Mathias Jacobsen

- Derfor rykker de ud

De mørke skyer har for alvor trukket sig sammen over SIF, Horsens, Brøndby og til dels også AGF, der med tre spillerunder igen af Superliga-sæsonen er i overhængende fare for at rykke ud af den bedste danske fodboldrække.
Sjældent er syvendepladsen med tre spillerunder i nedrykningsfare, men OB, der med blot tre kampe igen er indehaver af plads nummer syv, kan matematisk stadig ende under stregen. Seks point har fynboerne ned til stregen, men med indbyrdes kampe bundholdene imellem virker en OB-nedrykning højest usandsynligt.

I stedet er det mere interessant at se nærmere på de fire nederste mandskaber, Silkeborg IF, AC Horsens, Brøndby IF og AGF, der i den grad må kaldes favoritter til de to nedrykningspladser. I øjeblikket ligner det et farvel til de to førstnævnte klubber, men alt kan om tre runder se ganske anderledes ud.

Seks point er der mellem de fire hold fra nederste til øverste, men hvad er det egentlig lige, der taler for, at det ene mandskab overlever på bekostning af det andet. Vi har kigget nærmere på holdene, og efter dybere vurdering har vi fået sat følgende ord på deres situationer.

Silkeborg IF:
De rød/hvide fra det midtjyske er en klub med Superliga-traditioner. Siden klubbens oprykning til landets bedste række i 1987 er det blevet til et Danmarksmesterskab, en enkelt sølv- og to bronzemedaljer. Et par nedrykninger er også blevet til, og nu ligger klubben altså endnu engang under stregen, og ligner i den grad den ene af de to nedrykkere med de blot 29 point, klubben indtil nu har tilkæmpet sig.

Derfor overlever de:
Silkeborg har en mand ved navn Marvin Pourié, der på egen hånd kan sikre klubben point selv med bind for øjnene. Senest fik man 2-2 mod sidste sæsons danske mestre fra FC Nordsjælland, og man har også tidligere i foråret formået at slå de nykårede mestre fra FC København, hvorfor troen i truppen helt sikkert vil være intakt frem til, at det matematisk ikke længere kan lade sig gøre. Klubbens sidste tre kampe byder på en anden nedrykker aspirant, nemlig AC Horsens på udebane, FC Midtjylland på hjemmebane og i sidste runde et kriseramt OB-mandskab på TRE-FOR Park i Odense. Tre kampe, der på papiret godt kunne ende i fire-syv point, hvilket – hvis de øvrige resultater flasker sig – vil være nok til at sikre klubben endnu en sæson i landets bedste række.

Derfor rykker de ned:
Før omtalte Pourié er langt fra vellidt af alle holdkammerater og ledere i Silkeborg, og kan den tyske angriber skabe så meget splid i en i forvejen presset tid, vil det formentlig koste klubben livet i Superligaen. De fleste af angriberens 13 sæsonmål er indtil nu blevet fejret ganske alene, og får truppen ikke en bedre harmoni – over hele linjen – allerede inden på mandag, jamen så kan et nederlag i Horsens være noget af et afgørende søm i den allerede færdiglavede kiste.

AC Horsens:
”Den Gule Fare” har ikke været synderligt farlige i indeværende sæson. Faktisk indtager klubben 11. pladsen i ligaen kort før lukketid, og det har langt fra været det samme mandskab, som man sidste sæson så kæmpe med om tredjepladsen helt frem til sidste spillerunde. Efteråret startede fint for østjyderne, hvor man i Europa League var få minutter fra at slå Sporting Lissabon i kvalifikationen, men siden da er det også kun gået den forkerte vej.

Derfor overlever de:
Spillere som Martin Retov, Morten Rasmussen og Martin Spelmann er alle nogle, der med deres Superliga-erfaring kan blive alt afgørende i de sidste kampe. Finder trioen topniveauet frem, kan de ende med at sikre AC Horsens overlevelse. Det kræver dog samtidig også en god opbakning på tribunerne, for selvom det ikke er de største mandskaber, klubben skal op imod, er det alt afgørende at få point. Silkeborg hjemme, SønderjyskE ude og Brøndby hjemme er programmet, hvilket altså betyder, at klubben i den grad selv kan afgøre det.

Derfor rykker de ned:
Unge spillere som Troels Kløve og André Bjerregaard kan få det svært med det tunge pres, der hviler på skuldrene af spillerne, og vinder klubben ikke mandag mod Silkeborg, bliver presset ikke mindre. Svært bliver det for klubben, og med nederlaget til Esbjerg i weekenden ligner kravet umiddelbart mindst seks point i de sidste tre kampe, hvis man skal redde sig.

Brøndby IF:
10 DM-titler – den seneste i 2005 – og alligevel er Brøndby med tre runder igen i klubbens værste position nogensinde. Traditionsklubben fra den københavnske vestegn har langt fra haft tur i den i denne sæson, og da man også tabte semifinalen i pokalturneringen virkede sæsonen som en fuldendt fiasko. Værre kan den dog blive, hvis klubben ender i en nedrykning. En nedrykning de selv endegyldigt kan spille sig ud af, hvis de vinder de sidste tre kampe.

Derfor overlever de:
Den massive opbakning – både ude og hjemme – har hjulpet holdet tilbage på hesten i foråret. Økonomisk har klubben også været hårdt ramt, men en aktieemission reddede i første omgang klubben takket være de mange fans, der alle bakkede op om projektet. Nu skal det samme gøres sportsligt, og selvom det ser svært ud, har klubben nogle gode kort på hånden i form af rutinerede spillere og en stor fanskare. Den pointmæssige høst i foråret har helt sikkert også givet spillerne et boost, hvorfor de alt andet lige må være toptændte frem mod de afgørende kampe.

Derfor rykker de ned:
Som Franklin D. Roosevelt engang sagde: ”Det eneste vi har at frygte, er frygten i sig selv.” Det samme gør sig gældende i Brøndby, hvor deres egne og fansenes forventninger kan komme til at give bagslag. Spillet fungerer udmærket på banen, men når de første fem store muligheder er blevet sendt forbi mål, har spillerne haft en tendens til at miste troen på egne evner. Gentager dette sig i de kommende kampe, vil vi se et Brøndby-mandskab med ekstra meget sved på panden, for så bliver det dem, der skal forlade landets bedste række d. 20. maj, når kampene er fløjtet af kl. 19.00.

AGF:
Elevatorhold er noget, man i de færreste klubber vil kaldes. Dette kan dog ende med at blive en realitet i den jyske hovedstads fodboldstolthed, AGF, hvor et fantastisk efterår, der gav tro på medaljer og europæisk fodbold akkurat som i 2010, hvor klubben senest rykkede ned, er blevet forvaltet til et forfærdeligt forår, hvor klubben blot har hentet pinlige fem point – og suverænt fører forårstabellen, hvis man altså vender den på hovedet. Krisen kradser i det århusianske, og kommer der ikke andre boller på suppen, bliver det er farvel til Danmarksmestrene anno 1986.

Derfor overlever de:
AGF'ernes kampprogram ser overkommeligt ud. Klubben skal formentlig blot bruge en enkelt sejr i de sidste tre kampe for at overleve, men den kan i den grad også være svær at få øje på. En enkelt er det blevet til i foråret mod kriseramte OB, men heldigvis for holdet fra smilets by kommer SønderjyskE lørdag på besøg i Aarhus, hvorfor klubben allerede der kan sætte streg under, at de ønsker at blive i rækken. Spillermaterialet er i den grad til det, og når først holdet er foran, hjælper publikum dem det sidste stykke vej.

Derfor rykker de ned:
Fem point i foråret taler sit eget sprog. Fiasko på fiasko har i den grad været gældende foråret igennem, og man begynder mere og mere at tro på, at Hans Scherfigs romantitel, ”Det forsømte forår”, fra 1940 dengang var en fremtidstitel om AGF's fodboldhold. Det ligner unægtelig situationen fra 2009/10-sæsonen, hvor klubben efter syv spillerunder toppede ligaen, men efter et sviende 0-3-nederlag i sidste spillerunde til OB måtte forlade landets bedste række. Intet fungerer for holdet, der bare ikke kan vinde, og så hjælper det ikke meget, at man i de sidste tre kampe – udover SønderjyskE – også møder to af forårets bedste mandskaber, FC Midtjylland og AaB.

Interessant bliver det i hvert fald uanset hvad at følge de sidste tre drabelige runder af Superligaen.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER