Torsten Brix

Monaco – mod det allerhøjeste niveau

Det lille land har ikke ret mange fodboldtilskuere, men skattefordele og mange penge fra Dmitri Rybolovlev giver en anden ”atmosfære” for den oprustende klub, der kan komme i skatteproblemer. Indkast.dk lader op til weekendens sæsonstart i Frankrig.
- Det er ganske vanvittigt, hvad jeg skal læse i avisen om Monaco og PSG.

Sådan har Lyon-præsidenten Michel Aulas sagt om den vanvittige transfer-udvikling, der er kommet i fransk fodbold. Nu har Lyon de sidste dusin år ikke været blege for at smide omkring 200 millioner kroner efter spillere som Yoann Gourcuff, Sonny Anderson, Lisandro Lopez eller Michel Bastos - efter klubben har tjent godt på salg af spillere som Michael Essien og Karim Benzema, som Lyon fik omkring 300 millioner kroner for.

Store summer for en fransk klub, men intet i forhold til tilstanden for Lique 1 i øjeblikket. I PSG har de indenfor de sidste par sæsoner lavet en håndfuld indkøb til over de 300 millioner kroner, og nu er Monaco i den grad også begyndt at røre på sig.

Indtil videre er Monaco den klub i verden, der har brugt flest penge i dette transfervindue. Den ombejlede Falcao er hentet i Atlético Madrid for 500 millioner kroner, hvilket må betegnes som et sikkert og godt indkøb. Mere skeptisk kan man forholde sig til indkøbene af James Rodriguez og Joao Moutinho, der tilsammen har kostet vanvittige 600 millioner kroner - i Porto.

Nok er det spændende spillere, men indkøbsprisen for dem er urimelig høj, og det giver samme billede, som andre nyrige klubber - Chelsea, Malaga og PSG - har oplevet. At når de henvender sig som mulige købere, kan markedsprisen værre steget på en given spiller. Men det betyder nu ikke så meget for Monaco, da deres nye klubejer Dmitri Rybolovlev ikke har noget problem med at betale lidt mere – end andre…


Verdensstjerner skal spille for få tilskuere
Dmitri Rybolovlev er skulle være god for omkring 80.000.000.000 kroner, så selv nogle millioner kroner har ikke den store betydning. Den russiske ejer lovede, da han overtog holdet i bunden af Lique 2, at han over en fireårig periode ville bruge omkring en milliard kroner, men alle de penge er allerede brugt på de nuværende spillerindkøb, og der er næppe kommet det helt store ind i Monacos klubkasse i entreindtægter.

For på Stade Louis II er der kun plads til 18.250 tilskuere, og trods det lave antal er arenaen ofte halvtomt. Da Monaco rykkede op – i den bedste franske fodboldrække – var der blot 8.058 tilskuere til den afgørende kamp imod Le Mans, hvilket løftede gennemsnittet fra 2012/13-sæson op til blot 5.295. Sæsonen 2010/11, hvor holdet var i den bedste fodboldrække, var der kun 6.752 tilskuere i gennemsnit, hvilket svarer til en af de mindre Superliga-klubber. I sidste sæson af Superligaen havde over halvdelen mere – eller næsten det det samme gennemsnitstal som Monaco. De få tilskuere betyder åbenbart ikke så meget for de mange nye stjerner, der gerne vil til klubben. Tidligere har Carlos Tévez sagt:

- Alle fodboldsspillere i verden vil gerne til Monaco for tiden.

Største argument i dette kan jo ikke være andet end penge, og dem er der mange af – og de er endda også meget lavt beskattet. For i Monaco er skatteprocenten komisk lav, hvilket gør, at Falcao skulle få 110 millioner kroner i årsløn – efter skat!

De attraktive skatteprocenter har Monaco tidligere brugt til at hente profiler som Gleen Hoddle, George Weah, Lillian Thuram, Jürgen Klinsmann og Fernando Morientes til Middelhavsbyen, men forholdene kan stå til at blive ændret – om end det er lidt svært at gennemskue.

For tiden lider mange at de største fodboldklubber i Frankrig, efter at præsidenten Francois Hollande begyndte at give ”højere skatter til de rige”. Dette gav fodboldklubben i Monaco en gigantisk fordel.

I fyrstedømmet bor der blot 35.000, hvor mange lever i skattefrihed, og ikke ret mange mangler det helt store, og denne lave beskatning har givet fodboldklubben – Monaco – store fordele. Det har blandt andet medvirket til, at de fleste klubber har vedtaget en regel gældende fra 2014, hvor alle Lique1-klubberne skal være bosat i Frankrig – og dermed ikke i Monaco, som er verdens næstmindste land. For at Monaco fortsat kunne være med i den franske liga, blev der afviklet et afklarende møde, men fra dette udvandrede Rybolovlev, og sidenhen er der ikke fundet en løsning – så der kan komme mere kaos i fransk fodbold.

Desuden vil Monaco komme i problemer, når FIFA's Financial Fairplay rammer dem, så der er ikke kun positive historier fra nordkysten af Middelhavet, selvom den meget fotograferede fyrst Albert flere gange har budt Rybolovlev velkommen – og spillertilgangen af de store profiler er formentlig bare starten på noget stort i det lille land, som træner Claudio Ranieri har sagt:

- Vores plan er klar… vi ønsker at tage klubben til det allerhøjeste niveau!

Den plan indeholder nok ikke danske Jakob Poulsen, som måske skulle skynde sig væk fra klubben, med mindre han også tænker på de lukrative skattefordele. I sidste sæson blev det ikke til meget spilletid, og nu tæller Monaco-midtbanen altså navne som James Rodriguez, Joao Moutinho, Jeremy Toulalan samt de spændende unge spillere – den dyrt indkøbte Lucas Ocampos (kostede 90 millioner kroner, da han kom til Monaco fra River Plate lige efter, at han var blevet 18 år) og Yannick Ferreira-Carrasco fra Belgien/Spanien. Derudover er det svært at forestille sig, at Monaco ikke køber yderligere ind, så Poulsens mulighed for spilletid er meget minimal.


Rybolovlev er ikke den første – men bliver han den største?
Rybolovlev er langt fra den eneste urimelig rige russer, der har købt sig ind i en europæisk fodboldklub for sidenhen at lave monsterindkøb. Mest kendte er naturligvis Chelseas Roman Abramovich, men også Hearts og Xamax Neuchael har fået en velhavende russer og i Arsenal venter de stadigvæk på den store ændring, som Alisher Usmanov kunne lave.

Kun Abramovich har lavet de helt store transfer-ændringer, men Rybolovlev følger sikkert efter. Han mangler i hvert fald ikke indkøbslyst – hverken til fodboldholdet eller i privaten. Fornyelig skulle Rybolovlevs 22-årige datter – Yekaterina – flytte til New York, og farmand var behjælpelig med en ny bopæl. Det endte med en penthouselejlighed i Central Park West til en nette sum af… 500.000.000 kroner. Så Monaco skal nok komme til det allerhøjeste niveau… pengene er der i hvert fald!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER