Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Kan Scolari -og Neymar - gøre det igen?

Sidste gang, at Luís Felipe Scolari blev brasiliansk landstræner, startede det skidt, men det endte med VM-pokalen. Nu er det startet skidt igen, men hvordan er det muligt med alle de unikke spillere?
I midten af 2001 blev Luís Felipe Scolari ansat som brasiliansk landstræner på et tidspunkt, hvor den fodboldstolte nation var tæt på ikke at kvalificere sig til den efterfølgende VM-slutrunde i Japan og Sydkorea. Et år senere havde Brasilien vundet den 36 cm høje VM-pokal. Nu er det håbet, at Scolari kan gøre det igen…

Inden succesen til VM-2002 startede Scolari nemlig med at tabe 0-1 til Uruguay, og derudover var der masser af ballade, da folkekære Romário blev sat af holdet. Og meget bedre er det ikke gået denne gang.

I Scolaris første kamp i februar imod England var det sydamerikanske storhold klart underlegen og tabte, selvom store navne som Julio Cesar, Dani Alves, David Luiz, Dante, Ramires, Ronaldinho, Oscar, Luís Fabiano, Neymar, Lucas Moura, Fred og Hulk var med på Wembley. Få dage senere blev de næsten udspillet imod Italien, selvom kampen sluttede 2-2, efter Andrea Pirlo og Daniele de Rossi klart havde domineret slaget om midtbanen.

Den brasilianske ”5'er” Fernando havde store problemer på den defensive midtbane, og her virker det virkelig til, at Scolari har et problem. For godt nok er Paulinho og Ramires meget løbestærke, men deres styrke er ikke i de defensive opgaver, så den brasilianske fireback-kæde kommer under pres, når de fire mest offensive spillere ikke er særlig defensivt bevændte i Scolaris 4-2-3-1 formation.

Meget bedre gik det ikke den 25. marts, hvor Lazios defensive midtbanespiller Hernanes fik chancen, da Scolari var tilbage på Stamford Bridge for at spille imod Rusland. Kampen sluttede 1-1 efter en sen udligning af Fred. Så tre brasilianske landskampe i Europa havde ikke givet en sejr, og det fik de heller ikke i sidste uge, da Scolari på hjemmebane spillede 2-2 imod Chile. Kampen var med spillere fra den brasilianske liga, hvilket ikke gav en tiltrængt succes til den efterhånden pressede træner.

Presset på Scolaris forgænger – Manu Menezes – blev også for stort, men ikke uden grund for træneren forsøgte sig blandt andet med en underlig 4-2-4-0 formation, hvor holdet flere gange spillede helt uden en central angriber, selvom der er så mange attraktive brasilianske angribere. Dette har ”Big Phil” naturligvis ændret, men han har faktisk fået et angrebsproblem – for hvordan skal man mixe alle de offensive kort?

Imod Italien og Rusland havde Scolari placeret Neymar bag den centrale angriber – med Kaká og Oscar på kanterne, men disse spillere har det meget svært, når de ikke er centralt i banen – og de er vel heller ikke kantspillere? Så nu forventer den brasilianske presse, at Neymar bliver flyttet ud på venstrekanten for at overlade den centrale plads til Oscar. Så samlet set har Brasiliens mange store stjerner skabt et overskudsproblem for Scolari – også i defensiven.

Scolari har – med held – givet chancen til den aldrende QPR-keeper Julio Cesar, men lige foran ham er førstevalgene David Luiz og Thiago Silva blevet foretrukket. Helt grotesk betyder det, at den meget roste og én af Europas bedste forsvarsspillere for tiden – Bayern Münchens Dante – ikke er i nærheden af startopstillingen.

Så for tiden… er der faktisk mange problemer på det brasilianske landshold, selvom spillerne – hver for sig – på papiret er favoritter til vinde VM på hjemmebane. Om problemerne fortsætter, bliver man meget klogere på, når Brasilien spiller imod England og Frankrig om en måned på hjemmebane.

Kampene skal spilles på det legendariske stadion – Maracana – hvor VM-finalen også skal spilles den 13. juli 2014. Bliver det med Brasilien, som vinder, kræver det, at udviklingen vender for Scolari – der ikke har vundet i sine første fire kampe som landstræner i version 2.0. Han skal have fundet noget helt unikt… kunne det være Neymar?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER