Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Casper Pedersen

'Projektet' fra Slagelse

En ny Superliga-sæson står for døren. Indkast.dk kigger nærmere på de tolv mandskaber, vi starter med oprykkerne fra FC Vestsjælland.
I Slagelse har man et projekt, som de selv ynder at kalde det. Projektet er fodboldholdet FC Vestsjælland, hvor målet siden stiftelsen i 2008 har været Superliga-oprykning i 2014, nu er man i det forjættede land, endda et år før tid.

Slagelse er tidligere kendt for store armbevægelser indenfor sportsverden, da Anja Andersen med hendes 'håndbold-dream team' formåede at samle verdensstjerner i den vestsjællandske by. Det samme skal man ikke forvente på grønsværen, men resultaterne fra byens håndboldhal viser, at opbakningen til sporten i Slagelse er stor!

Som stråmand for byens nye projekt har klubben den tidligere AGF-investor Kurt Andersen. Sammen med Andersens pengepung, en stærk ledelse og minutiøs planlægning af fremtidige mål har klubben på få år skabt resultater, der nu rækker til Superligaen. FC Vestsjælland har hidtil været gennemsyret af målsætningen og planlægning af vejen til Superligaen, men vær' ikke i tvivl, det stopper ikke her - klubben fra Slagelse vil mere end det.

I spidsen for den plan, planen om overlevelse og konstituering i Superligaen, står erfaringen selv, personificeret i cheftræner Ove Pedersen. Bedst kendt er han for sin Esbjerg-tid, hvor han var tæt på, at føre klubben til det danske mesterskab tilbage i 2004. Med sin sædvanlige grundighed skabte Ove Pedersen i NordicBet Ligaen, et stærkt organisatorisk hold krydret med flere kreative bekendtskaber, såvel gamle kendinge som nye spændende bekendtskaber.


Hvad er der sket op til den kommende sæson
I forrige sæson, så det længe ud til, at FC Vestsjælland ville løbe med den fuldendte hæder i NordicBet Ligaen, holdet formåede dog ikke at bibeholde skarpheden hen mod slutningen af sæsonen, og gik målløse fra de sidste to spillerunder, dermed måtte man, på sidste spilledag, se sig overhalet af Viborg, der snuppede førstepladsen på en bedre målscorer end vestsjællænderne. Således måtte Ove Pedersen se sig slået på målstregen, og dermed tage til takke med andenpladsen, men oprykningen var en realitet.

Efter oprykningen har man i Slagelse ikke lagt på den lade side, tidligt igangsatte man Superliga-optimeringen af spillertruppen, således har Ove Pedersens allerede fået tilført flere interessante navne til sine tropper. Træner Ove Pedersen er kendt for sit enorme kendskab til danske spillere langt ned i de danske rækker, dette har han endnu en gang benyttet sig af og sikret sig flere spillere interessevækkende spillere hos sine tidligere konkurrenter. Således har vestsjællænderne hentet AB-profilerne Marc del Hende og Oliver Lund, samt den helt unge Marc Rochester Sørensen hos HB Køge. Alle disse har et stort udviklingspotentiale, og navne som vi helt sikkert vil komme til, at høre mere til i fremtiden. Oliver Lund var ikke i tvivl, FC Vestsjælland var et projekt, han gerne ville være en del af.

- Jeg havde tilbud fra andre klubber. Blandt andet Superligaen og tilbud fra Norge. Det vigtigste for mig var, at jeg kunne se udviklingsmuligheder i mit skifte. Det kan jeg i den grad her i FC Vestsjælland. Klubben er inde i en rivende udvikling, og det håber jeg at kunne bidrage til, udtaler Oliver Lund til Sjællandske.

Foruden talentkuldet har FC Vestsjælland imponeret stort ved at hente de tidligere landsholdsaktuelle spillere Michael Lumb og Dennis Sørensen hos henholdsvis Bochum og Energie Cottbus i den tyske 2. Bundesliga. Begge spillere er tidligere Superligaen-profiler, og det må forventes at de med deres vundne udenlandserfaring igen kan agere profiler på de danske Superliga-stadions.

Opgraderingen efterlader en trup, der umiddelbart besidder Superliga-niveau, eneste mangelvare er egentlige angribere. Nok råder Ove Pedersen over flere alternativer, såsom Thiago Borges, Søren Berg og Dennis Sørensen, men ingen af dem er fuldblodsangribere, hvorfor klubben også jagter en sådan. Flere stærke spillere er blevet nævnt i denne sammenhæng, blandt dem den stærke senegaleser Djiby Fall, prøvespilleren Windi, samt den tidligere FC Nordsjælland-spiller Andreas Granskov, men fortsat er ingen blevet tilknyttet klubben.

Et ukendt kort hos FC Vestsjællands er målmand Thomas Mikkelsen, der hidtil ikke er testet på Superliga-niveau. Det ser dog ud til, at Ove Pedersen har tillid til Mikkelsen og giver ham chancen, når sæsonen skydes i gang.

Udenfor kridtstregerne står Ove Pedersen, men i hans skygge er der også oprustet, da Ove Pedersen har headhuntet Michael Hansen, der sidst har optrådt som cheftræner for Skive, og som spiller repræsenterede klubber som Esbjerg og FC Midtjylland. FC Vestsjælland står derfor stærkt på trænerfronten, hvor også den tidligere Superliga-spiller Ulrik Balling indgår i trænerteamet.


Forventninger til sæsonen
Historien om den ydmyge oprykker er ofte klichéernes holdeplads, og en genganger blandt Superliga-oprykkere år efter år, men blandt FC Vestsjælland-spillerne afviger man en smule fra denne norm. Således fremgik det af Indkast.dks snak med et par af FC Vestsjælland-spillerne, at målet er overlevelse, men forhåbningerne er, at man kan overraske det danske fodboldpublikum.

Hvordan ser du jeres chancer for at overleve i en stærk og tæt Superliga?
- Ja det forventer jeg helt sikkert, den målsætning skal vi have. Det er et projekt (FC Vestsjælland, red.), der har været i gang over mange år, hvor man er kommet i Superligaen et år før planlagt, det vil sige, at klubben har en klar plan. Det er enormt vigtigt, at man har det, og en klar målsætning om, hvad man vil gøre, når man så er oppe. Det bliver utroligt tæt, men jeg tror, at vi kan klare os, udtaler Dennis Sørensen til Indkast.dk.

Dennis Sørensens holdkammerat, Michael Lumb, er mere bramfri og forhåbningsfuld, da han stilles samme spørgsmål om holdets formåen i den kommende sæson, samt hvem han forventer indtager toppen af stillingen efter 33. spillerunde.

- Jeg tror roligt, at man kan sige, at det bliver tæt i denne Superliga-sæson. Vi tror på, at vi har en god chance. Hvis ikke jeg troede på det, så var jeg heller ikke skiftet hertil. Jeg tror, at vi kan overraske mange, udtaler Lumb således til Indkast.dk.

- Man kommer nok ikke udenom FCK, og så tror jeg på FC Nordsjælland. Så lidt frækt kan man sige FC Vestsjælland derefter, man kan jo håbe på, at vi kan lave lidt det, Randers FC formåede i sidste sæson.

Et friskt bud fra den tidligere Zenit St. Petersburg-spiller der altså forventer sig meget af holdet den kommende sæson. I det hele taget fornemmer man en optimistisk stemning hos de to spillere, der begge glæder sig til at komme i gang. Begge snakker de om en tæt Superliga, hvor en stime af gode kampe hurtigt kan rykke et hold op igennem stillingen.
Sidste år oplevede vi netop denne tætte Superliga, hvor stillingen var meget dynamisk og konstant skiftende, hold der havde været i nedrykningsfare endte til sidst i Europa og omvendt.


Forventninger til en bestemt spiller
I FC Vestsjælland råder man over en særdeles spændende spillertrup, der indeholder flere gamle kendinge fra Superligaen, samt nogle uprøvede kræfter der skal vise, at de hører til i den bedste række. Søren Berg, der vender tilbage til Superligaen efter et års fravær, er en af disse gamle kendinge. Berg har været en af de afgørende kræfter i oprykningen, og en spiller med hans erfaring må forventes at blive tildelt en lederrolle hos oprykkerne. En der ligeledes vender tilbage til Superligaen, er Morten Bertolt. På trods af en vis Superliga-erfaring har den unge københavner ikke tidligere formået at profilere sig for alvor, men ifølge spilleren selv er det nu tid til at vise, hvad han kan.

- Så er jeg en anden spiller end ham, der både fysisk og mentalt haltede lidt i 1. division. For du får en anden gnist, når det gælder de bedste hold og de største stadions. Man bliver virkelig udfordret, for hvis du ikke er der 100 procent hver eneste gang, går det galt, udtaler Bertolt til Tipsbladet.

Blandt de mere uprøvede kræfter er navne som Marc Rochester Sørensen og Oliver Lund, navne som man skal have sig for øje. Nyankomne Marc Lee Rochester har på trods af sine blot 20 år allerede Superliga-erfaring fra HB Køge, og har gennem hele sin ungdomstid været en del af de danske ungdomslandshold.

Dennis Sørensen har et helt andet bud på hvem, der kan stjæle profilrollen hos oprykkerne, da han peger på Ove Pedersens 'genopfindelse' Thiago Borges, der med stor kreativitet profilerede sig i Nordic Bet Ligaen. Brasilianske Borges kom til Esbjerg, under Ove Pedersen, allerede som 16-årige med prædikatet kæmpetalent. Borges floppede i Vestjylland, men nu har Ove Pedersen altså igen hentet brasilianeren ind under sine vinger - denne gang med større succes i Vestsjælland.

- En spiller der kan nævnes er Thiago (Pinto red.), som kan blive interessant, hvis han formår, at lære at løbe og bevæge sig klogere i Superligaen. Han er hurtig, udfordrende og overraskende, udtaler Sørensen således til Indkast.dk.

Udover brasilianske Thiago fremhæver den tidligere Farum-spiller Michael Lumb, som en profil, der kan blive et ubehageligt bekendtskab for de andre Superliga-klubber. Netop Lumb nævner ikke enkelte spillere, men anerkender de individuelle kvaliteter, dog vil kan hellere snakke om det stærke hold.

- Jeg tror faktisk, at der er flere, men man skal se efter holdet som en stærk helhed, nogen vil, som altid, springe i øjnene. Vi vil arbejde stenhårdt som hold, så står vi stærkt, udtaler Lumb til Indkast.dk.


Hvem kommer i nedrykningsfare?
Da spørgsmålet om årets nedrykkere stilles, vender snakken tilbage på den tætte liga, hvor næsten alle kan blive del af nedrykningskampen. Specielt Michael Lumb hæfter sig ved sidste Superliga-sæson, hvor afstanden fra tredjepladsen til nedrykning var utrolig lille.

- Fra nummer tre og ned er der ikke langt. Bare se Horsens, i forrige sæson spillede de europæisk, og nu er de nedrykker. Det kommer meget an på, hvem der kommer godt fra start, kommer man skidt fra start, kan det være svært at komme ud af det igen. Det kan komme meget i stimer, og hvis man rammer sådan en, så kan man gøre en forskel hurtigt. Se Esbjerg der gjorde det godt i foråret, udtaler Lumb til Indkast.dk.

Ligesom Lumb, kommer Dennis Sørensen heller ikke nærmere ind på, hvem han forventer vil indtage nedrykningspladserne, men slår dog fast, at han tror på, at det ikke bliver FC Vestsjælland. De to nytilkomne spillere bliver dog mere konkrete, når samtalen falder på toppen af ligaen, og her er der enighed. FC København og FC Nordsjælland kommer til at indtage topplaceringerne.

I Slagelse tør man altså at tro på overlevelse, og endda drømme om mere end det. En overlevelse der synes realistisk, af flere grunde. I Ove Pedersen har man en træner, der med minutiøst arbejde er kendt for at være bundsolid, og netop solidt arbejde bliver der brug for, når der venter holdet nye opgaver i Superligaen. Man har i klubben vist stor handlekraft og tidligt fået store dele af truppen på plads, og endda kunnet tiltrække store profiler på trods af tilværelsen som oprykker. FC Vestsjælland bliver et spændende bekendtskab, og ligesom Michael Lumb, så tror denne Indkast.dk-skribent på, at holdet vil overraske mange som et positivt bekendtskab.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER