Jonas Sand

Liverpool – Hører storhed fortiden til?

Champions League er endnu engang målsætningen for Liverpool, når Premier League starter på lørdag. Indkast.dk har set på Liverpools chancer forud for premieren.
Da sidste sæson sluttede var det fjerde gang i træk, at Liverpool missede de pladser, der giver adgang til fodboldens mest fornemme selskab, Champions League. Faktisk har Merseyside-klubben ikke været i nærheden af top fire siden 08/09, hvor man med Rafael Benitez i spidsen endte på andenpladsen. Siden da er klubbens højeste placering en sjetteplads, men i Liverpool drømmer man stadig om at blive en storklub igen.

Mange ting har været skyld i, at Liverpool ikke længere er en faktor i engelsk fodbold. Klubbens tidligere ejere kørte Liverpool så meget i sænk, at man til sidst ikke var langt fra at gå konkurs, mens man også har været kendt for at betale overpris for spillere, der aldrig slog igennem. Derudover har det heller ikke fungeret med de managere, som man har ansat i de senere år, og generelt har Liverpool været meget langt fra storhed meget længe.

Men fremtiden ser lys ud for Liverpool, der både har fået skiftet ejere, ryddet op i en overbetalt spillertrup samt fået en manager, der ligner det rigtige valg. Alligevel måtte Liverpool se sig selv slutte langt fra målet om en top fire-placering i sidste sæson, men holdets fans har god grund til at være optimistisk forud for den nye sæson.


Anden sæson under Brendan Rodgers
Brendan Rodgers står foran sin anden sæson som manager for Liverpool. Manageren havde en svær første sæson, hvor spiller-truppen bestod af højt betalte og dyre spillere, der ikke rigtigt passede ind i hans filosofi om, hvordan fodbold skulle spilles. Sæsonen blev ikke nemmere af, at klubben valgte at udleje Andy Carroll uden at hente en erstatning ind.

Inden Rodgers' anden sæson har han dog efterhånden fået ryddet godt op i truppen. Væk er højt betalte spillere som Andy Carroll og Stewart Downing, mens Jay Spearing og Jonjo Shelvey også har forladt klubben permanent. Samtidigt er Pepe Reina og flere ungdomsspillere blevet lejet ud i den kommende sæson.

Ind har Brendan Rodgers i stedet hentet Simon Mignolet, Iago Aspas, Luís Alberto og Kolo Touré, hvilket efterlader Liverpool med overskud på både transfer- og lønbudgettet, selvom klubben ikke er færdig med at handle endnu. Hvis man ser bort fra Kolo Touré, der kom på en fri transfer som erstatning for klub-legenden Jamie Carragher, så passer de andre spillere ind i klubbens transferpolitik om at hente unge spillere. Det er et sats fra klubbens side, men også en indrømmelse af, at man ikke længere er så attraktiv for de store spillere. Det måtte klubben sande, da to af deres største transfermål, Henrikh Mkhitaryan og Diego Costa, valgte andre muligheder end Liverpools fremtidsprojekt.

Liverpools plan om at hente unge spillere er noget af et sats, men man viste i januar, hvorfor det er værd at tage sådan en chance engang imellem. Da klubben hentede en ung brasilianer ved navn Phillippe Coutinho, der ikke havde imponeret specielt i Inter, var det de færreste, der spærrede øjnene op. De begyndte folk dog hurtigt at gøre, da han, sammen med det andet indkøb, Daniel Sturridge, var stærkt medvirkende til, at Liverpool blot tabte tre kampe i hele 2013.

Med dette transfervindue har Brendan Rodgers altså fået ryddet op i truppen forud for denne sæson, hvor han har skilt sig af med de spillere, der ikke passer ind i holdets filosofi og erstattet dem med andre spillere, der gør.


Luis Suarez – Hvad bringer fremtiden?
Der har været meget snak omkring Luís Suarez i dette transfervindue, hvor angriberen flere gange har meldt ud, at han ikke var interesseret i at fortsætte hos Liverpool. Sidste sæsons Liverpool-topscorer mente, at klubben var forpligtet til at lade ham gå, da man ikke kvalificerede sig til Champions League.

Uruguayneren blev dog hurtigt klogere, da Liverpool hverken var interesseret i eller forpligtet til at slippe sin stjerne, og selvom Suarez truede med at lægge sag an, så ændrede det ikke noget. De seneste rapporter fra Uruguay tyder på, at Luís Suarez nu har lavet en u-vending og i stedet vil blive i Liverpool, hvilket må siges at være godt nyt for klubben fra Merseyside.

Angriberen var den helt store stjerne i sidste sæson, og selvom man har hentet flere spillere ind til offensiven, så er der ikke nogen af dem, der har samme kvalitet som sidste sæsons topscorer. Desuden har det vist sig at være svært for Liverpool at hente topspillere, så man vil formentligt få svært ved at erstatte Suarez, hvis han fik lov til at gå.

Luis Suarez er en yderst vigtig brik, hvis Liverpool skal nå deres målsætning om top fire, og det ser også ud til, at man har held til at beholde ham.


Phillippe Coutinho – Den brasilianske magiker
Der var ikke mange, der var oppe at køre, da Liverpool i januar hentede en ung brasilianer i Inter. Phillippe Coutinho var navnet, og prisen var beskedne 80 mio. kroner. Alligevel endte handlen med at blive Rodgers' bedste indtil videre, og hvis midtbanespilleren fortsætter i samme stil i denne sæson, så kan han ende med at blive den bedste handel, man nogensinde har gjort i Liverpool.

Tre mål og fem assist blev han noteret for i de 13 kampe, han fik i sidste sæson, og den tekniske brasilianer med det store overblik har fortsat stilen i Liverpools træningskampe. Her har midtbanespilleren scoret tre gange i fem kampe.

Coutinhos popularitet er også stor blandt holdets fans, kunne klubben fortælle om tidligere på sommeren. Her havde man lavet en statistik over de spillere, som fansene fik bagpå deres trøjer, og her var det netop Coutinho, der førte foran spillere som Steven Gerrard og Luís Suarez.

Hos Coutinhos brasilianske landsmand, Lucas Leiva, er der ikke nogen tvivl om, at Liverpool har en fremtidig stjerne i klubben.

- Vi kunne se på den halve sæson, hvad han er i stand til at udrette. Han bliver bedre og bedre, og det samme gør hans selvtillid. Han bliver ældre og får mere erfaring.

- Det bliver en svær sæson for ham, for alle kender ham nu og alle ved, hvad han er i stand til. Men han er faldet godt til her, og jeg tror, at han vil blive en af vores nøglespillere i denne sæson, sagde Lucas Leiva til klubbens hjemmeside.

Den tidligere Inter-spiller blev primært brugt på venstrekanten i sidste sæson, hvor han kunne vandre frit rundt på banen og åbne modstandernes forsvar op. På sigt er han dog udset til en mere central rolle, afslørede Brendan Rodgers tidligere på ugen.

- Der er ingen tvivl om, at Coutinhos bedste position er som nr. 10. Når vi får den rette kvalitet ind på kanterne, så vil han også komme til at spille den centrale rolle. Det er der, hans kvaliteter passer bedst, sagde Brendan Rodgers til klubbens officielle hjemmeside.


Der er ingen tvivl om, at Phillippe Coutinho kommer til at spille en vigtig rolle på Liverpools hold, og han har brug for at fortsætte i samme stil som sidste sæson, hvis klubben skal nå en placering blandt de fire forreste.


Daniel Agger – Klubbens nye vice-anfører
Et andet vigtigt punkt for Liverpool inden denne sæson er, at Jamie Carragher har stoppet sin karriere. Forsvarsspilleren havde ikke spille fast i et par sæsoner, inden han pludseligt slog Martin Skrtel af i sidste sæson. På banen er man dog godt dækket ind efter tabet, hvor man har hentet Kolo Touré på en fri transfer, og den tidligere Arsenal- og Manchester City-spiller har haft en god opstart hos Liverpool.

Men uden for banen og i omklædningsrummet kan Liverpool godt få problemer. Jamie Carragher var en stor figur på holdet, hvor han var vice-anfører. Den post har han nu givet videre, og når man ser på det med danske øjne, så er det en spændende beslutning.

Det er nemlig den danske landsholdsanfører, Daniel Agger, der har fået rollen som vice-anfører i klubben, og Brendan Rodgers har snakket rosende om den danske forsvarsspiller, der har været rygtet til både Barcelona og Manchester City i dette transfervindue.

- Daniel har givet mig sit ord på, at han elsker Liverpool, så jeg forventer, at han bliver her. Han har haft flere muligheder for at smutte, men han har fortalt mig, at så længe jeg vil have ham her, så er han her.

- Han har været fantastisk, og det er derfor, jeg har gjort ham til vice-anfører. Den første ting jeg opfangede fra ham, da vi snakkede, var hans loyalitet. Han er vigtig for vores spillestil, og han har været en central del på holdet, siden jeg kom hertil, og det ved han, sagde Brendan Rodgers ifølge Daily Mirror.

Selvom Daniel Agger altså har været rygtet væk fra Liverpool, så tyder alt på, at forsvarsspilleren også er at finde i klubben, når transfervinduet lukker.


Top fire eller fyring for Brendan Rodgers?
Liverpool er desperate for at komme tilbage i det gode selskab, og klubben har brug for Champions League-fodbold, hvis man skal udvikle sig i den rigtige retning. Dette transfervindue har vist, at Liverpool ikke kan tiltrække deres ønskede spillere, når konkurrenterne kan tilbyde europæisk fodbold.

Brendan Rodgers ligger heller ikke skjul på, at det er målsætningen for Liverpool i sin anden sæson under den nordirske manager.

- Det er målsætningen her (at kvalificere sig til Champions League, red.). Det vil det altid være for alle managere har. Målsætningen skal altid være Champions League, og jeg tror virkeligt på, at vi kan konkurrere om det i år, sagde Brendan Rodgers ifølge Goal.com.

Tidligere har klub-legenden Kenny Dalglish måtte lade livet på managerposten, selvom han hentede et længe ventet trofæ hjem til Merseyside. Klubbens dårlige præstationer i ligaen blev for meget for klubbens ejere, der heller ikke var imponeret over skottens evner på transfermarkedet.

Brendan Rodgers missede også kvalifikationen til Europas fornemmeste selskab i sin første sæson, men klubbens ejere virker ikke til at have mistet troen på den unge manager. Liverpool har set bedre ud under sin nye manager, hvor man både vandt flere kampe og scorede langt flere mål, selvom man blot forbedrede sin placering i ligaen med én plads.

Man har fået en mere sund økonomi og fået ryddet op blandt truppens højt betalte spillere, mens Rodgers har fået samlet sig en ung, talentfuld trup med en fast spillestil. Derfor er det også svært at forestille sig, at Liverpool vil skille sig af med Brendan Rodgers, selvom klubben endnu engang skulle slutte uden for top fire, så længe holdet endnu engang viser fremgang.

Stabilitet er vejen frem, hvis Liverpool igen skal blande sig i toppen af europæisk fodbold, og kun fremtiden vil vise, om man vil være i stand til det.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER