger nogle eksempler…

I sidste sæson brugte Portsmouth vanvittge 52 forskellige spillere, og fra den kalender som klubben udsendte inden denne sæson med 12 spillere i, har de ni allerede forladt sydkysten. Da holdet skulle på træningslejr op til sæsonen, blev turen til Spanien med syv ungdomsspillere og et hav af spillere på prøvetræning.

Flere af disse fodboldnormader er blevet placeret i et hus med seks værelser og et fælles toilet. Dette står i skrigende kontrast til Premier League for få år siden og faktisk også til Champions League, hvor ungarnske Gabor Gyepes har spillet for Ferencvaros – inden han havnede hos Portsmouth... Men hvordan kunne det gå så galt for Portsmouth?


Mandaric, Gyndamak, Al Fahim, Chainrai og mange andre
I 1998/99 var klubben kommet i økonomiske problemer, efter driften viste meget røde tal, men Milan Mandaric reddede ”de blå” fra den ”økonomiske administration”, som klubben senere kom under - med fatale konsekvenser tilfølge. Harry Redknapp kom til i 2002 – og så begyndte han at købe masser af spillere – modsat deres rivaler fra naboklubben Southampton, der udviklede deres førsteholdsspillere.

De tre første år i Premier League endte Portsmouth faretruende nær nedrykningsstregen, hvilket ikke gjorde indkøbslysten mindre. Samtidig solgte Mandaric klubben til Alexandre Gaydamak, der yderligere styrkede klubben med en kvartet fra Tottenham, rekordindkøbet Benjani Nwaruwari og den argentinske landsholdsspiller – Andres D'Alessandro – blev lejet i Wolfsburg. Var driftsregnskabet dårligt inden Gaydamak, blev tallene blodrøde samtidig med, at flere af de aldrende spillere begyndte at underpræstere.

Inden da havde Portsmouth – den 27. november 2008 – formået at være foran med 2-0 imod selveste AC Milan i UEFA-cuppen. Denne kamp skulle eftersigende være bevæggrunden til, at forretningsmanden Sulaiman Al Fahim valgte at købe klubben i den efterfølgende sommerpause. Kort tid efter gjorde klubbens økonomiske problemer, at klubben var nødt til at sælge spillere som Peter Crouch, Sylvain Distin, Glen Johnson og Niko Kranjcar. Her startede noget af det kaos, som klubben er efterladt i idag, da der kom tvivl om Al Fahim eller en anden investor – Ali Al-Faraj – havde overtaget klubben sammen med forskellige investeringsselskaber. Gaydamak endte med at sælge klubben for ét pund til et investeringsselskab med navnet – Falcondrone. Masser af kaos og imens løb en flok fortvivlede spillere rundt på træningsanlægget, som manager Redknapp havde kaldt for ”ulækkert, forfærdeligt og lige til 4. Division” – altså der hvor klubben er nu!


Formationen kan blive 0-0-0… men opbakningen den fejler ikke noget
Næste ejer i klubben blev Balram Chainrai, og under ham skete klubbens skræk igen – nemlig at klubben kom under administration i februar 2010. Trods dette vandt Portsmouth den efterfølgende FA Cup-semifinale over Tottenham med 2-0 efter mål af Frederic Piquionne og Kevin-Prince Boateng, men endte med at tabe finalen til Chelsea.

Portsmouth mistede retten til at spille europæiske kampe – trods finaledeltagelsen i 2010, og så startede nedturen igennem de engelske fodboldrækker, imens klubben fik flere forskellige klubejere, og i november 2011 kom klubben igen under administration. Her kom det blandt andet også frem, at klubben havde en gæld på 25 millioner kroner til skattevæsnet, men det var blot en af mange ubehagelige overraskelser til administratoren Trevor Birch.

Administratoren fortsatte længe, inden ”Pompey Supports Trust” endte med at købe klubben i april 2013. Det har været en god løsning at give klubben til fansene, efter masser af klubejere var mislykkedes med at drive den dybtforgældede fodboldklub. Men det ændrede naturligvis ikke ved, at klubben var blevet ødelagt, og manager Michael Appleton har tidligere sagt, at han i den kommende tid ville bruge spilleformationen 0-0-0.

Spillere er der nemlig ikke ret mange gode af… men trods alle dårligdommene har fansene haft hovedet løftet i stolthed. I weekenden tabte Portsmouth til Chesterfield foran 15.999 fans – og husk nu på at vi taler om den fjerdebedste fodboldrække.

Sat i forhold til danske klubber skulle Jægersborg, Næsby eller Lindholm spille imod et hold i Danmark fra Pokalfinalen fra 2010, hvilket var FCN og FCM - i den fjerdebedste danskefodboldrække. Opbakningen fejler ikke noget, og derfor er ejerskabet til fansene vel ikke helt tosset.

Mod afslutningen af sidste sæson lå Portsmouth på en klokkeklar sidsteplads i League One, men trods de triste forhold omkring klubben var der til sidste betydningsløse hjemmekamp 18.433 tilskuere på Fratton Park. Portsmouth vandt 3-0 … det var den tredje hjemmesejr i 23 forsøg i den sæson.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER