Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Jonge Nederlanders

Det hollandske landshold består for tiden af mange unge spillere – efter historien har vist, at “Oranje” måske er bedst tjent med en trup uden alle stjernerne…
Hollands første seks VM-kvalifikationskampe har givet 18 point – og det endda med et meget ungt hold. Da de slog Rumænien med hele 4-0, var det med spillere som Stefen de Vrij og Bruno Martin Indi på 21 år – men også Janmaat, Daley Blind og Kevin Strootman på 23 år. Alle fem startede kampen…

I Hollands venskabskamp imod Italien i februar var gennemsnitsalderen rystende 22,5 år. Kampen sluttede 1-1 efter en sen og heldig udligning af italieners Marco Verratti. Samme aften var der landskampe rundt om i verden, og her var gennemsnitsalderen en helt anden for flere af de andre kommende VM-slutrundes favoritter.

Brasilien (mod England): 27,2 år
Italien (mod Holland): 27 år
Spanien (mod Uruguay): 26,6 år
Frankrig (mod Tyskland): 26,6 år
England (mod Brasilien): 25,9 år
Tyskland (mod Frankrig): 25,6 år.

Så Holland er i den grad ved at lave et generationsskifte, da flere af holdets tidligere profiler ikke er garanteret en plads i truppen hos “Oranje”. Således har Maarten Stekelenburgs manglende spilletid og Rafael van der Vaarts personlige problemer gjort, at de ikke er blevet udtaget til det hollandske landshold, og i stedet har mange unge spillere fra den hjemmelige liga fået pladserne. Tidligere har landstræneren Louis van Gaal sagt:

- Jeg betragter den hollandske liga som meget lig Serie A, hvis ikke den er stærkere.

Så den 61-årige træner vil hellere satse på unge spillere end gamle stjerner, hvilket er noget af et stilskifte for van Gaal, der missede VM-kvalifikationen på denne måde, sidste gang han var hollandsk landstræner. I 2002 gik alt galt for van Gaal, da han satsede på mange af de Ajax-spillere, som han havde vundet Champions League med syv år tidligere. Men i kvalifikationen endte de aldrende hollandske stjerner kun med seks sejre efter ti kampe og en plads efter Portugal og Irland.

Mon ikke disse erfaringer har spillet ind for van Gaals landsholdsudtagelser? Mangler han yderligere argumenter for sin – noget overraskende – fremgangsmåde kan han jo nævne EM2012, hvor Holland og træner Bert van Marwijk måtte rejse hjem, efter de havde tabt alle tre gruppe-kampe.

De overraskende udtagelser skal naturligvis også sættes op imod, at van Gaal af mange betragtes som værende meget lidt fleksibel, og han er da også meget trofast imod sin 4-3-3 formation, men hvem bliver rygraden på dette hold?

Van Gaal har slået fast, at Robin van Persie, Arjen Robben, anfører Wesley Sneijder, Kevin Strootman og Nigel De Jong er sikre på en plads i truppen til næste sommer VM-slutrunde, men hvem bliver resten?

Udover de førnævnte de Vrij, Martin Indi, Janmaat og Blind samt de fem sikre er der navne som den 18-årige midtbane-duo med Tonny Vilhena og Jean Paul Boetius eller Utrecht-forsvarsspilleren Mike van der Hoorn. De to førstnævnte er fra Feyenoord, og flere af spillerne har en broget fortid i netop Rotterdam-klubben.

Clasie er tidligere blevet kasseret i Feyenoord, da han var for lille og blev sendt til satelitklubben Excelsior, mens Martins Indi ikke er født i Holland og længe havde en meget anonym rolle - inden Champions League-kampen imod Dynamo Kiev i august. Derudover lykkedes det ikke Daryl Janmaat at få en plads i Feyenoords ungdomsakademi, så han endte i Den Haag og Heerenveen.

Så det er en meget spændende flok af spillere, som van Gaal har at vælge imellem, og han har brugt stor alsidighed, når han har udvalgt sine trupper, så det lover godt for VM for de mange unge hollændere – eller som det hedder på hollandsk: "Jonge Nederlanders".

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER