Torsten Brix

2 dage til TL: Ny kurs for Lille-STRØM

For tre år siden lavede Lillestrøm et generationsskifte, men ligesom andre tiltag bragte den ikke – den længst spillende Tippeliga-klub – tilbage til toppen af ligaen. Det skal klubben… nu! Blandt andet med en tidligere Superliga-profil.
Igennem de senere år har Lillestrøm forsøgt sig med flere forskellige tiltag for at vende tilbage til toppen af norsk fodbold – ingen har lykkedes. De har skiftet trænere, satset på dyre indkøb, forsøgt med unge sultne spillere og i sidste sæson forsøgte klubben med store udskiftninger i spilletruppen – under ledelse af den ny træner Magnus Haglund. Ingen af delene har givet den ønskede effekt, og derfor forsøger klubbens ledelse op til den kommende sæson - med et mix af flere af ovennævnte elementer.

Flere nye spændende spillere er kommet til, som målmanden Kenneth Udjus, der i sidste sæson lavede flest ”Cleen Sheets” i ligaen, da han spillede for Sogndal. Foran ham står ”klippen” – Frode Kippe - der nærmer sig 300 førsteholdskampe for klubben, i det centrale forsvar sammen med Anders Østli, der er kommet fra SønderjyskE. På backerne er Stian Ringstad og Fredrik Stoor – så samlet set en meget solid firebackkæde med stor fokus på fysikken.

På den centrale midtbane finder man klubbens profil – Bjørn Helge Riise, der har spillet 35 landskampe for Norge. Riise blev dog skadet i en træningskamp i februar, og Lillestrøms succes afhænger af den omrejste spiller. Den 29-årige ”8'eren” har blandt andet spillet i Standard Liege, Fulham, Sheffield United og Portsmouth.

Tvivlsomheden omkring Riise bliver naturligvis værre af, at den centrale midtbanekollega – Petter Vaagan Moen – også har været skadet i vinterpausen. Men Lillestrøm kan glæde sig over, at Riise spiller stærkt for tiden, hvilket familiefaren til tre børn har begrundet med, at der er kommet ro på – efter han har været meget væk fra familien, og der har været meget kaos og rejsetid udenfor fodboldbanen.

I sidste sæson kom Magnus Haglund ind på trænerposten i Lillestrøm, efter han havde opnået stor succes hos Elfsborg, som han gjorde til svensk mester i 2006. Det første år i Lillestrøm blev ikke en succeshistorie - efter klubben i tre sæsoner havde forsøgt sig med den tidligere Manchester United-spiller Henning Berg.

Da Haglund blev præsenteret, slog han ærligt fast, at opgaven i Lillestrøm mindede om den, da han overtog Elfsborg på et tidspunkt, hvor de ikke var sluttet i Top 4 i over 20 år. I sidste sæson sluttede Lillestrøm på en rimelig niendeplads efter hele 12 af 30 kampe var sluttet uafgjort. Stilen var med stor svensk disciplin - med arbejdstøjet på. Haglund svingende pisken f.eks. over spillerne, der kom for sent. Det kostede nemlig en uges træning – sammen med juniorholdet.

Nu skal Lillestrøm kravle længere op i ligaen. Klubben er den klub i Norge, der har været længst tid i den bedste norske fodboldrække. Siden 1975 har klubben været repræsenteret, men i de senere år har de ikke været i toppen af ligaen, men det skal ændres nu. Derfor er der kommet en ny retning for Lille-STRØM.


Om Lillestrøms kommende sæson siger David Nielsen, der har spillet i de norske klubber - IK Start, Strømgodset og SK Brann, til Indkast.dk:

- Lillestrøm er mit bud på en positiv overraskelse, ingen regner med dem efter en dårlig sæson. Træner Magnus Haglund har tidligere haft stor succes med Elfsborg i Sverige, og jeg har stor tiltro til ham. Lillestrøm har en del “rige onkler” som altid står klar med pengepungen, når der er problemer. Jeg tror, at de får en god sæson-start, og investorene vil derfor blive motiveret til at skyde penge ind i holdet til sommerens transfer-vindue. Top 5 er mit bud…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER