Nicolai Nordbo

I OB skal man stå skulder ved skulder

Krise, katastrofalt eller bare forfærdeligt er ord, der er blevet brugt om OBs forår. Når OB starter den nye sæson, så er skal der andre boller på suppen.
Et katastrofalt forår for andet år i træk har stor betydning for OBs tilhængere. De føler sig svigtet, og kan absolut ikke lide den manglende indstilling på banen. Det savner spillere, der viser fight. Fansene føler sig svigtet. På banen skal, der ske store ændringer for det kritiske – og ambitøse - OB-publikum bliver tilfredse.

- Fighten. Manglende fight. Ikke noget struktur. Der er ikke nogen udvikling. Man var vel optimist i efteråret, men indsatsen har bare været for jammerlig. Det er nok det, som jeg er mest skuffet over, fortæller Mark Bayliss Jespersen til Indkast.dk. Mark Bayliss Jespersen er OB-fan gennem 20 år – der i øvrigt fortæller, at han er på stadion så vidt som muligt.

En gave til fansene
OB-fans har i sommerpausen fået en stor tillidsærklæring fra OBs ledelse. Man har i OB valgt at sætte 1887 sæsonkort til fantribunen – Fyens Stiftidende-tribunen - til salg for 395 kr., hvilket. En uhørt billig pris for et sæsonkort, og de 1887 sæsonkort er nu også udsolgt. Netop tallet 1887 kan måske undre nogen, men det er valgt for at ære OBs ”fødselsår”.

Lige netop den manglende fight, bliver der måske lavet om på, for søndag hentede OB Martin Spelmann i AC Horsens. En spiller der løber solen sort, og som altid er villig til at dø med støvlerne på.

Når man kommer mod Odense fra det vestlige Fyn fornemmer man tydeligt, at Odense er en gammel og stolt by. Flere kilometer væk fra byens centrum ænser man tydeligt den gamle Sankt Knuds kirke stikker op over alle andre bygninger. Et bygningsværk der vidner om en stor by med en stolt gammel historie. Odense Stadion ligger i udkanten af Odense – nærmere betegnet Bolbro. Den grå og kedelige del af Odense, som kun får et glimt af stjernestøv når ”Øens Stolthed” fra OB spiller hjemmekamp. Stjernestøv er dog blevet forvandlet til grå skyer, for bekymringerne om OB er mange og krise-begrebet er for længst taget i brug. Træder man ind på presseområdet får man endnu flere indikationer på, hvilken stolt by det er, som man er ”trådt ind i”. På den ene væg hænger der en litografi af Andy Warhol, som i sin karakteristiske pop-art har karikeret Odenses mest populære person gennem tiderne – H. C. Andersen.

Da Indkast.dk var til stede til OBs sidste kamp i foråret, var der en trykket stemning, på trods af at kampen mod Silkeborg var rent sportsligt betydningsløs, for Silkeborg var rykket ned og OB havde reddet sig imod nedrykning, men OBs træner Troels Bech dedikerede kampen, som en kamp for at vinde tilskuernes tillid, for OB har i foråret hentet seks point ud af 39 mulige.

Kampforløbet blev dog symptomatisk nok ikke, hvad hverken fansene eller Troels Bech havde håbet på. OB havde i første halvleg mange chancer, men formåede kun at omsætte én af de mange store chancer om til mål. Et mål der gav en forløsende stemning på Odense Stadion.

Stemningen inden kampen var præget af en løssluppenhed. Få mennesker havde fundet deres plads, og uden foran stadion var der ikke ret mange, som benyttede lejligheden til at nyde det ellers gode pinse-vejr. Den ene langside var tom som en pløjemark er tom for afgrøder i oktober. At der var mange gratisbilletter i omløb var også en del af temaet, da disse billetter blev tilbudt ud til højre og venstre. Ja, og den karakteristiske lugt af gammel friture foran Odense Stadion var ikke engang at finde i det odenseanske mere.

To katastrofale år skal glemmes
At alt ikke er i den skønneste orden i OB så man tydeligt, da spillerne varmede op. De kom duknakkede ud fra spillertunnellen, og slentrede rundt til den melodi, der blev brugt i Rocky-filmene, når Rocky Balboa skal træne sig tilbage til toppen af boksesporten. Men OBs spillere lignede mest af alt nogle, der havde gået tolv omgange mod Mike Tyson i topform.

Stemningen kampen igennem var langt fra infernalsk, men der var dog koordinerede slagsange, som bar holdet frem. Fanformanden for OBs fanklub - ”De Striwede” – mente at stemningen bar præg af den manglende betydning.

- Den var sommerhyggelig. Den var venskabelig. Det var der flere årsager til. Der var mange gratisbilletter givet ud, og dem der havde fået de billetter, de kom bare for at se lidt bold og hygge sig – ikke for at skabe stemning.

Til kampens start myldrede de 7.755 tilskuere ud fra deres skjul, hvor de mere engagerede OB-fans havde produceret en såkaldt tifo til ære for klubben til kampstart.

Men at stemningen var hyggelig på tribunen, er det måske ikke alle, der synes, for fra tribunen blev der sunget slagsange imod spillere og træneren. Det var sange så som ”Vi er klubben – hvem er I?” og ”Fyr, fyr Troels Bech”. Måske er tilliden til klubben ikke længere så stor som den har været?

- For et par år siden ville man have give sin højre hånd væk for det hele, og nu er det blevet sådan mere ”la la”. Der er for meget kunde og for meget business i forhold til fans. Og det synes jeg godt, at man kan fornemme, og det gør så bare, at når produktet ikke er derefter, så føler jeg det også forsvarligt at blive væk, fortæller Mark Bayliss Jespersen.

Ud af hænderne gled ikke bare sejren i denne kamp, men faktisk hele sæsonen blev tabt på gulvet, hvor det til sidst endte med, at Brøndby overhalede OB, hvor fynboerne så for anden sæson i træk måtte tage til takke med en skuffende tiendeplads. Symbolet af en klub på en klub, der haft en sæson, der ikke er gået deres vej sås tydeligt i kampens sidste minutter, hvor den unge fynbo Christian Sørensen prøvede med et langskud, der prellede af på stolpen, og OB fik dermed kun et point, dumpede en plads ned og skuffede endnu en gang sine fans. Kort forinden havde de nykårede nedrykkere fra Silkeborg udlignet OBs føring for tredje gang og kampen endte dermed 3-3.

I den nye sæson skal man stå skulder ved skulder
Når OB starter den nye sæson op, så er det med de seneste to skuffende sæsoner i baghovedet, hvilket også har gjort at fynboerne har været varsomme med en officiel målsætning for sæsonen.

OBs træner Troels Bech var efter kampen godt skuffet over ikke at kunne vinde noget tillid tilbage hos fansene med en sejr, for han finder det altafgørende for at komme ud af denne krise.

- Det er jo af meget, meget høj prioritet for os at have en eller anden samklang med vores tilskuere, at de helst skal blive lykkelige over at vi præsterer. I modgangstid er det jo meget meget vigtigt, at de viser, at de står skulder ved skulder, og det synes jeg at de gør. Det er vi taknemmelige for, og også en smule stolte af, at være en del af, fortæller OB-træneren optimistisk.

Troels Bech var da også den første fra den sportslige sektor i OB, der var nede at takke fansene for indsatsen.

- Først og fremmest vil vi gerne vinde. Det er det hele vores liv går ud på. Vi vil også gerne vinde for den, som står og holder med os. Og når man så et par gange undervejs faktisk er utrolig tæt på være der, og så se det glider os af hænde. Det føles næsten som om, at vi har mistet mere end et point end vi er berettiget til. Vi er voldsomt skuffede også på fansenes vegne, som i øvrigt leverer en meget meget fin præstation igen i dag.”

OB står i den kommende sæson ikke blot over for store sportslige udfordringer, men også udfordringer om at vinde fansenes tillid tilbage. Det kan ske gennem en gennemført professionel indstilling på banen, men også med tiltag som OBs ledelse har vist med billige sæsonkort. For endnu med endnu en katastrofal sæson kan OB nemt ende som det nye galehus.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER