Torsten Brix

Det tidligere Jugoslavien

“Tiden læger alle sår”, selvom minderne kan være forfærdelige. En ting er sikker… var Jugoslavien ikke endt i en blodig borgerkrig, var Danmark ikke blevet europamestre og et storhold havde været på Balkan.
Målmand:
Asmir Begovic: Bosien/Herzegovina - Stoke

Forsvar:
Darijo Srna: Kroatien - Shakhtar Donetsk
Neven Subotic: Serbien - Dortmund
Nemanja Vidic: Serbien – Manchester United
Branislav Ivanovic: Serbien - Chelsea

Midtbane:
Luke Modrić: Kroatien - Real Madrid
Niko Kranjcar: Kroatien - Dynamo Kiev
Miralem Pjanic: Bosien/Herzegovina - Roma

Angreb:
Goran Pandev: Makedonien - Napoli
Mirko Vucinic: Montenegro - Juventus
Mario Mandzukic: Kroatien - Bayern München

På bænken:
Danijel Subašić: Kroatien - Monaco
Samir Handanovic: Slovien - Inter
Aleksandar Kolarov: Serbien - Manchester City
Verdan Corluka: Kroatien - Lokomotiv Moskva
Ivan Rakitic: Kroatien - Sevilla
Ivica Olic: Kroatien - Wolfsburg
Nikica Jelavic: Kroatien - Everton
Miralem Sulejmani: Serbien - Ajax
Stevan Jovetic: Montrenegro - Fiorentina
Edin Džeko: Bosien/Herzegovina - Manchester City
Vedad Ibisevic: Bosien/Herzegovina - Stuttgart



PÅSTAND… overnævnte hold kunne være et godt bud på en semi-finale til den kommende VM-slutrunde i Brasilien…

Dette tankeekspriment har fået nyt næring, da holdet jo er sammensat af spillere, der kunne have repræsenteret den sportsglade nation – Jugoslavien, hvis ikke denne havde været udsat for en voldsom borgerkrig i starten af 1990'erne, men hvorfor er landsholdsfodbolden på disse kanter blomstret op igen… i det europæiske mediebillede.

Det åbenløse høje sportslige niveau afspejler sig også i VM-kvalifikationsgrupperne. I gruppe A kæmper Kroatien med de europæiske “Hot-stars” fra Belgien om førstepladsen, mens Bosien/Herzegovina og Montenegro fører gruppe G og H. Men det største mediefokus har faktisk været i gruppe A, hvor Kroatien i slutningen af marts fik besøg af Serbien – og den kamp havde i den grad politiske og historiske undertoner.

På en varm forsommer aften tilbage i maj 1991 spillede Hajduk Split og Røde Stjerne Beograd ikke bare sidste europæiske kamp inden borgerkrigens udbrud, men kampen er senere også blevet betegnet som én af de mest forhadte fodboldkampe i historien.

Der var voldsomme tilskuer-uroligheder, og spillet på banen var også en “krig”. Meget pudsigt havde de to landstrænere fra den føromtalte marts 2013-kamp også flere uhyggelige sammenstød i kampen fra 1991.

Igor Stimac var anfører for Hajduk, og han skulle forsøge at stoppe Sinisa Mihajlovic' helt unikke venstreben. Den dag i dag har Mihajlovic stadigvæk rekorden for flest Serie A-frisparksmål, men han gav også Stimac – igen. For Mihajlovic lavede en takling på Stimac, der underligt nok ikke kostede kroaten et brækket ben, men begge spillere endte med at blive udvist.

Igennem kampen var der – udover de store tilskueruroligheder – også masser af dødstrusler mellem spillerne, men på trods af al balladen, og den efterføgende borgerkrig, havde de to ikke problemer med at tale sammen i forbindelse med VM-kvalifikationen, for skammen og “tiden har læget alle sår”.

- Jeg havde mine årsager til at gøre de ting, som jeg gjorde i 1991, men nu er jeg flov over min opførsel, sagde den tidligere Lazio og Sampdoria-spiller Sinisa Mihajlovic om kampen fra 1991.

Op til kampen var 12 kroatiske politimænd blevet dræbt i Borovo – men Røde Stjerne havde også meget overraskende vundet datidens Champions League. Opgøret på banen vandt Hajduk Split med 1-0 efter et mål af selveste Alen Boksic. Se linket i bunden af artiklen af de voldsomme tilskueruroligheder, der gik verden rundt, og som blev aktuelle igen, efter Stimac og Mihajlovic gav en varm omfavnelse en marts-aften i 2013 i Zagreb. Senere kom det frem, at Kroatiens første præsident Franjo Tudman skulle have sagt:

- Det kroatiske fodboldlandshold har gjort mere for vores nation end nogen som helst politiker….

Op til kampen i 2013 havde de to landstrænere forsøgt at nedtone historien, men tilskuerne havde ikke glemt den. Da de serbiske spillerne gik på banen, var det til en voldsom pibekoncert, og på et banner kunne man læse:

- Igennem hårde tider og i vores kampe vil vi altid forsvare vores hjem, så “de falne” ikke døde forgæves. Flaget er hejst, og vi skal ikke længere glemme det.

Kampen vandt Kroatien 2-0 over det unge serbiske hold efter to mål indenfor den første halve time af Mandzukic og Ivica Olic. Til september skal de mødes igen, og Mihajlovic har en klar opfordring:

- Lad os glemme fortiden… vi kan ikke bygge fremtiden på fortiden. Vi er naboer og har en fremtid sammen…




MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER