Torsten Brix

Usandsynlig statistik fra Nigeria

Groteske kampforløb i den nigerianske Premier League, hvor tilskuerne bestemmer, hvordan kampene skal slutte…
- Statistik er som et miniskørt. Det giver gode ideer, men skjuler det vigtigste….

Ebbe Skovdahls legendariske citat er ofte blevet brugt, og det har da et gran af sandhed over sig, men ikke når man taler om den nigerianske liga. Jah… - det er faktisk helt grotesk, da der udspiller sig kampsituationer, som ikke er værdige for en af de største afrikanske fodboldnationer. Her kommer forklaringen, som kan virke rystende, men det er altså korrekt…

Da Kano Pillars blev mestre i sidste sæson, skete det med en vanvittig statistik… og hold nu fast… de spillede 18 udekampe og vandt EN. Dette er den generelle tendens. I samme sæson endte 342 kampe med sølle 14 udesejre, og forklaringen er ligetil: Dommerne tør simpelthen ikke at lade et udehold vinde.

Tilbage i maj 2010 var udeholdet Dolphins FC foran med 0-1 på Sani Abacha stadion. Kampen startede kl. 16, men var ikke blevet færdigspillet kl. 19… selvom det var annonceret af kampens dommer på sidelinjen, at opgøret skulle have fire tillægsminutter. Men efterfølgende fortsatte kampen bare … indtil hjemmeholdet en time senere fik et ultra tyndt straffespark.

På det tidspunkt havde mørket lagt sig over stadionet, men de 25.000 fans var ikke gået hjem. De ventede på et hjemmebanemål og viste en uset aggression. Udeholdets anfører Emmah Godwin har efterfølgende fortalt følgende om den næsten latterlige afslutning:

- Kampens dommer var en af de bedste i ligaen, og vi var glade for den måde, som han afsluttede kampen på. Som tingene udviklede sig på tilskuerpladserne, tiggede vi ham, om han ikke godt ville gøre noget…

For lige at gøre det krystalklart. Her er tale om en spiller, der beder dommeren om at dømme et straffespark/mål eller lignende – til MODSTANDEREN… Det gjorde dommeren, og denne historie er nok den mest kendte, men statistikken fra ligaen fortæller også en klar tendens. For der er ikke tale om, at holdene er stærkere på hjemmebane – men derimod står det klart, at fanatiske fans af hjemmeholdene gør, at udeholdene simpelthen ikke må vinde kampene, ellers kan det gå helt galt.

I den føromtalte kamp endte kampen 1-1 efter en times tillægstid, men trods dette blev et par af kampens spillere overfaldet. Sunday Mba – der scorede, det afgørende mål i finalen til Africas Cup i 2013 – blev efter skandalekampen i 2010 slået bevidstløs.

De groteske forhold er sidenhen ikke blevet bedre – snarere tværtimod. Skandaleholdet fra 2010 var jo Kano Pillars… de er regende mestre, og de fører også ligaen i øjeblikket… - et pudsigt sammenfald, vel?

Men problemet er ikke kun i toppen af den nigerianske Premier League. I sidste sæson rykkede Niger Tornadoes og Jivawa Golden Stars ud, selvom begge hold vandt 14 af 18 hjemmekampe og spillede fire uafgjort. Så ingen hjemmenederlag, men tilgengæld vandt de ikke på udebane.

Generelt for hele turneringen formåede otte af de 19 hold ikke at vinde én eneste kamp på udebane. Altså otte hold, der ikke eneste gang vandt på udebane i 144 kampe… - og ingen af turneringens 19 hold sluttede på mere end to udebanesejre…

Volden og korruptionen omkring kampene er den åbenlyse årsag, men dommeren få overraskende nok ikke den helt store skyld af Felix Anyansi-Agwu, der sidder i bestyrelsesen for det nigerianske fodboldforbund.

- Dommeren får tit skylden, men det er ikke så ligetil. Hvad kan en dommer gøre, hvis han bliver truet på livet, spørger Anyansi og beretter endvidere:
- Alle ved, hvad der foregår, og reglerne er også ligetil, nu skal vi bare efterleve dem. Ellers vil denne flove udvikling fortsætte…

Jo tak… - mener resten af fodboldverdenen vel…. for det kan kun undre, at spillere som Chelseas Mikel John Obi og Victor Moses har fået en del af deres fodboldopdragelse i Nigeria ligesom Emmanuel Emenike, Anthony Ujah, Joseph Yobo, Obafemi Martins, Shola Ameobi, John Utaka, Kanu, Jay-Jay Okocha, Sunday Oliseh, Yakubu, Peter Odemwingle og Taribo West.

I disse linjer er Indkast.dk ofte blevet beskyldt for at inddrage for meget statistik, da dette ikke giver det hele billede – men det gør det altså i denne historie fra Nigeria. En skamplet på verdens fodboldkort….

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER