Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Kinnear og kaos i Newcastle

I juni måned ansatte Newcastle noget overraskende den kontroversielle og altid åbenmundede Joe Kinnear som ny sportsdirektør. Indkast.dk har kigget nærmere på irerens rolle i den nordengelske klub.
Newcastle-ejeren Mike Ashley traf en for mange overraskende og uforståelig beslutning, da han tidligere på sommeren valgte at ansætte Joe Kinnear som ny sportsdirektør. Kinnear var én af fire forskellige managers i sæsonen 2008/09, hvor Newcastle rykkede ned, og på Tyneside huskes han langt fra for det gode. Nu er den kontroversielle skikkelse tilbage i den traditionsrige klub med de passionerede fans i en ny stilling - men hvad laver han egentlig dér?

Kinnears tid som manager
Den 26. september 2008 overtog Joe Kinnear tøjlerne som midlertidig manager i Newcastle United. Håbet var, at den iltre irer ville skabe ro efter en kaotisk sæsonstart, hvor Kevin Keegan sagde op som manager på grund af store uoverensstemmelser med ledelsen. Kinnear kom til Nordengland med et omdømme som en hård hund, der trods begrænsede midler opnåede prisværdige resultater som manager for Wimbledon fra 1992 til 1999.

Irerens fodboldfilosofi var simpel og usofistikeret, men hans mandskab, der overvejende bestod af hårdhændede og primitive spillere, bedre kendt som "The Crazy Gang", skabte resultater sæson efter sæson. Han blev imidlertid tvunget til at trække sig efter sæsonen 1999/2000 efter at være blevet ramt af et hjertestop, hvilket skulle vise sig at blive skæbnesvangert for Wimbledon, der rykkede ned i den efterfølgende sæson.

Efter at være kommet sig over de værste helbredsproblemer blev Kinnear kortvarigt ansat som sportsdirektør i Oxford Town, men han trak sig i januar 2001 - angiveligt på grund af problemer med helbredet. Ifølge en artikel i The Guardian var den primære årsag til Kinnears opsigelse dog, at han ikke følte sig involveret nok i arbejdet med selve truppen, idet hans arbejdsopgaver primært bestod i at købe og sælge spillere. Pudsigt nok var der altså tale om en stilling, der umiddelbart godt kan lyde meget som den, han i dag besidder i Newcastle.

Efter den korte periode i Oxford blev Kinnear manager for først Luton og dernæst Nottingham Forest uden udpræget succes nogen af stederne, inden han - efter fire års pause fra fodboldverdenen - kom til Newcastle for første gang i 2008. Her kunne han glæde sig over at arbejde sammen med den tidligere Wimbledon-spiller, Dennis Wise, som på daværende tidspunkt besad en administrativ rolle i Newcastle med særligt fokus på at håndtere spillerhandler, udvikle klubbens akademi samt at spejde efter nye profiler.

For Newcastles ejer, Mike Ashley, var det nødvendigt at finde en afløser, der kunne arbejde sammen med Wise, som angiveligt var årsagen til, at Keegan sagde sit job i klubben op. Newcastle-managerens opsigelse kom nemlig umiddelbart efter, at Wise godkendte et salg af James Milner til Aston Villa på et tidspunkt, hvor Keegan ikke kunne nå at hente en afløser - og dette til trods for, at Keegan tidligere havde understreget, at Milner slet ikke var til salg. På det tidspunkt var der dog allerede store spændinger mellem Keegan og ledelsen, blandt andet fordi Wise rask væk købte spillere uden at rådføre sig med Newcastle-manageren. Efter den tidligere Newcastle-manager Sir Bobby Robsons død, kunne The Suns Bob Harris berette om, hvordan Robson i sin tid fortalte ham:

- Min største skuffelse var Dennis Wise, en sportsdirektør, som næsten aldrig blev set på stadion og som købte spillere, der var hverken passende eller rigtige for Newcastle United. Jeg tilgiver de fleste mennesker, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan tilgive Wise for, hvad han gjorde imod min klub.

Med ansættelsen af Kinnear som manager håbede ledelsen på at være ovre spændingerne mellem manager og ledelse, men den rapkæftede irer skulle hurtigt vise sig at skabe andre spændinger. Han nåede nemlig ikke at være Newcastle-manager i mange dage, inden han markerede sin tilbagekomst og stjal overskrifterne i de engelske medier. Under en uge efter sin ansættelse blev Kinnear så edderspændt rasende på Daily Mail-journalisten Simon Bird, at han svinede ham til og bandede 52 gange inden for de få minutter, interviewet varede. Hans voldsomme brug af det engelske F-ord gav ham øgenavnet "JFK", som han til stadighed er kendt under. Derudover annoncerede han, at han derefter ikke ønskede at udtale sig til de landsdækkende nyhedsorganer, men kun ville komme med kommentarer til de lokale medier. Lyt til Kinnears vredesudbrud her:



Kinnear skulle vise sig at blive længere i Newcastle end først antaget, og den 28. november, to måneder efter sin ansættelse, blev han udnævnt til permanent manager på Tyneside. I januar 2009 kom det frem, at der var nye spændinger i Newcastle - denne gang mellem Kinnear og den franske tekniker, Charles N'Zogbia, der krævede at få lov til at skifte. Konflikten eskalerede yderligere, da Kinnear ikke evnede at udtale N'Zogbias navn korrekt og kaldte ham for "Insomnia" (søvnløshed red.) i et interview. N'Zogbia fik sit skifte i slutningen af januar, men Kinnear nåede ikke at være meget længere i klubben derefter. I starten af februar kom helbredet nemlig igen i vejen for hans trænergerning, og han blev nødt til at trække sig. Wise forlod den synkende skude i april, og klubbens nedrykning til The Championship med Alan Shearer i trænersædet blev en realitet på sæsonens sidste kampdag. Derefter er resten historie, som man siger.

Ét skridt frem – og to tilbage?
I løbet af de følgende sæsoner har Newcastle arbejdet hårdt på at rykke sig fra den kaotiske og dysfunktionelle klub, som klubben blev betragtet som efter den rædselsfulde nedrykningssæson. Og selvom sidste sæsons resultater ikke levede op til forventningerne, er det påfaldende hvor mange rigtige beslutninger, Newcastle har taget mellem 2009 og 2013. Den såkaldte femårsplan fra 2010, der beskrev klubbens ambition om at stabilisere sig økonomisk, har været en succes, og omstillingen i transferpolitikken har bragt et væld af billige stjerneindkøb med sig. Derfor kom det naturligvis som en overraskelse for de fleste, at klubben valgte at ansætte Kinnear - et spøgelse fra fortiden, fristes man til at sige - som ny sportsdirektør frem mod den nye sæson. Dette betød i øvrigt et farvel til Newcastles direktør, Derek Llambias, der sagde op umiddelbart efter, at beslutningen om at ansætte Kinnear blev offentliggjort.

Ansættelsen vakte med det samme stor vrede hos Newcastles fans, og det blev ikke bedre, da ireren gav et pinligt interview til talkSPORT. I interviewet talte Kinnear flere gange usandt, og han brystede sig blandt andet af at have vundet prisen som årets manager tre gange, selvom han reelt kun har vundet den én gang. Derudover fornærmede han de utilfredse Newcastle-fans ved at udtale, at de ikke har en "lige så høj intelligens", som han selv har (hvilket han dog senere har undskyldt). Værst af alt var det dog, at Kinnear udtalte flere af spillernes navne forkert, sådan så Cabaye eksempelvis blev til "Cabab", mens Ben Arfa både blev kaldt "Ben Afrie" og "Ben Afra" - noget, der formentlig fik mange Newcastle-fans til at tænke tilbage på irerens manglende evne til at udtale Charles N'Zogbias navn i den skæbnesvangre nedrykningssæson.

Kinnears rolle
Med en kommentar som "Jeg er sikker på, at jeg ved mere end nogen som helst anden i Newcastle om at være fodboldmanager" kunne desuden ses spæde tegn på en underminering af klubbens manager, Alan Pardew, der i forvejen har måttet undre sig over, at han er blevet frataget retten til selv at vælge sine indkøb - under et år efter, at klubben gav ham en otteårig kontrakt. Man kan umiddelbart frygte, at det ender, som det gjorde med Keegan og Wise i sin tid, men Pardew synes opmærksom på den risiko, hvorfor han fra starten har understreget, at han ikke vil lade Kinnear få for stor indflydelse:

- Jeg tror, at folk til at begynde med troede, at Joe skulle være babysitter for mig, fordi han i så fald ville kunne tage over efter mig, hvis tingene gik galt. Og jeg må sige, at det også var en opfattelse, der bekymrede mig personligt. Jeg var nødt til at snakke med Mike og Joe om det og sige: "Jeg fik en otteårig kontrakt her, og jeg vil ikke have, at nogen blander sig". Jeg vil altid være manager på en bestemt måde, hvilket indebærer, at jeg taler med min stab, mine spillere, mine ligemænd samt ejeren for at sikre, at vi har den rigtige agenda. Joe har en passende rolle nu. Men han kan ikke blande sig i, hvordan jeg kontrollerer holdet, og det vil jeg heller ikke lade ham gøre. Det har jeg gjort helt klart over for Joe, fortalte Pardew til The Times i starten af denne måned.

Kinnear har umiddelbart indvilliget i ovenstående, og det er af største nødvendighed at han holder det løfte, hvis samarbejdet med Pardew skal fungere. I stedet hører det tilsyneladende under hans arbejdsområde at hjælpe med at identificere de rigtige transfermål for klubben sammen med Pardew og Graham Carr (Newcastles chefspejder). Siden sin ankomst har Kinnear brugt megen tid på at tale sig selv op og retfærdiggøre sin ansættelse, men faktum er imidlertid, at det udadtil endnu er svært at se, hvad han konkret har bidraget med indtil videre. Den eneste nyerhvervelse, der hidtil er kommet til Newcastle, er nemlig QPR-lejesvenden Loic Remy, der allerede var et kendt transfermål for 'The Magpies' inden franskmanden kom til England i januar måned.

Det er dog ingen hemmelighed, at der er et stærkt og venskabeligt bånd mellem Ashley og Kinnear. Derfor kunne man måske forestille sig, at Kinnear potentielt vil have lettere ved at overtale Newcastle-ejeren til at investere penge i nye spillere, der kan forstærke den lidt tynde trup. På trods af Kinnears talrige usandheder og overdrivelser i diverse interviews er det endvidere vigtigt at huske på, at han faktisk har en succesfuld fortid at have det i. Faktum er i hvert fald, at han opnåede fænomenale resultater med Wimbledon, hvor han så talentet i succeskøb som Marcus Gayle, Efan Ekoku og Oyvind Leonhardsen og hentede dem for stort set ingen penge.

Godt nok har han ikke vundet prisen som årets manager tre gange, som han ellers har påstået, men det ændrer ikke ved, at han stod bag en fornem bedrift, da han førte Wimbledon til en sjetteplads i sæsonen 1993/94 og nappede den prestigefyldte pris. Dertil kommer, at han har vundet fire priser som månedens manager i Premier League, hvilket er mere end hvad managers som José Mourinho, Andres Villas-Boas, Gerard Houllier og også Alan Pardew har kunnet præstere. Kinnears tid i Newcastle i sæsonen 2008/09 kan ikke betegnes som en succes, men alligevel lykkedes det ham at skaffe en række dygtige spillere i form af Kevin Nolan og Peter Løvenkrands, der begge havde enorm betydning i Newcastles oprykningssæson, samt Ryan Taylor, som fortsat er en populær figur på Tyneside.

Status quo
Som det var tilfældet med Newcastle efter nedrykningen, skal Kinnear nu arbejde på at forbedre sit image, og der er kun én måde at gøre det på. "Actions speak louder than words" siges det populært, og efter en uheldig og uprofessionel start på sit nye job, hvor irerens mange ord ikke har vist sig særligt nyttige, er det nu tid til at handle. Om han rent faktisk evner at brillere på den bane, han har kridtet op for sig selv, er tvivlsomt. Men nu er det op til Kinnear at bevise, at han rent faktisk kan omstille sig til en rolle som sportsdirektør i en nutidig fodboldverden, der utvivlsomt har ændret sig, siden "The Crazy Gang" spredte skræk og rædsel i sin tid.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER