Fodbold nyheder

Wesley Sneijder – grisk problembarn?

Af Torsten Brix

Er den hollandske landsholdsspiller et ”grisk problembarn” eller en genial fodboldspiller på eventyr i Istanbul. ”Klassens Benjamin” er klar… til Schalke04, som tidligere har været en hård modstander i Champions League.
Article image
Ritzau-Scanpix
- Min forventning er, at Galatasaray vinder den tyrkiske liga og spiller sig frem til finalen i Champions League. Forventningerne hos Galatasaray-fans er store. Med Sneijder og Drogba har klubben styrket sin trup. Det har givet fansene en tro på succes i Champions League, og der bliver nu talt om, at Galatasaray kan hente Champions League-pokalen i løbet af de kommende år…


Sådan skulle administrator for Turkfutbol - Ihsan Basoda – havde sagt til Tipsbladet, og det er ikke kun ham, der ser optimistiske frø i tyrkisk fodbold - og i særdeleshed i Galatasaray.

Didier Drogba og Wesley Sneijder er kommet til. Ankomsten af de to superstjerner er kommet bag på mange, men forklaringen er meget simpel. Det handler om penge – eller rettere – i Sneijders tilfælde om ikke at betale ret meget i skat af den hollandske landsholdsspillers løn.

For i økonomisk pressede Inter havde Sneijder først kontraktudløb i 2015, men klubben ønskede, at ”den højst betalte Serie A-spiller” skulle ned i løn ved at underskrive en kontraktforlængelse med en lavere løn. Det var Sneijder ikke indstillet på, og i stedet meldte Galatasaray sig på banen med en lignende løn, men til forskel fra skatteprocenten i Italien på 43 % skulle den hollandske landsholdsspiller kun betale 15 % i skat i Tyrkiet. Sådan blev det, og Sneijder har sidenhen haft voldsom travlt med at afvise, at han ikke er skiftet til Istanbul-klubben for pengene skyld.

- Det er en typisk hollandsk ting at sige, men det er altså det modsatte, der er korrekt. Fodbolden er det altoverskyggende for mig. Hvis jeg skulle vælge pengene, havde jeg to og et halvt år tilbage i Inter, hvor jeg bare kunne sætte mig tilrette i sofaen. I Tyrkiet går jeg ned i løn, skulle Sneijder have sagt til Der Telegraaf.

Men hvis ikke det handlende om penge, hvorfor skulle den 28-årige Sneijder så skifte fra Inter til Galatasaray?


- Hvorfor jeg ikke skifte til én af de fem store klubber i Europa? Fordi jeg ikke længere er én af de fem bedste spillere. Derudover er Inter heller ikke blandt de fem bedste klubber - mere. Sådan var det, da vi vandt Champions League i 2010, så jeg tvivler ikke på, at Galatasaray vil være et skridt frem for mig.

Sådan betragter hovedpersonen selv det kontroversielle klubskifte. I 2010 var Sneijder – og Inter – på den europæiske top. Selveste Barcelona blev besejret med 3-1 i den første Champions League-semifinale, og den daværende Inter-træner Jose Mourinho sagde:

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Real Madrid ikke kunne bruge Wesley Sneijder!

Nu har Mourinho jo aldrig haft problemer med spillere med store personligheder. Måske derfor den ovennævnte udtalelse og måske også årsagen til den sportslige succes i Inter. For i finalen var Sneijder oplægger til Diego Militos første mål. Forinden havde Sneijder i de to kampe mod Chelsea vist sin klasse. Både i hjemmekampen på Giuseppe Meazza og derefter på Stamford Bridge var han banens bedste spiller og fodrede med begge fødder sine holdkammerater med pragtfulde afleveringer. CSKA Moskva mærkede også den hollandske klasse, da Sneijder pillede reelt al spænding ud af returopgøret mod CSKA Moskva allerede efter seks minutter, da han scorede det sejrsgivende mål direkte på frispark.

Sådan var det ikke i Real Madrid, hvor der ikke var højt til loftet. Det daværende Real Madrid-hold var fyldt med superegoer, og Sneijders ”krukkeliv” passede ikke til den daværende Real Madrid-trup. Hans privatliv foregår i overhalingsbanen – sammen med modellen Yolanthe Cabau. I Real Madrid krydsede Sneijder klinger med Rafael van der Vaart - både på og udenfor banen. Van der Vaarts hollandske TV-personlighed af en kone – Sylvie – skulle have haft magtkampe med Sneijders Yolanthe, hvilket skulle være endt med, at Sneijder skulle have forslået van der Vaart at skifte klub. Det endte dog med, at chileneren Manuel Pellegrini sendte Sneijder langt væk fra den spanske hovedstad. Det var et underligt brud, for forinden havde Real Madrid-træneren sagt, at Sneijder var guld værd for et hold, der skreg på en spilstyrer på midtbanen. Bruddet udnyttede de i Inter, men inden skiftet til Real Madrid havde Sneijder spillet fem lovende sæsoner i Ajax.


Det startede i Ajax for “Problembarnet”
Sneijder stammer fra en rigtig fodboldfamilie. Hans far var fodboldspiller, og brødrene Jeffrey og Rodney spiller også fodbold. Rodney har spillet på det hollandske U-21 landshold og startede – ligesom Wesley – på fodboldakademiet hos Ajax i Amsterdam.

Allerede som syvårig skrev Sneijder under på en kontrakt med klubben med de store traditioner. I 2002 fik han debut på førsteholdet, og bare tre måneder senere startede en flot landsholdskarriere, som dog ikke har været uden problemer, for her kommer ”problembarnet” altså ind i billedet. Flere gange har Sneijder været i mediestormvejr i Holland for underlige bedrifter på landsholdet, som da han spurgte til landsholdskollegaen Piet Veldhuizens løn. Da reservekeeperen svarede, kunne Sneijder knastørt konstatere:

- Jamen, så tjener jeg otte gange så meget som dig!

Mange mener, at det er episoder som denne, der gør, at hollandske landshold i de senere år ikke har udnyttet det kæmpe potentiale, der har været i spillertruppen, og flere gange har Sneijder været den ene part, når der har været ballade. F.eks. er det offentligt kendt, at to af Hollands største profiler – Robin van Persie og Wesley Sneijder – ikke kan tåle synet af hinanden.

Sneijder er en intelligent fodboldspiller på blot 170 centimeter, men han leverer ikke lange dribleture eller nogen topscorerrolle, men en type 10' er der sætter medspillerne i scene foran modstandernes mål, eksekverer flotte frispark og generelt er en målfarlig type. I fremtiden skal han forsøge at finde den indre ro til at fokusere på ovennævnte rolle og færdigheder. For Sneijder kan få succes hos Galatasaray, der er regerende mestre i Tyrkiet og storfavorit til at genvinde titlen.

Men Sneijder skal ikke forvente arbejdsro på det 52.000 mand store stadion – Türk Telekom Arena – der har en lydkulisse udover det sædvanlige. Her skal den nye nr. 14 (tildelt hollænderen for at hylde legenden Johan Cruyff) holde hovedet koldt – og meget gerne allerede onsdag aften, når Schalke04 kommer til Istanbul.

Tidligere i historien har byen Istanbul været brugt som bindeled mellem Østen og Europa. Onsdag aften skal en højtbetalt hollænder – der tidligere har været omringet af problemer - forsøge at binde tyrkisk fodbold tættere på toppen af europæisk fodbold… navnet er Wesley Benjamin Sneijder…

Pudsigt nok var det også tyskerne, der stoppede Inter og Wesley Sneijders Champions League-fremmarch i 2011, da de vandt hele 5-2 på Giuseppe Meazza… skulle historien gentage sig for Sneijder, vil det tyrkiske eventyr næsten være slut – før det er begyndt!


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik