Emil Barslev

Anzhi – Den dagestanske drøm

Siden 2011 har den dagestanske fodboldklub Anzhi chokeret fodboldverdenen med flere spektakulære transfers. Indkast.dk fortæller historien om den storsatsende klub.
Den russiske fodboldklub Anzhi Makhachkala har i de seneste år udviklet sig fra ukendt elevatorhold i russisk fodbold til storsatsende førsteudfordrer til Europas etablerede klubber. Indkast.dk fortæller historien om fodboldklubben fra den uroplagede russiske region Dagestan, der ledes af en lyssky, men særdeles generøs, multimilliardær.

Uroplaget smeltedigel

Dagestan, den østligste russiske republik i Nordkaukasus, er ikke ligefrem kendt for sine store økonomiske ressourcer. Det er en af de fattigste regioner i Rusland, og regionen er meget afhængig af tilskud fra den russiske hovedstad, Moskva. Regionen, som er hjemsted for 3 millioner mennesker, må betegnes som en multietnisk smeltedigel. Således består befolkningen af cirka 30 etniciteter - herunder er de største henholdsvis avarere (ca. 29 pct.), darginere (ca. 17 pct.) samt kumykker og lezginer (ca. 14 pct.), mens kun omkring 5 procent af befolkningen er etniske russere. Næsten 91 procent af den dagestanske befolkning er muslimer, mens hovedandelen af det resterende procenttal er kristne.

Tilhørsforholdet til det resterende Rusland ligger hos mange dagestanere på et meget lille sted. I mere end 50 år har både lezginerne - som bebor begge sider af grænsen mellem Rusland og Aserbajdsjan – og kumykkerne, fra den centrale del af Dagestan, krævet en autonom republik, og disse krav er ikke blevet mindre efter Sovjetunionens opløsning i 1991. Samtidig er området præget af en intern konflikt mellem religiøse grupper, der har forskellige holdninger til republikkens opbygning. Dagestan har derfor i mange år været rammen om store uroligheder, og det er fortsat virkeligheden i den russiske provins.

Den uroplagede hverdag i Dagestan har stor indflydelse på fodboldklubben Anzhi. Spillertruppen bor og træner således i Moskva 1.600 kilometer nord for Anzhi, og flyver først hjem til Dagestan dagen før kampe. Ligeledes har UEFA forbudt, at der bliver spillet kampe i UEFA-regi i regionen, hvorfor Anzhi i den forgangne sæson spillede Europa League for næsten tomme tribuner på Luzhniki i Moskva.

Klubbens historie

Midt i denne uroplagede virkelighed – i den dagestanske hovedstad, Makhachkala – blev FC Anzhi Makhachkala grundlagt i 1991. Efter en tilværelse i de lavere russiske divisioner etablerede Anzhi sig som elevatorhold omkring årtusindeskiftet, hvor turen gik til og fra den russiske Premier League. Højdepunktet kom i 2001, hvor de lokale helte nåede den russiske pokalfinale. Den blev dog tabt til Lokomotiv Moskva, og derfra gik det ned ad bakke for Anzhi, hvor skuffende sportslige resultater og et nyt stadion bragte klubben ind i et dødvande.

Anzhi spillede oprindeligt på det gamle Dinamo Stadium i hjertet af Makhachkala med plads til 16.000 tilskuere. Dinamo Stadium var ofte fyldt på kampdage, men meget slidt, så i 2003 flyttede klubben til det nybyggede Khazar Stadium 10 kilometer syd for Makhachkala. Det nybyggede stadion bestod af fire enkeltstående tribuner, hvilket resulterede i, at den stride dagestanske vind haglede ind på stadion fra dets fire åbne hjørner.

De stride vejrforhold på Khazar Stadium kombineret med en sportslig nedtur i midten af det nye årtusinde resulterede i, at blot få hundrede fans nu tog turen de 10 kilometer sydpå for at støtte de lokale helte i kampen for en tilbagevenden til den russiske Premier League. Den sølle tilskueropbakning til hjemmekampene skyldtes, udover førnævnte vejrforhold og sportslige nedtur, ifølge historierne også den dagestanske infrastruktur, som ofte gav store problemer. Således blev mange fans forhindret i at tage turen til Khazar Stadium, da den offentlige trafik var mere upålidelig end unavngivne vestlige selskaber, hvorfor mange slet ikke kunne tage turen sydpå. Og var de endelig kommet af sted, var det ikke sikkert, at de kunne komme med bussen hjem til Makhachkala igen!

I 2006 tog Anzhi konsekvensen af den mislykkedes udflugt til Khazar Stadium, og rykkede ”hjem” til det gamle Dinamo Stadium. Straks vendte tilskuerne tilbage og de sportslige resultater fulgte trop, hvilket kulminerede i 2009 med oprykningen til den russiske Premier League.

Oprykningen til Premier League blev dog kun startskuddet til Anzhi Makhachkala anno 2013. Klubbens udvikling fra elevatorhold til førsteudfordrer til de traditionelle storhold fra Moskva og St. Petersborg blev således endegyldigt manifisteret i begyndelsen af 2011, da den lokale milliardær Suleiman Kerimov overtog magten i Dagestans fodboldstolthed.

Hvem er manden med pengene?

I januar 2011 overtog multimilliardæren Suleiman Kerimov tøjlerne i Anzhi. Den dagestanske præsident, Magomedsalam Magomedov, gav angiveligt rigmanden aktiemajoriteten i klubben på den betingelse, at Kerimov ville bidrage med finansiel støtte til den dagestanske republik.

Suleiman Kerimov voksede op i Dagestan, og han er uddannet fra universitetet i Makhachkala. Den nu 47-årige forretningsmand, blev hurtigt betragtet som et økonomisk geni, og med sin flair for tal arbejdede han sig mod Moskva og de store penge.

Kerimov betegnes som en meget hemmelighedsfuld og lyssky forretningsmand, der sjældent giver interviews, og som kritikere hævder, har særdeles gode forbindelser til den russiske politiske top i Kreml. Kerimov grundlagde sin formue, som ifølge Forbes er på omkring 40 milliarder danske kroner, via finansielle investeringer, som han ofte solgte videre med stor fortjeneste. Han har blandt andet været storinvestor i det russiske naturgas-selskab Gazprom og den største statslige bank i Rusland, Sberbank.

På trods af sit nørdede look og hemmelighedsfulde jeg, lever Kerimov et liv i overhalingsbanen. Han er kendt for sine vilde og celebre fester, hvor navne som Amy Winehouse og Beyonce har stået for underholdningen, hvorfor han ofte bliver kaldt Ruslands svar på Gatsby. Tilbage i 2006 havde Kerimov dog lidt for meget fart på, da han smadrede sin Ferrari Enzo på promenaden i Nice, med en af Ruslands hotteste tv-værtinder ved sin side. Kerimov slap dog fra ulykken med livet i behold, ligesom han også har overlevet finansielle katastrofer.

Før den globale finanskrise havde han investeret massivt i den vestlige finansielle sektor med store aktieposter i eksempelvis Morgan Stanley, Goldman Sachs og Deutsche Bank. Da finanskrisen rigtigt indtraf i 2008 og de vestlige finansielle sektorer led, ramte det samtidig Kerimovs investeringer, og ifølge Forbes tabte Kerimov således 83 milliarder kroner i det følgende år! Kerimov kom dog tilbage på ret køl igen, hovedsageligt via investeringer i kalium og guld, hvilket har bragt ham tilbage til pæn velstand og en estimeret formue på godt 40 milliarder danske kroner.

Under den lokale forretningsmand Kerimovs ledelse blæser der nu positive vinde i Dagestan. Udover de massive investeringer i fodboldholdet, bliver der oprettet fodboldakademier, hvorfra regionen kan udklække sine egne stjerner for fremtiden. Med Anzhis fremmarch mod den russiske fodboldtrone har dagestanerne fået et lyspunkt i hverdagen. Kerimov er opmærksom på dette, hvilket han fortæller i et af sine sjældne interview.

- Fodboldklubben (Anzhi, red.) skiller sig ud fra alle de negative historier. Folk begynder at håbe på det bedste… Sådanne fodboldstjerner spiller ikke alle steder, men se, de spiller i Makhachkala! Folk har nu noget at være stolte af. Det betyder, at de ser positivt på tingene, og de får motivation til at arbejde, har Kerimov tidligere udtalt ifølge Financial Times.

Med Kerimovs ledelse har Anzhi rykket sig med lynets fart, og perspektiverne for Anzhi anno 2013 ser således særdeles spændende ud.

Anzhi anno 2013

I spidsen for Anzhi er den snu hollandske taktiker Guus Hiddink, der er blevet lokket til Dagestan af en fyrstelig hyre og muligheden for at bygge et storhold op. Hiddink har tidligere udført små mirakler som landstræner for Rusland og Australien, men ikke mindst hans tid som landstræner for Sydkorea under VM 2002 huskes af mange. Derudover har han haft succesrige ophold i PSV Eindhoven og Chelsea, men også oplevet nedture i Spanien, hvor han blev fyret i henholdsvis Real Madrid og Real Betis.

I sommerens transfervindue har Hiddink allerede fået tilgang af en interessant trio. Anzhi har investeret i tiltrængt russisk blod til en noget multietnisk trup i form af den russiske landsholdskaptajn Igor Denisov, som er hentet i Zenit St. Petersborg for 112 millioner kroner, og det store russiske angrebstalent Aleksandr Kokorin, som er ankommet fra Dinamo Moskva for hele 142 millioner kroner. Derudover er den congolesiske forsvarsklippe Christopher Samba hentet ”hjem” til Anzhi efter forårets mislykkedes operation-overlevelse i engelske Queens Park Rangers.

De tre dyrtkøbte profiler støder til en allerede talentfuld trup talent med international erfaring. Det mest åbenlyse navn er den camerounske stjerneangriber Samuel Eto'o, men også navne som Lassana Diarra, Yuri Zhirkov, Mbark Boussoufa, Lacina Traore og Willian klinger bekendt hos de fleste fodboldfans.

De dyre stjerner er lokket til Dagestan med udsigten til en tung lønpose, og pengene flyder generelt i Anzhi. Samuel Eto'o hæver omkring 2 millioner kroner i ugen efter skat, og da den tidligere brasilianske landsholdslegende og nuværende sportsdirektør i Anzhi, Roberto Carlos, fyldte 39 år, var gaven en Bugatti Veyron sportsvogn – en bil udenfor de flestes økonomiske råderum… Alt sammen finansieret af Kerimovs egen lomme.

Med dyre stjernespillere følger naturligvis også faciliteter i top. Efter Suleiman Kerimovs ankomst til Anzhi blev der således lagt planer for en stadionudvidelse, da det slidte Dinamo Stadion ikke levede op til Kerimovs standarder. Det blev derfor besluttet at udbygge det forladte Khazar Stadion, så det blev lukket i de fire vindombruste hjørner, og nu kan rumme 27.000 tilskuere. Det nyrenoverede stadion, som er blevet døbt Anzhi Arena, blev indviet d. 17. marts i år i en ligakamp mod Krylya Sovetov Samara.

Anzhi Arena er dog kun en midlertidig løsning for Kerimovs tropper, da rigmanden planlægger at bygge et topmoderne stadion med plads til 50.000 tilskuere i Makhachkala. Derudover skal klubbens træningsfaciliteter også forbedres, og der skal således bygges et træningsanlæg i Makhachkala, der kan tilfredsstille klubbens mange fodboldlegionærer.

Ambitionen for Anzhi i den kommende sæson må være at vinde den russiske Premier League og dermed vriste de traditionelle topklubber fra den russiske fodboldtrone. Tiden vil vise om Anzhi med Kerimovs milliarder i ryggen kan opfylde målsætningen og bringe stolthed til den fattige og uroplagede region, Dagestan…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER